Америка прислушкивала француске лидере

Америчка Национална безбедносна агенција је током шест година прислушкивала три француска председника, Жака Ширака, Николу Саркозија и Франсоа Оланда, наводи се у документима које је објавио "Викиликс".

Свијет 24.06.2015 | 07:25
Америка прислушкивала француске лидере

Како је пренео француски лист Либерасион, Национална безбедносна агенција (НСА) од 2006. до маја 2012. прислушкивала француске председнике, када је Франсоа Оланд преузео функцију од Николе Саркозија, наводи Ројтерс.

Лист се позива на документа која су вођена као "највећа тајна" и међу њима је пет извештаја НСА који су урађени на основу пресретнутих комуникација.

Викиликс истиче да њихови налази диретно потичу од података до којих је НСА дошла прислушкивањем комуникација Ширака, Саркозија и Оланда, као и француских министара и амбасадора у Вашингтону.

Документа до којих је дошао Викиликс укључују сажетке разговора између француских званичника о грчкој дужничкој и глобалној финансијској кризи и односима између Франсоа Оланда и немачке канцеларке Ангеле Меркел, преноси Ројтерс.

Канцеларија француског председника још се није огласила.

Из Викилкса поручују да француски читаоци у блиској будућности "могу да очекују још важних открића".

Прошле недеље, Викиликс је објавио више од 60.000 дипломатских депеша из Саудијске Арбије, најавивши објављивање још пола милиона докумената.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар