Amerika prisluškivala francuske lidere

Američka Nacionalna bezbednosna agencija je tokom šest godina prisluškivala tri francuska predsednika, Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i Fransoa Olanda, navodi se u dokumentima koje je objavio "Vikiliks".

Svijet 24.06.2015 | 07:25
Amerika prisluškivala francuske lidere

Kako je preneo francuski list Liberasion, Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) od 2006. do maja 2012. prisluškivala francuske predsednike, kada je Fransoa Oland preuzeo funkciju od Nikole Sarkozija, navodi Rojters.

List se poziva na dokumenta koja su vođena kao "najveća tajna" i među njima je pet izveštaja NSA koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.

Vikiliks ističe da njihovi nalazi diretno potiču od podataka do kojih je NSA došla prisluškivanjem komunikacija Širaka, Sarkozija i Olanda, kao i francuskih ministara i ambasadora u Vašingtonu.

Dokumenta do kojih je došao Vikiliks uključuju sažetke razgovora između francuskih zvaničnika o grčkoj dužničkoj i globalnoj finansijskoj krizi i odnosima između Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel, prenosi Rojters.

Kancelarija francuskog predsednika još se nije oglasila.

Iz Vikilksa poručuju da francuski čitaoci u bliskoj budućnosti "mogu da očekuju još važnih otkrića".

Prošle nedelje, Vikiliks je objavio više od 60.000 diplomatskih depeša iz Saudijske Arbije, najavivši objavljivanje još pola miliona dokumenata.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar