За 30 година очекује глобална катастрофа

Уколико не променимо актуелну политику, за 30 година можемо очекивати глобалну катастрофу, предвиђају научници. До 2050. укупан број становника на свету требало би да достигне чак девет милијарди, што значи да би потражња за храном и водом превазилазила могућности наше планете. У таквим условима, човечанство ће уништити само себе - покрећући грађанске ратове, ширећи тероризам и узрокујући велике метеоролошке катастрофе.

Занимљивости 24.06.2015 | 07:24
За 30 година очекује глобална катастрофа

Извештај о колапсу система прехране (Фоод Сyстем Схоцк репорт) британског Института за глобалну одрживост Универзитета “Англија Раскин”, који је ове недеље објавио британски “Лојдс”, тврди да ће свет погодити серија катаклизмичних догађаја, који ће бити последица мешавине климатских промена, несташице хране и воде, недостатка енергије, као и политичке нестабилности.

“Глобална потражња за храном је све већа, подстакнута незапамћеним растом светске популације, за коју се очекује да ће до 2050. премашити девет милијарди. Да би се задовољиле повећане потребе за храном, процењује ФАО (Организација УН за храну и пољопривреду), глобална пољопривредна производња до 2050. мора да се увећа за више од два пута”, наводи се у извештају. Истовремено, “хронична изложеност притиску” да се прати нарастајућа потражња “повећава осетљивост система”, наводи се даље у тексту.

Извештај предвиђа повећање “интензитета и учесталости екстремних временских непогода”, укључујући поплаве, суше и шумске пожаре, у комбинацији са ширењем штеточина и болести пољопривредних усева, а све то ће угрозити снабдевање храном.

“Ситуацију ће додатно погоршати нарастајући проблем недостатка воде, који напредује толиким темпом да би до 2025. са њим могле да буду суочене две трећине светске популације”, наводи се у извештају.

Све ово ће изазвати тзв. домино-ефекат.

“Значајне негативне хуманитарне последице и велики финансијски губици широм света” пратиће политичка превирања, тероризам и рат.

Како се наводи, повећање цене житарица изазваће тешкоће у неким земљама, а због недостатка хране ће избити нереди у урбаним подручјима широм Блиског истока, Северне Африке и Латинске Америке.

Остаје само да се види да ли су и ови извештаји и процене научника само у домену теорије или нам је стварно одзвонило на овој планети.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар