Za 30 godina očekuje globalna katastrofa

Ukoliko ne promenimo aktuelnu politiku, za 30 godina možemo očekivati globalnu katastrofu, predviđaju naučnici. Do 2050. ukupan broj stanovnika na svetu trebalo bi da dostigne čak devet milijardi, što znači da bi potražnja za hranom i vodom prevazilazila mogućnosti naše planete. U takvim uslovima, čovečanstvo će uništiti samo sebe - pokrećući građanske ratove, šireći terorizam i uzrokujući velike meteorološke katastrofe.

Zanimljivosti 24.06.2015 | 07:24
Za 30 godina očekuje globalna katastrofa

Izveštaj o kolapsu sistema prehrane (Food System Shock report) britanskog Instituta za globalnu održivost Univerziteta “Anglija Raskin”, koji je ove nedelje objavio britanski “Lojds”, tvrdi da će svet pogoditi serija kataklizmičnih događaja, koji će biti posledica mešavine klimatskih promena, nestašice hrane i vode, nedostatka energije, kao i političke nestabilnosti.

“Globalna potražnja za hranom je sve veća, podstaknuta nezapamćenim rastom svetske populacije, za koju se očekuje da će do 2050. premašiti devet milijardi. Da bi se zadovoljile povećane potrebe za hranom, procenjuje FAO (Organizacija UN za hranu i poljoprivredu), globalna poljoprivredna proizvodnja do 2050. mora da se uveća za više od dva puta”, navodi se u izveštaju. Istovremeno, “hronična izloženost pritisku” da se prati narastajuća potražnja “povećava osetljivost sistema”, navodi se dalje u tekstu.

Izveštaj predviđa povećanje “intenziteta i učestalosti ekstremnih vremenskih nepogoda”, uključujući poplave, suše i šumske požare, u kombinaciji sa širenjem štetočina i bolesti poljoprivrednih useva, a sve to će ugroziti snabdevanje hranom.

“Situaciju će dodatno pogoršati narastajući problem nedostatka vode, koji napreduje tolikim tempom da bi do 2025. sa njim mogle da budu suočene dve trećine svetske populacije”, navodi se u izveštaju.

Sve ovo će izazvati tzv. domino-efekat.

“Značajne negativne humanitarne posledice i veliki finansijski gubici širom sveta” pratiće politička previranja, terorizam i rat.

Kako se navodi, povećanje cene žitarica izazvaće teškoće u nekim zemljama, a zbog nedostatka hrane će izbiti neredi u urbanim područjima širom Bliskog istoka, Severne Afrike i Latinske Amerike.

Ostaje samo da se vidi da li su i ovi izveštaji i procene naučnika samo u domenu teorije ili nam je stvarno odzvonilo na ovoj planeti.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar