Акција: Немојте давати новац просјацима

"Људи немају цијену" мото је кампање коју је данас покренуло Министарство безбједности БиХ с циљем да укаже грађанима БиХ на опасности и посљедице трговине људима.

Босна и Херцеговина 23.06.2015 | 21:40
Акција: Немојте давати новац просјацима

Том приликом данас је испред Катедрале Срца Исусова у Сарајеву одржана конференција за медије те је инсталиран излог у који су глумци из Бијељине представили "живе лутке", симболишући на тај начин жртве трговине људима.

Кампања представља дио ширег пројекта унутар Стратегије супростављања трговини људима у периоду између 2013. и 2015. године.

Према ријечима Самира Ризве, државног координатора за борбу против трговине људима испред министарства безбједности БиХ, циљ кампање је поред подизања нивоа свијести грађана о опасностима проблема трговине људима, указати на то како да грађани препознају и реагују на тај проблем.

"Трговина људима мијења своје облике. У БиХ није само случај да имамо присутну експлоатацију у сексуалној индустрији, него се проблем раширио и на искориштавање радне снаге, дјеце, одраслих. Када су у питању дјеца то је првенствено проблем организованог просјачења и учешћа криминалних група у организованом просјачењу", казао је Ризво.

Додао је како су за ову кампању одабрана три облика трговине људима, први је сексуална експлоатација и са тим повезани присилни, односно уговорени бракови, друга тема јесте експлоатација радне снаге, а трећи просјачење односно злоупотреба дјеце у сврху радне експолатације.

Ризво је указао и на чињеницу врло ријетких случајева стварног просјачења, односно да се давањем новца просјацима и дјеци не помаже њима, него да се углавном ради о криминалним дјелатностима.

"Немојте давати новац просјацима. Уколико желите помоћи таквим људима постоје бројне владине и невладине организације којима можете дати новац и на тај начин бити сигурни да сте свој новац дали у праве руке", поручио је Ризво.

(АА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

она

23.06.2015 20:39

владине и невладине организације....стаје то несто слицно само сто то иде неким другим лоповима......Директна помоц фамилијама и сиротињи коју лицно познајемо...остало све фалсцх...погресно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

24.06.2015 06:14

Недам никоме чак ћу узети и просјацима

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

24.06.2015 07:54

Е мој Ризво казес у сигурне руке па те организације су веци лопови него ти просјаци па ко висе да вам вјерује покрадосте и маглу.

ОДГОВОРИТЕ