Хладни облози умирују алергију на сунце

Црвенило, свраб, осип, мехурићи или болни чворићи на кожи врло су непријатни, а јављају се неколико минута чак и неколико дана од момента излагања

Здравље 22.06.2015 | 09:12
Хладни облози умирују алергију на сунце

ОСИМ на храну, лекове или неке одређене алергене, током летњих месеци може да се јави и алергија на сунце. Црвенило, свраб, осип, мехурићи или болни чворићи на кожи врло су непријатни, а јављају се неколико минута чак и неколико дана од момента излагања коже сунцу. Најчешће се то дешава код особа које имају генетску предиспозицију. У основи може да буде и одговор властитог имуног система који неке компоненте осунчане коже препознаје као стране и покреће алергијску реакцију у облику осипа, пликова или неких других промена.

Полиморфна светлосна ерупција је најчешћи тип реакције коже на сунце, а има је 10 од 15 особа. Карактеристичан је црвени осип на местима где је кожа била изложена сунцу. Настаје неколико минута или сати после првог сунчања. Након почетне ерупције, обично следи отврднуће осипа, а затим се јавља свраб. Ако се ништа не предузме, промена се обично повлачи сама од себе неколико дана након престанка излагања сунчевим зрацима. Како одмичу летњи месеци, учесталост овог типа реакције је све мања, јер се постепеним сунчањем повећава десензибилизација организма.

- Ако се јави блага алергијска реакција симптоме најбоље смирују хладни облози и уобичајене мере заштите од УВ зрачења - каже примаријус др Горана Исаиловић, дерматовенеролог и професор на Високој здравственој школи струковних студија. - Уколико су симптоми интензивнији, требало би се јавити лекару који ће преписати антихистаминике и кортикостероидне кремове.

Некада је за контролу алергијске реакције, пре излагања сунцу, неопходно цело тело изложити УВ лампама, јер фототерапија повећава толеранцију на сунчево зрачење.

Код мале деце прво сунчање може да доведе до појаве чворова и одеротина на изложеним и неизложеним деловима тела, које прати неподношљив свраб. Реч је о пруриго нодуларису, другом најчешћем обољењу, а лечење је споро и дуготрајно.

- Фототоксична реакција позната и као фитофото дерматитис или дерматитис Пратенсис по забавном парку у Бечу - Пратеру, где је забележена епидемија болести са пликовима по кожи код посетилаца који су се сунчали на трави - напомиње др Исаиловић. - До алергијске реакције најчешће долази у садејству сунчеве светлости са активним супстанцама из биљака (пашканат, першун, парадајз и слично), или етарским уљима парфимисаних козметичких производа (Берлок дерматитис).

Соларна уртикарија или копривњача настаје неколико минута после излагања сунцу и може да се замени са опекотинама од сунца. Праћена је сврабом, црвенилом, копривњачом. Пролази након употребе антихистаминика.

- Постоје и болести које се погоршавају при излагању сунцу, то је рецимо случај са лупусом еритематодес, као и реакције на кожи изазване садејством сунца и лекова из групе тетрациклина, аналгетика, сулфопрепарата, препарата киселине витамина А - напомиње др Исаиловић. - Антибеби пилуле, такође, могу да узрокују фотоалергијску реакцију. Најлакши третман јесте престанак коришћења узрочника алергија.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар