Hladni oblozi umiruju alergiju na sunce

Crvenilo, svrab, osip, mehurići ili bolni čvorići na koži vrlo su neprijatni, a javljaju se nekoliko minuta čak i nekoliko dana od momenta izlaganja

Zdravlje 22.06.2015 | 09:12
Hladni oblozi umiruju alergiju na sunce

OSIM na hranu, lekove ili neke određene alergene, tokom letnjih meseci može da se javi i alergija na sunce. Crvenilo, svrab, osip, mehurići ili bolni čvorići na koži vrlo su neprijatni, a javljaju se nekoliko minuta čak i nekoliko dana od momenta izlaganja kože suncu. Najčešće se to dešava kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju. U osnovi može da bude i odgovor vlastitog imunog sistema koji neke komponente osunčane kože prepoznaje kao strane i pokreće alergijsku reakciju u obliku osipa, plikova ili nekih drugih promena.

Polimorfna svetlosna erupcija je najčešći tip reakcije kože na sunce, a ima je 10 od 15 osoba. Karakterističan je crveni osip na mestima gde je koža bila izložena suncu. Nastaje nekoliko minuta ili sati posle prvog sunčanja. Nakon početne erupcije, obično sledi otvrdnuće osipa, a zatim se javlja svrab. Ako se ništa ne preduzme, promena se obično povlači sama od sebe nekoliko dana nakon prestanka izlaganja sunčevim zracima. Kako odmiču letnji meseci, učestalost ovog tipa reakcije je sve manja, jer se postepenim sunčanjem povećava desenzibilizacija organizma.

- Ako se javi blaga alergijska reakcija simptome najbolje smiruju hladni oblozi i uobičajene mere zaštite od UV zračenja - kaže primarijus dr Gorana Isailović, dermatovenerolog i profesor na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija. - Ukoliko su simptomi intenzivniji, trebalo bi se javiti lekaru koji će prepisati antihistaminike i kortikosteroidne kremove.

Nekada je za kontrolu alergijske reakcije, pre izlaganja suncu, neophodno celo telo izložiti UV lampama, jer fototerapija povećava toleranciju na sunčevo zračenje.

Kod male dece prvo sunčanje može da dovede do pojave čvorova i oderotina na izloženim i neizloženim delovima tela, koje prati nepodnošljiv svrab. Reč je o prurigo nodularisu, drugom najčešćem oboljenju, a lečenje je sporo i dugotrajno.

- Fototoksična reakcija poznata i kao fitofoto dermatitis ili dermatitis Pratensis po zabavnom parku u Beču - Prateru, gde je zabeležena epidemija bolesti sa plikovima po koži kod posetilaca koji su se sunčali na travi - napominje dr Isailović. - Do alergijske reakcije najčešće dolazi u sadejstvu sunčeve svetlosti sa aktivnim supstancama iz biljaka (paškanat, peršun, paradajz i slično), ili etarskim uljima parfimisanih kozmetičkih proizvoda (Berlok dermatitis).

Solarna urtikarija ili koprivnjača nastaje nekoliko minuta posle izlaganja suncu i može da se zameni sa opekotinama od sunca. Praćena je svrabom, crvenilom, koprivnjačom. Prolazi nakon upotrebe antihistaminika.

- Postoje i bolesti koje se pogoršavaju pri izlaganju suncu, to je recimo slučaj sa lupusom eritematodes, kao i reakcije na koži izazvane sadejstvom sunca i lekova iz grupe tetraciklina, analgetika, sulfopreparata, preparata kiseline vitamina A - napominje dr Isailović. - Antibebi pilule, takođe, mogu da uzrokuju fotoalergijsku reakciju. Najlakši tretman jeste prestanak korišćenja uzročnika alergija.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar