Анализа: Кога ће Звезда успјети да задржи?

Џенкинс најавио одлазак, Марјановић сигурно иде...Преговори са играчима почели су дан пошто је исписано последње поглавље у најуспешнијој години Црвене звезде. Недоумица је много, навијачи ће морати да се задовоље само најлепшим сећањем на генерацију која је поставила стандарде. Ситуација ће, највероватније, бити најклимавија на центарској и позицији плејмејкера...

Кошарка 23.06.2015 | 00:00
Анализа: Кога ће Звезда успјети да задржи?

"У петак почињу преговори око мог останка. Постоји жеља, видећемо шта ће се десити", реченица је којом је Дејан Радоњић најавио могући останак на клупи Црвене звезде и у наредном периоду.

После освајања трипле круне и стављања тачке на најбољу сезону у клупској историји, комплетан стручни штаб већ у петак ујутру одржао је последњи заједнички састанак пред званични одлазак на распуст. Једно од питања које се аутоматски наметнуло још у тренутку прославе прве титуле националног првака после 1998. године јесте - кога ће Црвена звезда успети да задржи у наредној сезони?

Група коју је Дејан Радоњић заједно са својим сарадницима и клупском управом саставио спада у ред најбољих које је клуб с Малог Калемегдана икада склопио, али одавно је постало јасно да ће група момака која је за срце прирасла сваком навијачу Црвене звезде тешко остати на окупу и у години која следи.

Пре свега, тешко је поновити сезону какву су црвено-бели имали у претходних девет месеци. Генерација "2014/15" урадила је све оно што ниједна друга није - одиграла сезону у НБА ритму, са чак 80 одиграних утакмица, 61 победом и само 19 пораза, освојена су три најзначајнија пехара, а место у четвртфиналу Евролиге било је на дохват руке. Али, на крају је промакло... Оборила све могуће рекорде у Јадранској лиги, подигла је лествицу на изузетно висок ниво, игру је подигла на потпуно нове висине.

То је заоставштина коју будућим селекцијама остављају Марјановић, Вилијамс, Митровић, Калинић, Џенкинс и друштво, а с којом ће морати да се носе сви они који с поносом буду носили дрес Црвене звезде. А ништа од тога не би било да клупски врх није одлучио да у априлу 2013. пресавије табак и Дејану Радоњићу пружи безрезервну подршку, чак и у најтежим тренуцима.

О учинку најуспешнијег Звездиног тренера у новијој историји писаћемо одвојени текст, а према садашњим информацијама - човек који је прешао огроман пут од константних удара до статуса миљеника навијача предводиће новог српског шампиона и наредне сезоне.

Обострана жеља за наставком сарадње постоји одавно, што потврђује чињеница да је председник црвено-белих, Небојша Човић, нови уговор понудио Радоњићу и пре освајања трипле круне.

А са Радоњићем у Звезди наредне сезоне сигурно остају - капитен Лука Митровић, његов талентовани партнер на позицији крилног центра, Марко Тејић, атлета на месту крила, Немања Дангубић (што је и сам потврдио прим. аут.), српски репрезентативци Никола Калинић и Стефан Јовић и голобради плејмејкер Никола Ребић. Остали су, мање-више, ближе одласка него останку у клубу.

Америчком тандему Маркус Вилијамс - Чарлс Џенкинс уговор истиче кроз неколико дана, а док се Звездин "Ђенка" практично већ поздравио с навијачима путем друштвених мрежа, искусни плејмејкер није се изјаснио. У овом тренутку прилично је тешко проценити да ли ће Вилијамс задужити Звездину опрему и у наредној сезони, а према појединим најавама, постоји мала шанса да га клуб задржи. Јер, тешко је да ће Црвена звезда моћи да парира финансијски далеко моћнијим клубовима, посебно оним из Турске и Русије.

Бобан Марјановић је као најбољи центар Европе већ "прешао игрицу" толико пута ове сезоне, што је оправдао невероватним партијама које је пружао на свим фронтовима. Вратио је веру доброћудни див да високи кошаркаши ипак могу да буду носиоци игре, а као такав просто је немогуће замислити да Марјановић и у следећој години носи дрес Звезде. Опције су разне - од одласка у Барселону, до НБА лиге, а питање је да ли ће репрезентативац Србије одлучити да остане краљ на европском тлу, или ће се ипак опробати у такмичењу о којем сања сваки кошаркаш.

Маик Цирбес има опцију да остане у Звезди, односно чувену "+1" годину, али његове добре партије, посебно у најбитнијим утакмицама, нису остале незапажене. Постојало је интересовање Албе, сада се све више помиње Бајерн, о чему је причао и сам Цирбес.
"Видећемо шта ће се десити следеће сезоне. Не верујте у све што прочитате у медијима. Не казем да не се ништа не дешава, али сада хоћу да се одморим, славим, па тек онда да разговарам са менаџером и људима из управе Звезде", навео је он.

Трновит је пут прошао немачки репрезентативац, од скромне замене за Марјановића до једног од најзаслужнијих за историјски успех, а то је оно што би Црвена звезда могла да искористи и настави причу са Цирбесом.

Титулу Звездиног дискретног хероја у сезони која се тек завршила понео је, без икакве сумње, Бранко Лазић. Момак који је остварио невероватан напредак кроз такмичење на три фронта постао је заштитно лице за борбеност, пожртвовање, енергичност, проглашен је за "министра одбране". Неретко је своју функцију имао и у реализацији нападачких акција, што је донело много великих ствари, посебно у серијама с Партизаном.

Момак са најдужим стажом у црвено-белом тиму сарадњу завршава кроз неколико дана, а после сезоне у којој се окитио златом, нејасно је да ли ће потражити нови ангажман, или ће остати у својој кући. Црвеној звезди би играч Бранкових квалитета и искуства изузетно значио у наредној сезони, посебно јер постоји шанса да састав буде нешто скромнији него што је то био случај до сада.

Један од оних који је већ неко време на излазним вратима Малог Калемегдана јесте Јака Блажич, који као и Маик Цирбес има опцију "+1" у уговору. Али, због великог пада који је словеначки репрезентативац доживео последњих месеци и недостатка адекватне улоге, врло лако би могао да промени средину. Помињао се Олимпијакос, а после мале минутаже и издања која су била далеко испод очекивања, питање је која ће следећа станица бити у његовој каријери.

Никола Калинић је практично један од оних који готово сигурно остаје. Српски репрезентативац јасно је ставио до знања да жели да остане у Црвеној звезди и настави "лепу причу" коју је започео с вољеним клубом. Али, енормни напредак који је остварио у периоду од само годину дана, као и роле које су га сврстале у ред носилаца игре Црвене звезде, могле би да буду мамац за велике клубове. Ипак, тежња клуба је да Калинића задржи, што ће ускоро сигурно добити и своју званичну потврду.

Црвена звезда је у овој сезони прилику пружала и млађим снагама, почев од Ђорђа Каплановића, до дечурлије из јуниорског погона - суперталентованог Александра Аранитовића и Алексе Раданова. Први професионални уговор са клубом недавно је потписао и млади капитен јуниора - Давид Миладиновић, па није искључено да ће у сезони која долази постепено добијати минутажу. Као и Аранитовић, Раданов, па чак и Бориша Симанић (17), који важи за једног од најталентованијих универзалаца Европе. На радару су и момци из развојног тима, ФМП. Пре свих Дејан Давидовац, Марко Гудурић и Драган Апић, који су се већ доказали у Кошаркашкој лиги Србије.

Преговори са играчима почели су дан пошто је исписано последње поглавље у најуспешнијој години Црвене звезде. Недоумица је много, навијачи ће морати да се задовоље само најлепшим сећањем на генерацију која је поставила стандарде. Ситуација ће, највероватније, бити најклимавија на центарској и позицији плејмејкера.

А шта чека Црвену звезду у следећој сезони?

Одговор ће кројити искључиво трансфер политика којом се буде водио клуб.

Коментари / 0

Оставите коментар