Analiza: Koga će Zvezda uspjeti da zadrži?

Dženkins najavio odlazak, Marjanović sigurno ide...Pregovori sa igračima počeli su dan pošto je ispisano poslednje poglavlje u najuspešnijoj godini Crvene zvezde. Nedoumica je mnogo, navijači će morati da se zadovolje samo najlepšim sećanjem na generaciju koja je postavila standarde. Situacija će, najverovatnije, biti najklimavija na centarskoj i poziciji plejmejkera...

Košarka 23.06.2015 | 00:00
Analiza: Koga će Zvezda uspjeti da zadrži?

"U petak počinju pregovori oko mog ostanka. Postoji želja, videćemo šta će se desiti", rečenica je kojom je Dejan Radonjić najavio mogući ostanak na klupi Crvene zvezde i u narednom periodu.

Posle osvajanja triple krune i stavljanja tačke na najbolju sezonu u klupskoj istoriji, kompletan stručni štab već u petak ujutru održao je poslednji zajednički sastanak pred zvanični odlazak na raspust. Jedno od pitanja koje se automatski nametnulo još u trenutku proslave prve titule nacionalnog prvaka posle 1998. godine jeste - koga će Crvena zvezda uspeti da zadrži u narednoj sezoni?

Grupa koju je Dejan Radonjić zajedno sa svojim saradnicima i klupskom upravom sastavio spada u red najboljih koje je klub s Malog Kalemegdana ikada sklopio, ali odavno je postalo jasno da će grupa momaka koja je za srce prirasla svakom navijaču Crvene zvezde teško ostati na okupu i u godini koja sledi.

Pre svega, teško je ponoviti sezonu kakvu su crveno-beli imali u prethodnih devet meseci. Generacija "2014/15" uradila je sve ono što nijedna druga nije - odigrala sezonu u NBA ritmu, sa čak 80 odigranih utakmica, 61 pobedom i samo 19 poraza, osvojena su tri najznačajnija pehara, a mesto u četvrtfinalu Evrolige bilo je na dohvat ruke. Ali, na kraju je promaklo... Oborila sve moguće rekorde u Jadranskoj ligi, podigla je lestvicu na izuzetno visok nivo, igru je podigla na potpuno nove visine.

To je zaostavština koju budućim selekcijama ostavljaju Marjanović, Vilijams, Mitrović, Kalinić, Dženkins i društvo, a s kojom će morati da se nose svi oni koji s ponosom budu nosili dres Crvene zvezde. A ništa od toga ne bi bilo da klupski vrh nije odlučio da u aprilu 2013. presavije tabak i Dejanu Radonjiću pruži bezrezervnu podršku, čak i u najtežim trenucima.

O učinku najuspešnijeg Zvezdinog trenera u novijoj istoriji pisaćemo odvojeni tekst, a prema sadašnjim informacijama - čovek koji je prešao ogroman put od konstantnih udara do statusa miljenika navijača predvodiće novog srpskog šampiona i naredne sezone.

Obostrana želja za nastavkom saradnje postoji odavno, što potvrđuje činjenica da je predsednik crveno-belih, Nebojša Čović, novi ugovor ponudio Radonjiću i pre osvajanja triple krune.

A sa Radonjićem u Zvezdi naredne sezone sigurno ostaju - kapiten Luka Mitrović, njegov talentovani partner na poziciji krilnog centra, Marko Tejić, atleta na mestu krila, Nemanja Dangubić (što je i sam potvrdio prim. aut.), srpski reprezentativci Nikola Kalinić i Stefan Jović i golobradi plejmejker Nikola Rebić. Ostali su, manje-više, bliže odlaska nego ostanku u klubu.

Američkom tandemu Markus Vilijams - Čarls Dženkins ugovor ističe kroz nekoliko dana, a dok se Zvezdin "Đenka" praktično već pozdravio s navijačima putem društvenih mreža, iskusni plejmejker nije se izjasnio. U ovom trenutku prilično je teško proceniti da li će Vilijams zadužiti Zvezdinu opremu i u narednoj sezoni, a prema pojedinim najavama, postoji mala šansa da ga klub zadrži. Jer, teško je da će Crvena zvezda moći da parira finansijski daleko moćnijim klubovima, posebno onim iz Turske i Rusije.

Boban Marjanović je kao najbolji centar Evrope već "prešao igricu" toliko puta ove sezone, što je opravdao neverovatnim partijama koje je pružao na svim frontovima. Vratio je veru dobroćudni div da visoki košarkaši ipak mogu da budu nosioci igre, a kao takav prosto je nemoguće zamisliti da Marjanović i u sledećoj godini nosi dres Zvezde. Opcije su razne - od odlaska u Barselonu, do NBA lige, a pitanje je da li će reprezentativac Srbije odlučiti da ostane kralj na evropskom tlu, ili će se ipak oprobati u takmičenju o kojem sanja svaki košarkaš.

Maik Cirbes ima opciju da ostane u Zvezdi, odnosno čuvenu "+1" godinu, ali njegove dobre partije, posebno u najbitnijim utakmicama, nisu ostale nezapažene. Postojalo je interesovanje Albe, sada se sve više pominje Bajern, o čemu je pričao i sam Cirbes.
"Videćemo šta će se desiti sledeće sezone. Ne verujte u sve što pročitate u medijima. Ne kazem da ne se ništa ne dešava, ali sada hoću da se odmorim, slavim, pa tek onda da razgovaram sa menadžerom i ljudima iz uprave Zvezde", naveo je on.

Trnovit je put prošao nemački reprezentativac, od skromne zamene za Marjanovića do jednog od najzaslužnijih za istorijski uspeh, a to je ono što bi Crvena zvezda mogla da iskoristi i nastavi priču sa Cirbesom.

Titulu Zvezdinog diskretnog heroja u sezoni koja se tek završila poneo je, bez ikakve sumnje, Branko Lazić. Momak koji je ostvario neverovatan napredak kroz takmičenje na tri fronta postao je zaštitno lice za borbenost, požrtvovanje, energičnost, proglašen je za "ministra odbrane". Neretko je svoju funkciju imao i u realizaciji napadačkih akcija, što je donelo mnogo velikih stvari, posebno u serijama s Partizanom.

Momak sa najdužim stažom u crveno-belom timu saradnju završava kroz nekoliko dana, a posle sezone u kojoj se okitio zlatom, nejasno je da li će potražiti novi angažman, ili će ostati u svojoj kući. Crvenoj zvezdi bi igrač Brankovih kvaliteta i iskustva izuzetno značio u narednoj sezoni, posebno jer postoji šansa da sastav bude nešto skromniji nego što je to bio slučaj do sada.

Jedan od onih koji je već neko vreme na izlaznim vratima Malog Kalemegdana jeste Jaka Blažič, koji kao i Maik Cirbes ima opciju "+1" u ugovoru. Ali, zbog velikog pada koji je slovenački reprezentativac doživeo poslednjih meseci i nedostatka adekvatne uloge, vrlo lako bi mogao da promeni sredinu. Pominjao se Olimpijakos, a posle male minutaže i izdanja koja su bila daleko ispod očekivanja, pitanje je koja će sledeća stanica biti u njegovoj karijeri.

Nikola Kalinić je praktično jedan od onih koji gotovo sigurno ostaje. Srpski reprezentativac jasno je stavio do znanja da želi da ostane u Crvenoj zvezdi i nastavi "lepu priču" koju je započeo s voljenim klubom. Ali, enormni napredak koji je ostvario u periodu od samo godinu dana, kao i role koje su ga svrstale u red nosilaca igre Crvene zvezde, mogle bi da budu mamac za velike klubove. Ipak, težnja kluba je da Kalinića zadrži, što će uskoro sigurno dobiti i svoju zvaničnu potvrdu.

Crvena zvezda je u ovoj sezoni priliku pružala i mlađim snagama, počev od Đorđa Kaplanovića, do dečurlije iz juniorskog pogona - supertalentovanog Aleksandra Aranitovića i Alekse Radanova. Prvi profesionalni ugovor sa klubom nedavno je potpisao i mladi kapiten juniora - David Miladinović, pa nije isključeno da će u sezoni koja dolazi postepeno dobijati minutažu. Kao i Aranitović, Radanov, pa čak i Boriša Simanić (17), koji važi za jednog od najtalentovanijih univerzalaca Evrope. Na radaru su i momci iz razvojnog tima, FMP. Pre svih Dejan Davidovac, Marko Gudurić i Dragan Apić, koji su se već dokazali u Košarkaškoj ligi Srbije.

Pregovori sa igračima počeli su dan pošto je ispisano poslednje poglavlje u najuspešnijoj godini Crvene zvezde. Nedoumica je mnogo, navijači će morati da se zadovolje samo najlepšim sećanjem na generaciju koja je postavila standarde. Situacija će, najverovatnije, biti najklimavija na centarskoj i poziciji plejmejkera.

A šta čeka Crvenu zvezdu u sledećoj sezoni?

Odgovor će krojiti isključivo transfer politika kojom se bude vodio klub.

Komentari / 0

Ostavite komentar