Божинов: Срце ми је рекло - Партизан!

Нисам дошао у Партизан због Лиге Европе! То није такмичење за најбоље клубове. Дошао сам због Лиге шампиона, рекао је Бугарин за “Блиц”. Валери Божинов, бугарски центарфор који је појачао шампиона Србије, голгетер је који је играо у најјачим лигама Европе. Носио је дресове Јувентуса, Ситија, Парме, Спортинга, а у првом интервјуу који је дао по доласку у Србију, са припрема на Тари, каже да је понуду из Хумске прихватио оберучке.

Фудбал 21.06.2015 | 21:00
Божинов: Срце ми је рекло - Партизан!

- Партизан именом, организацијом и играчима које има заслужује место у одабраном друштву, Лиги шампиона. Да не мислим, сад бих био у некој другој земљи, у неком другом клубу. Истог тренутка када сам чуо за понуду из Београда, моје срце је рекло - хоћу у Партизан. Одмах сам позвао Ивана Иванова, мог земљака и бившег играча овог клуба. Само је одговорио: Валери, не размишљај! Партизан је врх. Није било потребе да ме ико више убеђује - истиче Божинов.

Први утисци у Партизану?

- Видео сам отприлике оно што сам и знао. Партизан је клуб који се поштује у европском фудбалу. Највише због школе која сваке године избаци понеког играча за које се интересују Италијани, Енглези, Немци, Шпанци. Нисам још упознао Живковића и Шапоњића, али сам гледао све утакмице омладинске репрезентације Србије на Новом Зеланду. Одлични су играчи! Знам да их многи траже али волео бих да остану са нама. Са њима је циљ ближи!

А циљ је?

- Дупла круна у Србији и Лига шампиона. Партизанова је обавеза да игра на победу и у домаћој лиги у европским такмичењима. То је моја филозофија и другачију не могу да прихватим. Не разумем амбиције „јуримо у Лигу шампиона, али задовољићемо се Лигом Европе“. У Лисабону и Манчестеру сам играо Лигу шампиона и знам да клуб који се ослања на појединце, ма колико они били квалитетни, ту нема шта да тражи. Ако као екипа дамо максимум, заслужићемо и срећу да у Београд на јесен дођу Јувентус, Реал, Барселона, Челси.

Да ли си Партизан доживео као пречицу за повратак у репрезентацију Бугарске?

- Од квалификационе утакмице против Италије ја сам поново на списку репрезентативаца моје земље. Ако у Партизану будем давао голове, бићу део државног тима. Нажалост, Бугарска више нема фудбалере какви су били Стоичков, Пенев, Костадинов, Балаков, Петров, зато и изостајемо са великих такмичења. Тражимо шансу да се кроз бараж домогнемо Европског првенства.

Чуо си за „гробаре“ и њихово братство са навијачима ЦСКА из Софије?

- Партизан има најбоље навијаче на свету. Воле када клуб победи, али много више цене када играчи погину за црно-бели дрес. То је верност коју ја умем да поштујем. Поникао сам у Левском, који је љути ривал ЦСКА. Немам проблема са тим, ја сам професионалац и моје срце сада куца само за Партизан. „Гробарима“ обећавам да ћемо под јужном трибином славити голове и победе.

Са твојим доласком стигле су и приче да си љубитељ ноћног живота?

- То су лажне информације пласиране из чисте пакости. Не пијем, не пушим, не коцкам се, не идем у дискотеке. Бугарски медији су ме сликали док сам био на мору у једном ресторану, па то искористили да окрену причу „Валери ово, Валери оно”. Видим да спомињу и моју жену, да ме је наводно оставила. Не знам из ког разлога, али не обазирем се на глупости! За мене је најважније шта ће да пишу и причају о мојим играма. Мој живот је мој живот, а неки никако да га оставе на миру.

Сале илић је легенда
- Најјачи утисак на мене је оставио Саша Илић. Капитен у правом смислу речи, легенда. Има 37-38 година, а тренира као да му је упола мање. Труди се и даје пример свима, фасцинирало ме је како се очински понаша према млађим играчима и како га они поштују. Ту је да објасни како и шта треба, али и да скрене пажњу на тежину Партизановог дреса. Сличан је и Стефан Бабовић.

Трећи пут у Србији
- Београд сам први пут видео 2007, када сам био гост Благоја Георгијева док је он играо за Звезду. Други пут сам долазио да лечим повреду код докторке Маријане. Ово је мој трећи боравак у Србији. Нисам имао времена да упознам Београд, али први утисци су да се не разликује пуно од Софије. И људи су слични. Нисам овде због града и провода, овде сам због Партизана.

Коментари / 0

Оставите коментар