Каршијака шампион, али јој "виси" Евролига?!

Не постоје гаранције да ће турски шампион следеће сезоне играти у најјачем евро-такмичењу. Штавише.

Кошарка 21.06.2015 | 20:40
Каршијака шампион, али јој "виси" Евролига?!

Евролига је овог пролећа званично одлучила да једну од четири вајлд кард позивнице пошаље у Турску, као део маркетиншке стратегије, како би тамошња кошарка имала још једног представника поред Фенера и Ефеса.

Најбогатији турски тимови власници су такозваних "А" лиценци и учешће им не зависи од "домаћих" резултата. Иако је по много критеријума логично да треће место заузме шампион - није извесно да ће се то и догодити.

Пинар Каршијака направила је ове сезоне сензацију и освојила титулу, елиминисавши Фенербахче у полуфиналу плеј-офа, па савладавши Ефес у финалној серији, завршеној у недељу. На њену жалост, историјски успех не гарантује јој да ће од јесени играти међу најбољим евро-клубовима, где јој је и место.

Према информацијама из Грчке, Евролига види проблем у финансијама турског првака. Проблем нису плате, које су редовно исплаћене захваљујући помоћи главног спонзора - компаније Пинар, већ дуговања према менаџерима и другим лицима. Због тих дуговања, Каршијака има и званичну ФИБА забрану довођења играча, као Галатасарај.

Позната је пажња коју Евролига (ЕЛ) поклања финансијским детаљима и таква ситуација у Измиру дефинитивно је хендикеп новог турског првака. Такву околност, према писању портала Еурохоопс, покушаће да искористе Галатаса и Дарушафака, конкуришући за једно вајлд кард место.

Ситуацију сваком турском прваку, који није Фенер или Ефес, компликује чињеница да је турска лига једина од јаких лига која нема директну проходност у Евролигу. "Разлог томе је што лигу директно води кошаркашки савез те земље", пишу Грци.

Коментари / 0

Оставите коментар