Karšijaka šampion, ali joj "visi" Evroliga?!

Ne postoje garancije da će turski šampion sledeće sezone igrati u najjačem evro-takmičenju. Štaviše.

Košarka 21.06.2015 | 20:40
Karšijaka šampion, ali joj "visi" Evroliga?!

Evroliga je ovog proleća zvanično odlučila da jednu od četiri vajld kard pozivnice pošalje u Tursku, kao deo marketinške strategije, kako bi tamošnja košarka imala još jednog predstavnika pored Fenera i Efesa.

Najbogatiji turski timovi vlasnici su takozvanih "A" licenci i učešće im ne zavisi od "domaćih" rezultata. Iako je po mnogo kriterijuma logično da treće mesto zauzme šampion - nije izvesno da će se to i dogoditi.

Pinar Karšijaka napravila je ove sezone senzaciju i osvojila titulu, eliminisavši Fenerbahče u polufinalu plej-ofa, pa savladavši Efes u finalnoj seriji, završenoj u nedelju. Na njenu žalost, istorijski uspeh ne garantuje joj da će od jeseni igrati među najboljim evro-klubovima, gde joj je i mesto.

Prema informacijama iz Grčke, Evroliga vidi problem u finansijama turskog prvaka. Problem nisu plate, koje su redovno isplaćene zahvaljujući pomoći glavnog sponzora - kompanije Pinar, već dugovanja prema menadžerima i drugim licima. Zbog tih dugovanja, Karšijaka ima i zvaničnu FIBA zabranu dovođenja igrača, kao Galatasaraj.

Poznata je pažnja koju Evroliga (EL) poklanja finansijskim detaljima i takva situacija u Izmiru definitivno je hendikep novog turskog prvaka. Takvu okolnost, prema pisanju portala Eurohoops, pokušaće da iskoriste Galatasa i Darušafaka, konkurišući za jedno vajld kard mesto.

Situaciju svakom turskom prvaku, koji nije Fener ili Efes, komplikuje činjenica da je turska liga jedina od jakih liga koja nema direktnu prohodnost u Evroligu. "Razlog tome je što ligu direktno vodi košarkaški savez te zemlje", pišu Grci.

Komentari / 0

Ostavite komentar