Анализа - Звезда 14/15: Година титула и побјеђених страхова!

За црвено-белима је сезона за памћење. Навијачи су на Калемегдану тражили од свих играча да остану. Пред управом је напоран период.

Кошарка 21.06.2015 | 23:40
Анализа - Звезда 14/15: Година титула и побјеђених страхова!

Колико је 17 година без титуле јако дуг период и колико је 13 година доминације најљућег ривала јако тешка и болна епоха за било који клуб, толико навијачи Црвене звезде уживају у овим јунским данима.

Први пут у 21. веку, њихови љубимци постали су шампиони Србије. Први пут у клупској историји, њихов тим освојио је три трофеја у једној сезони. Први пут бодрили су екипу у Топ 16 фази Евролиге. Први пут славили су освајање трофеја АБА лиге. Први пут њихов тим победио је Партизан Душка Вујошевића у серији на три добијене - и то два пута.

Набрајање успеха екипе Дејана Радоњића у сезони 2014/15 може прилично дуго да траје.

Тачно осам и по месеци протекло је од започетог, рекордно успешног, "јадранског"“ старта црвено-белих, њиховог мирно избореног пласмана у другу фазу ЕЛ, преко најдужег низа победа у АБА лиги, одбране Купа Кораћа другу годину узастопно, "оверавања" новог пласмана у елиту, до освајања суперлигашког "пола" после 22 године, а потом и титуле, тријумфом 3:0 у финалној серији.

У том периоду, Црвена звезда Телеком одиграла је округло 80 утакмица и победила 61 пут. Партизан је савладала девет пута, а у Евролиги је, између осталих, "скалпирала" и браниоца титуле Евролиге Макаби, као и Панатинаикос.

Освојени трофеји били су јој предвиђани и у првом делу сезоне, па и током зиме, али се стрепња увлачила међу њене навијаче на сваки помен минулих година, када су црвено-бели традиционално падали када се одлучивало и када су губили у најважнијим утакмицама. И од ривала и од притиска.

Међутим, ове године Звезда је победила и противнике на терену и сопствене страхове.

Иако су, после катастрофалне шутерске вечери против Жалгириса (0-19 за три), многи "препознали" још један традиционални пад до тада (и од тада) чврстих црвено-белих, он се није догодио. Наравно, заслуге за то на првом месту би требало приписати тренеру Дејану Радоњићу, који је доказао шта је научио у претходним сезонама.

"Прошле године, обазирао сам се и обазирали смо се на разне коментаре. Сада ме само интересује да мој тим буде најспремнији када је најважније", поручивао је тренер Звезде, па стечено искутво применио у недељама одлуке. О "бочним ударима", притисцима и очекивањима говорио је "у рукавицама" и на конференцији после финала.

Осим по титулама, Црногорац је ушао у клупску историју и као први тренер црвено-белих који је водио апсолутно исти играчки састав и у првој и у последњој утакмици сезоне и који је до краја веровао у изабранике које је окупио прошлог лета. Након завршне утакмице, пред новинарима је најавио почетак преговора о свом останку у Звезди. Сада ће на својој страни имати јаче "карте" на столу него прошлог лета - титуле и стечено поверење навијача, међу којима су га неки терали из клуба и јесенас и зимус - не после пораза, већ после серија поена противника.

Пред управом Звезде је задатак да формира буџет од бар четири милиона евра (неопходан за Евролигу) и да склопи бар подједнако јак тим као и у 2014. Навијачи су на Калемегдану, славећи титулу, певали "Останите сви", али је месецима сасвим јасно да би само чудо могло да спречи Бобана Марјановића - најкориснијег играча Звезде и Евролиге, да не оде у богатију европску средину или у неки НБА тим.

Такође, претходних недеља и месеци наговештавани су и одласци Јаке Блажича и Маика Цирбеса, хероја финала, који је и потврдио да ће размотрити опције. Словенац је након последњег дербија рекао да има још годину уговора и да се нада да ће доживети још лепих емоција у Звезди.

Истовремено, очекују се и конкретни одговори на питања о судбини Американаца, стубова игре - Маркуса Вилијамса, који према ранијим сазнањима МОНДА, није ништа против да остане још годину, као и Чарлса Џенкинса, који се у суботу обратио и Милану Мачвану, али и навијачима, поруком, која се може "прочитати" и као опроштајна:

"Ћао Делије, хвала вам за све, било је задовољство играти за вас ове две године", рекао је на српском.

Наравно, за ширу причу о изгледу нове Црвене звезде Телеком на првом месту би требало сачекати потврду останка Дејана Радоњића. Понуда ће извесно бити, али би требало очекивати да, ипак, тренер да коначну реч о томе који играчи су, што би Италијани рекли - "инћедибили" или недоступни за продају.

Током завршене сезоне, игру шампиона у огромној мери носили су и репрезентативци - капитен Лука Митровић, који у Звезди стасава од 2012, као и Никола Калинић, за кога прилично нестварно делује подсећање да је пре само годину дана подносио захтев за раскид са Радничким, уз наговештаје своје селидбе у ФМП - развојни тим црвено-белих. У међувремену је постао један од најважнијих играча Звезде, вицешампион света и освајач свих овдашњих такмичења.

На ширем списку Александра Ђорђевића и овог лета су исписана имена Немање Дангубића, од кога се очекује сезона потпуне афирмације, као и Стефана Јовића, најмалерознијег играча црвено-белих у 2015, такође освајача светског сребра. Дангубић је већ потврдио да ће остати, исто би требало очекивати и од Тејића, док је Јовић јесенас потписао трогодишњи уговор. Према одређеним сазнањима, млади Никола Ребић могао би да од јесени потражи већу минутажу у другом дресу.

Овог лета, слободни агенти Звезде постају Вилијамс, Марјановић, Џенкинс и Бранко Лазић, играч са најдужим стажом у црвено-белом и један од најпоузданијих "војника" првака Србије. "Остаје жал што нисмо ове године освојили и Евролигу, покушаћемо то да урадимо следеће сезоне", рекао је Лазић уз осмех на крају сезоне у којој је постигао свој 1000. кош у дресу Звезде.

На растанку од навијача, екипа Дејана Радоњића добила је овације због свега што је урадила. Захваљујући актуелној генерацији, црвено-бели ће од јесени и трећу годину заредом играти Евролигу, а на трофеју Суперлиге први пут је угравиран грб који није Партизанов. Убедљивим финишом сезоне, ова Звезда одузела је вечитом ривалу примат и урадила оно што није ни амбициозна "Европска Звезда", ни Звезда предвођена Миланом Гуровићем, а ни Пешићева Звезда, у два наврата.

Због свега наведеног и оствареног, слика екипе Црвене звезде Телеком за сезону 2014/15 имаће посебно место на зиду клупске зграде на Малом Калемегдану. Шта ће Звезди донети наредна сезона? Према речима председника клуба Небојше Човића - борбу за корак даље:

"Следеће сезоне, циљ Звезде биће да покуша да се врати на врх. Такође, желимо да поново на достојан начин представљамо државу и град у Евролиги, уз још бољи резултат и корак даље у Топ 16 фази, ако буде могуће".

Радоњић о Звездиним страховима
"Стално сам морао да се борим против неповерења и страха да се поново не догоди оно што се догађало годинама", рекао је Дејан Радоњић у априлу, после Звездине победе над Партизаном у АБА плеј-офу.

Шампиони у свим категоријама

Све мушке селекције КК Црвена звезда шампиони су Србије у својим узрастима. Јуниори су поново наступили у финалу Евролиге, у којем су бранили титулу, али су изгубили од Реала, иако је кадет и повремени сениор Александар Аранитовић имао шут за продужетак.

Коментари / 0

Оставите коментар