Analiza - Zvezda 14/15: Godina titula i pobjeđenih strahova!

Za crveno-belima je sezona za pamćenje. Navijači su na Kalemegdanu tražili od svih igrača da ostanu. Pred upravom je naporan period.

Košarka 21.06.2015 | 23:40
Analiza - Zvezda 14/15: Godina titula i pobjeđenih strahova!

Koliko je 17 godina bez titule jako dug period i koliko je 13 godina dominacije najljućeg rivala jako teška i bolna epoha za bilo koji klub, toliko navijači Crvene zvezde uživaju u ovim junskim danima.

Prvi put u 21. veku, njihovi ljubimci postali su šampioni Srbije. Prvi put u klupskoj istoriji, njihov tim osvojio je tri trofeja u jednoj sezoni. Prvi put bodrili su ekipu u Top 16 fazi Evrolige. Prvi put slavili su osvajanje trofeja ABA lige. Prvi put njihov tim pobedio je Partizan Duška Vujoševića u seriji na tri dobijene - i to dva puta.

Nabrajanje uspeha ekipe Dejana Radonjića u sezoni 2014/15 može prilično dugo da traje.

Tačno osam i po meseci proteklo je od započetog, rekordno uspešnog, "jadranskog"“ starta crveno-belih, njihovog mirno izborenog plasmana u drugu fazu EL, preko najdužeg niza pobeda u ABA ligi, odbrane Kupa Koraća drugu godinu uzastopno, "overavanja" novog plasmana u elitu, do osvajanja superligaškog "pola" posle 22 godine, a potom i titule, trijumfom 3:0 u finalnoj seriji.

U tom periodu, Crvena zvezda Telekom odigrala je okruglo 80 utakmica i pobedila 61 put. Partizan je savladala devet puta, a u Evroligi je, između ostalih, "skalpirala" i branioca titule Evrolige Makabi, kao i Panatinaikos.

Osvojeni trofeji bili su joj predviđani i u prvom delu sezone, pa i tokom zime, ali se strepnja uvlačila među njene navijače na svaki pomen minulih godina, kada su crveno-beli tradicionalno padali kada se odlučivalo i kada su gubili u najvažnijim utakmicama. I od rivala i od pritiska.

Međutim, ove godine Zvezda je pobedila i protivnike na terenu i sopstvene strahove.

Iako su, posle katastrofalne šuterske večeri protiv Žalgirisa (0-19 za tri), mnogi "prepoznali" još jedan tradicionalni pad do tada (i od tada) čvrstih crveno-belih, on se nije dogodio. Naravno, zasluge za to na prvom mestu bi trebalo pripisati treneru Dejanu Radonjiću, koji je dokazao šta je naučio u prethodnim sezonama.

"Prošle godine, obazirao sam se i obazirali smo se na razne komentare. Sada me samo interesuje da moj tim bude najspremniji kada je najvažnije", poručivao je trener Zvezde, pa stečeno iskutvo primenio u nedeljama odluke. O "bočnim udarima", pritiscima i očekivanjima govorio je "u rukavicama" i na konferenciji posle finala.

Osim po titulama, Crnogorac je ušao u klupsku istoriju i kao prvi trener crveno-belih koji je vodio apsolutno isti igrački sastav i u prvoj i u poslednjoj utakmici sezone i koji je do kraja verovao u izabranike koje je okupio prošlog leta. Nakon završne utakmice, pred novinarima je najavio početak pregovora o svom ostanku u Zvezdi. Sada će na svojoj strani imati jače "karte" na stolu nego prošlog leta - titule i stečeno poverenje navijača, među kojima su ga neki terali iz kluba i jesenas i zimus - ne posle poraza, već posle serija poena protivnika.

Pred upravom Zvezde je zadatak da formira budžet od bar četiri miliona evra (neophodan za Evroligu) i da sklopi bar podjednako jak tim kao i u 2014. Navijači su na Kalemegdanu, slaveći titulu, pevali "Ostanite svi", ali je mesecima sasvim jasno da bi samo čudo moglo da spreči Bobana Marjanovića - najkorisnijeg igrača Zvezde i Evrolige, da ne ode u bogatiju evropsku sredinu ili u neki NBA tim.

Takođe, prethodnih nedelja i meseci nagoveštavani su i odlasci Jake Blažiča i Maika Cirbesa, heroja finala, koji je i potvrdio da će razmotriti opcije. Slovenac je nakon poslednjeg derbija rekao da ima još godinu ugovora i da se nada da će doživeti još lepih emocija u Zvezdi.

Istovremeno, očekuju se i konkretni odgovori na pitanja o sudbini Amerikanaca, stubova igre - Markusa Vilijamsa, koji prema ranijim saznanjima MONDA, nije ništa protiv da ostane još godinu, kao i Čarlsa Dženkinsa, koji se u subotu obratio i Milanu Mačvanu, ali i navijačima, porukom, koja se može "pročitati" i kao oproštajna:

"Ćao Delije, hvala vam za sve, bilo je zadovoljstvo igrati za vas ove dve godine", rekao je na srpskom.

Naravno, za širu priču o izgledu nove Crvene zvezde Telekom na prvom mestu bi trebalo sačekati potvrdu ostanka Dejana Radonjića. Ponuda će izvesno biti, ali bi trebalo očekivati da, ipak, trener da konačnu reč o tome koji igrači su, što bi Italijani rekli - "inćedibili" ili nedostupni za prodaju.

Tokom završene sezone, igru šampiona u ogromnoj meri nosili su i reprezentativci - kapiten Luka Mitrović, koji u Zvezdi stasava od 2012, kao i Nikola Kalinić, za koga prilično nestvarno deluje podsećanje da je pre samo godinu dana podnosio zahtev za raskid sa Radničkim, uz nagoveštaje svoje selidbe u FMP - razvojni tim crveno-belih. U međuvremenu je postao jedan od najvažnijih igrača Zvezde, vicešampion sveta i osvajač svih ovdašnjih takmičenja.

Na širem spisku Aleksandra Đorđevića i ovog leta su ispisana imena Nemanje Dangubića, od koga se očekuje sezona potpune afirmacije, kao i Stefana Jovića, najmaleroznijeg igrača crveno-belih u 2015, takođe osvajača svetskog srebra. Dangubić je već potvrdio da će ostati, isto bi trebalo očekivati i od Tejića, dok je Jović jesenas potpisao trogodišnji ugovor. Prema određenim saznanjima, mladi Nikola Rebić mogao bi da od jeseni potraži veću minutažu u drugom dresu.

Ovog leta, slobodni agenti Zvezde postaju Vilijams, Marjanović, Dženkins i Branko Lazić, igrač sa najdužim stažom u crveno-belom i jedan od najpouzdanijih "vojnika" prvaka Srbije. "Ostaje žal što nismo ove godine osvojili i Evroligu, pokušaćemo to da uradimo sledeće sezone", rekao je Lazić uz osmeh na kraju sezone u kojoj je postigao svoj 1000. koš u dresu Zvezde.

Na rastanku od navijača, ekipa Dejana Radonjića dobila je ovacije zbog svega što je uradila. Zahvaljujući aktuelnoj generaciji, crveno-beli će od jeseni i treću godinu zaredom igrati Evroligu, a na trofeju Superlige prvi put je ugraviran grb koji nije Partizanov. Ubedljivim finišom sezone, ova Zvezda oduzela je večitom rivalu primat i uradila ono što nije ni ambiciozna "Evropska Zvezda", ni Zvezda predvođena Milanom Gurovićem, a ni Pešićeva Zvezda, u dva navrata.

Zbog svega navedenog i ostvarenog, slika ekipe Crvene zvezde Telekom za sezonu 2014/15 imaće posebno mesto na zidu klupske zgrade na Malom Kalemegdanu. Šta će Zvezdi doneti naredna sezona? Prema rečima predsednika kluba Nebojše Čovića - borbu za korak dalje:

"Sledeće sezone, cilj Zvezde biće da pokuša da se vrati na vrh. Takođe, želimo da ponovo na dostojan način predstavljamo državu i grad u Evroligi, uz još bolji rezultat i korak dalje u Top 16 fazi, ako bude moguće".

Radonjić o Zvezdinim strahovima
"Stalno sam morao da se borim protiv nepoverenja i straha da se ponovo ne dogodi ono što se događalo godinama", rekao je Dejan Radonjić u aprilu, posle Zvezdine pobede nad Partizanom u ABA plej-ofu.

Šampioni u svim kategorijama

Sve muške selekcije KK Crvena zvezda šampioni su Srbije u svojim uzrastima. Juniori su ponovo nastupili u finalu Evrolige, u kojem su branili titulu, ali su izgubili od Reala, iako je kadet i povremeni senior Aleksandar Aranitović imao šut za produžetak.

Komentari / 0

Ostavite komentar