Данас се обиљежава свјетски дан избјеглица

Данас се обиљежава Свјетски дан избјеглица, а посљедњи подаци из глобалног извјештаја Агенције УН за избјеглице /УНХЦР/ указују да је расељавање становништва усљед ратова, сукоба и прогона у свијету достигло највиши забиљежени ниво.

Свијет 20.06.2015 | 08:08
Данас се обиљежава свјетски дан избјеглица

Крајем прошле године у свијету је било 59,5 милиона људи било приморано да напусти своје домове, што је највећи број од када се води евиденција, саопштио је УНХЦР у посљедњем извјештају. 

Током 2013. године присилно је расељено 51,2 милиона људи, а прије једне деценије било је 37,5 милиона расељених. 

"Свака 122. особа на свијету данас је избјеглица, интерно расељено лице или лице које тражи азил. Кад би они били становници неке земље, та држава би по броју становника заузимала 24. мјесто у свијету", саопштио је УНХЦР. 

Више од половине расељених из кризних подручја у Сирији, Авганистану и Сомалији су дјеца, наводи се у годишњем извјештају под називом "Глобални трендови". 

Током 2014. године, у просјеку је сваког дана 42.500 људи одлазило у избјеглиштво, у потрагу за азилом или су интерно расељени. То је повећање за четири пута у само четири године, наводи УНХЦР. 

Агенција напомиње да је криза у Сирији, која траје од 2011. године, највећи извор интерно расељених лица и избјеглица. 

У Сирији је до краја прошле године било расељено 7,6 милиона људи, а скоро четири милиона избјегло је у сусједне земље - Либан, Јордан и Турску. 

"Ужасава чињеница да с једне стране има све више оних који пролазе некажњено зато што започињу ратове, а са друге је наизглед крајња немоћ међународне заједнице да заједнички ради на заустављању ратова, односно на изградњи и очувању мира", изјавио је Антонио Гутереш, Високи комесар УН за избјеглице. 

У извјештају се наводи да унутар националних граница има 38,2 милиона расељених људи усљед сукоба, што је за скоро пет милиона више него у 2013. години. 

Овом броју највише доприносе конфликти у Украјини, Јужном Судану, Нигерији, Централноафричкој Републици и Демократској Републици Конгу. 

Од 19,5 милиона избјеглица које живе изван својих земаља, 5,1 милиона су Палестинци. Сиријци, Сомалијци и Авганистанци чине више од половине преосталих 14,4 милиона избјеглица, наводи УНХЦР

Коментари / 0

Оставите коментар