Протест радника: Нису примили 27 плата

Десетак радника "Фероелектра" у петак је протестовало пред зградом Владе ФБиХ у Сарајеву, да би, како су казали, исказали незадовољство јер им Влада и након шест мјесеци од правоснажности пресуде за раскид купопродајног уговора није омогућила рад, лијечење, исплате плаћа и других накнада.

Босна и Херцеговина 19.06.2015 | 19:28
Протест радника: Нису примили 27 плата

Наиме, Кантонални суд у Сарајеву почетком године донио је коначну одлуку о раскиду уговора о приватизацији с компанијом "Станић инвест" због неиспуњавања услова.

Радници су у петак на протестима подсјетили на сједницу Скупштине дионичара "Фероелектра", која треба да буде одржана данас (субота).

Сенад Смајић, предсједник Синдиката радника "Фероелектра", казао је у петак да Влада у суботу треба да покуша да спаси "Фероелектро".

"Дошли смо овдје да захтијевамо да федерална влада покаже зубе криминалу у нашем предузећу, да захтијева ангажман СИПА и да се коначно покаже ко је кривац за ово стање", нагласио је Смајић.

Амра Ђендушић, савјетница премијера ФБиХ, најавила је у петак да ће представник Владе, која је већински власник капитала, присуствовати сједници Скупштине.

Нагласила је да је федерална влада у потпуности посвећена да заштити свој капитал и да ће учинити све што је у њеној моћи да помогне "Фероелектру".

Ђендушићева је рекла да је, према посљедњој информацији из Регистра вриједносних папира, Влада ФБиХ власник 60,6 посто капитала "Фероелектра" те да ће она сутра присуствовати сједници Скупштине.

"Свакако ћемо се одазвати и присуствовати сутрашњој сједници. Влада ФБиХ је посвећена заштити своје имовине и учинит ће све да помогне радницима", рекла је Ђендушићева.

Она за кашњење у именовању опуномоћеника одговорност пребацује на министра трговине Александра Реметића и додаје да је Влада ФБиХ реагирала чим ју је министар обавијестио.

За то вријеме на транспарентима које су носили радници пислао је "Реметићу, пореметио си лоповима планове".

Радницима "Фероелектра" није исплаћено 27 плата, а губици ове фирме од неуспјешне приватизације до данас су вишемилионски.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дивља јабука

19.06.2015 17:46

Само 27, ех то није ништа. Знате ли ви пошто је један Ауди А8? Не може се имати и за осмицу и за ваше плате. Српите се, кад буде боље биће и плата. За сад радите за ваше најбоље синове...Бакира, Драгана и Мила...и све остале сличне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југо

20.06.2015 10:11

И тек се сада сјетили да протестују??? Не би ја њима дао ни следецих 27.

ОДГОВОРИТЕ