Protest radnika: Nisu primili 27 plata

Desetak radnika "Feroelektra" u petak je protestovalo pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, da bi, kako su kazali, iskazali nezadovoljstvo jer im Vlada i nakon šest mjeseci od pravosnažnosti presude za raskid kupoprodajnog ugovora nije omogućila rad, liječenje, isplate plaća i drugih naknada.

Bosna i Hercegovina 19.06.2015 | 19:28
Protest radnika: Nisu primili 27 plata

Naime, Kantonalni sud u Sarajevu početkom godine donio je konačnu odluku o raskidu ugovora o privatizaciji s kompanijom "Stanić invest" zbog neispunjavanja uslova.

Radnici su u petak na protestima podsjetili na sjednicu Skupštine dioničara "Feroelektra", koja treba da bude održana danas (subota).

Senad Smajić, predsjednik Sindikata radnika "Feroelektra", kazao je u petak da Vlada u subotu treba da pokuša da spasi "Feroelektro".

"Došli smo ovdje da zahtijevamo da federalna vlada pokaže zube kriminalu u našem preduzeću, da zahtijeva angažman SIPA i da se konačno pokaže ko je krivac za ovo stanje", naglasio je Smajić.

Amra Đendušić, savjetnica premijera FBiH, najavila je u petak da će predstavnik Vlade, koja je većinski vlasnik kapitala, prisustvovati sjednici Skupštine.

Naglasila je da je federalna vlada u potpunosti posvećena da zaštiti svoj kapital i da će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne "Feroelektru".

Đendušićeva je rekla da je, prema posljednjoj informaciji iz Registra vrijednosnih papira, Vlada FBiH vlasnik 60,6 posto kapitala "Feroelektra" te da će ona sutra prisustvovati sjednici Skupštine.

"Svakako ćemo se odazvati i prisustvovati sutrašnjoj sjednici. Vlada FBiH je posvećena zaštiti svoje imovine i učinit će sve da pomogne radnicima", rekla je Đendušićeva.

Ona za kašnjenje u imenovanju opunomoćenika odgovornost prebacuje na ministra trgovine Aleksandra Remetića i dodaje da je Vlada FBiH reagirala čim ju je ministar obavijestio.

Za to vrijeme na transparentima koje su nosili radnici pislao je "Remetiću, poremetio si lopovima planove".

Radnicima "Feroelektra" nije isplaćeno 27 plata, a gubici ove firme od neuspješne privatizacije do danas su višemilionski.

(Nezavisne novine)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

19.06.2015 17:46

Samo 27, eh to nije ništa. Znate li vi pošto je jedan Audi A8? Ne može se imati i za osmicu i za vaše plate. Srpite se, kad bude bolje biće i plata. Za sad radite za vaše najbolje sinove...Bakira, Dragana i Mila...i sve ostale slične...

ODGOVORITE
Name

Jugo

20.06.2015 10:11

I tek se sada sjetili da protestuju??? Ne bi ja njima dao ni sledecih 27.

ODGOVORITE