У овој години у Мостару умрло 10 беба

На Клиници за дјечије болести Универзитетске клиничке болнице Мостар у овој години умрло је десет беба, од којих су три преминуле у посљедњих десет дана, потврђено је данас на конференцији за новинаре.

Босна и Херцеговина 19.06.2015 | 12:00
У овој години у Мостару умрло 10 беба

Педијатар и неонатолог Даринка Шумановић-Гламузина рекла је да је главни разлог смрти три бебе које су умрле задњих дана бактерија "клебсиела пнеумониа".

Према њеним ријечима, иста бактерија пронађена је код седморо од укупно десеторо умрле новорођенчади и код четворо је била узрок смрти, док код осталих то није био главни узрок.

У наведеном периоду на том одјељењу се лијечило 91 дијете.

"Клебсиела пнеумониа није једини узрок смрти. Сва та дјеца имају и друге патологије које доводе до коначног трагичног исхода", рекла је Гламузина.

Она је истакла да нема неонаталне његе на свијету која нема "клебсиелу" у узорцима који се узимају.

Микробиолог Маја Остојић истакла је да је бактерија "клебсиела пнеумониа" нормалан становник пробавног тракта, али да, кад се нађе изван тог система, може проузроковати разне инфекције.

"Најопаснија је када продре у крв те проузрокује сепсу, а највећи проблем је тај што је отпорна на антибиотике. Већина антибиотика на њу не дјелује", рекла је Остојићева.

Главни федерални епидемиолог Јелена Равлија рекла је да се бебе контролишу и оне које су позитивне смјештају одвојено, те да се још не размишља о затварању одјељења.

"Комисија није мишљења да се обустави рад одјељења, али с обзиром на искуства других земаља, није искључена ни та опција", рекла је Равлија.

Коментари / 0

Оставите коментар