Хрвати у страху од УЕФА-е!

Према незваничним информацијама из Европе, Хрватски фудбалски савез ће бити жестоко кажњен због кукастог крста. Једни причају о избацивању, одузимању бодова... Да ли је то реално?

Фудбал 20.06.2015 | 22:45
Хрвати у страху од УЕФА-е!

Хрватски фудбал годинама уназад био је на ивици да попије шамарчину од Европске фудбалске уније (УЕФА) од које би се опорављао годинама. Некако се Хрватски фудбалски савез (ХНС) извлачио и углавном су плаћане високе новчане казне (у последњих 10 година више од пола милиона евра) или се играли пред празним трибинама.

Међутим, ти инциденти у режији "навијача", односно хулигана, константно се понављају, а последњи на стадиону "Пољуд" у Сплиту када се на трави "појавио" кукасти крст разбеснео је Европу. УЕФА је покренула хитан дисциплински поступак, а ХНС је у страху од жестоке казне.

Информације о могућој казни крећу се од најтеже - избацивање из квалификација за Европско првенство 2016. године, преко одузимања бодова, жестоке новчане казне, до играња утакмица без публике. Ово последње је, вероватно, најбоља ствар која би могла да се догоди комшијама. Али, Хрватска је "вишеструки повратник" (како се то каже у кривичном законодавству), што ће рећи да има "дебео досије", а такви не могу да рачунају на олакшавајуће околности.

Додатни страх код Хрвата унео је данас челник организације која се бори против расизма на фудбалским теренима (ФАРЕ) који није искључио могућност избацивања Хрватске из квалификација.

"За кукасти крст нема оправдања, без обзира на околности. С обзиром на досадашње казне, дисквалификација Хрватске је сада врло реална опција. А то би била права штета за тако квалитетну репрезентацију'', рекао је Пијара Повар за лондонски "Гардијан".

Није то први случај у вези са нацизмом (у Европи се сви овакви инциденти сада стављају у фолдер "расизам"). Навијачи Хајдука су телима направили кукасти крст у Италији, а некадашњи репрезентативац Хрватске Јосип Шимунић отишао је у пензију осрамоћен због усташког поклича: "За дом спремни".

Али, све те случајеве Хрватски фудбалски савез и хрватски фудбал преживео је без најтежих консеквенци.

У међувремену, хрватска полиција је након истраге и увиђаја пријавила челнике Хрватског фудбалског савеза. Најодговорнији су Дамир Врбановић и Зоран Цврк, а ХНС-у прети казна од 30.000 евра.

Коментари / 0

Оставите коментар