Hrvati u strahu od UEFA-e!

Prema nezvaničnim informacijama iz Evrope, Hrvatski fudbalski savez će biti žestoko kažnjen zbog kukastog krsta. Jedni pričaju o izbacivanju, oduzimanju bodova... Da li je to realno?

Fudbal 20.06.2015 | 22:45
Hrvati u strahu od UEFA-e!

Hrvatski fudbal godinama unazad bio je na ivici da popije šamarčinu od Evropske fudbalske unije (UEFA) od koje bi se oporavljao godinama. Nekako se Hrvatski fudbalski savez (HNS) izvlačio i uglavnom su plaćane visoke novčane kazne (u poslednjih 10 godina više od pola miliona evra) ili se igrali pred praznim tribinama.

Međutim, ti incidenti u režiji "navijača", odnosno huligana, konstantno se ponavljaju, a poslednji na stadionu "Poljud" u Splitu kada se na travi "pojavio" kukasti krst razbesneo je Evropu. UEFA je pokrenula hitan disciplinski postupak, a HNS je u strahu od žestoke kazne.

Informacije o mogućoj kazni kreću se od najteže - izbacivanje iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, preko oduzimanja bodova, žestoke novčane kazne, do igranja utakmica bez publike. Ovo poslednje je, verovatno, najbolja stvar koja bi mogla da se dogodi komšijama. Ali, Hrvatska je "višestruki povratnik" (kako se to kaže u krivičnom zakonodavstvu), što će reći da ima "debeo dosije", a takvi ne mogu da računaju na olakšavajuće okolnosti.

Dodatni strah kod Hrvata uneo je danas čelnik organizacije koja se bori protiv rasizma na fudbalskim terenima (FARE) koji nije isključio mogućnost izbacivanja Hrvatske iz kvalifikacija.

"Za kukasti krst nema opravdanja, bez obzira na okolnosti. S obzirom na dosadašnje kazne, diskvalifikacija Hrvatske je sada vrlo realna opcija. A to bi bila prava šteta za tako kvalitetnu reprezentaciju'', rekao je Pijara Povar za londonski "Gardijan".

Nije to prvi slučaj u vezi sa nacizmom (u Evropi se svi ovakvi incidenti sada stavljaju u folder "rasizam"). Navijači Hajduka su telima napravili kukasti krst u Italiji, a nekadašnji reprezentativac Hrvatske Josip Šimunić otišao je u penziju osramoćen zbog ustaškog pokliča: "Za dom spremni".

Ali, sve te slučajeve Hrvatski fudbalski savez i hrvatski fudbal preživeo je bez najtežih konsekvenci.

U međuvremenu, hrvatska policija je nakon istrage i uviđaja prijavila čelnike Hrvatskog fudbalskog saveza. Najodgovorniji su Damir Vrbanović i Zoran Cvrk, a HNS-u preti kazna od 30.000 evra.

Komentari / 0

Ostavite komentar