ЕП: Српкиње кроз драму до побједе против Словакиња!

Женска кошаркашка репрезентација Србије славила је у првој утакмици друге фазе групе Ф Европског првенства против селекције Словачке са 76:74 (21:23, 19:19, 14:13, 22:19), и после невероватно велике драме дошле на победу од пласмана у четвртфинале такмичења.

Кошарка 18.06.2015 | 17:40
ЕП: Српкиње кроз драму до побједе против Словакиња!

У нову рунду такмичења донели смо победу и пораз, а новим тријумфом пришли смо на само корак од пласмана у четвртфинале првенства Европе. Српкиње су се константно враћале у живот, али исто су, у резултатској клацкалици, чиниле Словакиње које су озбиљно претиле да поремете планове изабраница Марине Маљковић.

Ипак, наше кошаркашице су у последњем минуту биле прибраније, а последње поене за Србију постигла је Соња Петровић на три секунде до краја меча. Управо је она била најефикаснија са 15 поена, Данијел Пејџ је дала поен мање, а Јелена Миловановић је уписала 11 поена.

У противничком табору, Кристи Толивер је сакупила 23, а Зузана Жиркова 16 поена. Наредну утакмицу наша селекција игра у суботу од 20.30 часова против Шпаније.

Прва четвртина:

Српкиње су боље отвориле меч, и водиле су првих неколико минута, али је од 10:10 наш ривал заиграо знатно боље и преузео иницијативу. Имале су Словакиње максималних +8, али су изабранице Марине Маљковић серијом 6:0 успеле да смање заостатак до краја четвртине на 21:23.

Друга четвртина:

Селекција Србије је упорно јурила заостатак против противницима које су мало слабије реаговале у одбрани, али су биле врло добро офанзивно потковане, највише због Кристи Толивер која је успела да убаци чак 18 поена до полувремена уз шут 2/2 за два, 4/5 за три и 2/2 са слободних бацања.

Управо је Толивер, када је српска репрезентација успела да преокрене на 40:38 у последњим тренуцима првог дела игре, погодила тројку уз фаул, па је Словачка ипак отишла на одмор уз предност.

У нашем саставу, Тамара Радочај је предњачила са осам поена, имала је неколико врло добрих улаза под обруч, док је Јелена Миловановић пратила са поеном мање, али стекао се утисак да наше могу много бољу представу да покажу у наставку меча.

Трећа четвртина:
Успевали смо да дођемо три пута до изједначења, пратили смо ритам словачке селекције која је имала доста промашених зицера, па је поенима Данијел Пејџ Србија преокренула још једном на мечу (48:46), док је Ана Дабовић донела највећу предност селекције на сусрету (50:46).

Да није било Толивер, Словачка вероватно не би могла лако да се избори са минусом који је претио да буде већи, али је рођена Американка погодила тројку која је дала снаге да пред последњих 30 секунди противнице поравнају на 54:54.

Нестрпљиви смо били у нападима, чинило се да желимо све да решимо одмах, што није ишло, па је Пејџ у борби за позицију направила фаул после којег је Кисова погодила једно слободно бацање за минималном вођство Словакиња од 55:54.

Четврта четвртина:
Нико није успевао да преломи сусрет, а време је неумитно текло. У игру се дубоко укључила Пејџ која је кренула да погађа са дистанце, али одбрана је била заиста немоћна да заустави покушаје Словакиња далекометном паљбом, те је убрзо дошло до минуса од пет поена (63:68).

Ни то није било довољно Словачкој да реши своје проблеме, јер су само минут и по касније губиле 71:70, што је скинуло притисак са српских кошаркашица, али их није спасило да поново буду у минусу (72:71).

Лопта је кружила 20 секунди, све је личило на то да неће бити успеха, али је Соња Петровић прошла по чеоној линији, избацила пас за Невену Јовановић која је, 19 секунди пре краја меча, погодила тројку за вођство од 74:72.

Драми није било краја, али је Соња Петровић преузела последњи улаз и погодила на три секунде до краја меча, тако да Словакиње нису имале времена да одговоре и морале су да се помире са судбином и поразом.

Коментари / 0

Оставите коментар