НБА финале: Леброн без круне, Вориорси шампиони!

Голден Стејт Вориорси нови су НБА шампиони, тим из Оукленда освојио је прву титулу после 40 година. Андре Игудала је проглашен за МВП-ја финала.

Кошарка 17.06.2015 | 11:00
НБА финале: Леброн без круне, Вориорси шампиони!

Вориорси су у финалној серији надиграли Кливленд Кавалирсе са 4-2, а коначну победу остварили су са 105:97 у Охају.

"Ратници" у првом периоду стичу двоцифрену предност, Игудала и Барнс су надокнадили промашаје Карија и Томпсона, па су пред последњи период имали и +15. Кавси се са 7:0 враћају у живот, али Кари и Игудала са по две тројке решавају меч.

Играч утакмице био је Андре Игудала, који је сјајну финалну серију зачинио са 25 поена (9/20 из игре) уз по 5 скокова и асистенција, што му је донело неочекивану титулу најкориснијег играча серије. Фантастичан је био и Дрејмонд Грин који је остварио трипл-дабл са 16 поена, 11 скокова и 10 асистенција, уз 3 украдене лопте.

Стефон Кари се мучио са шутем током већег дела утакмице, али је са две тројке у последњем периоду све надокнадио, те меч завршио са 25 (8/19, 3/11 три), уз 8 асистенција и 6 скокова. Двоцифрен учинак имали су још Шон Ливингстон и Фестус Езели са по 10 поена, док је подбацио Клеј Томпсон са само 5.

С друге стране, Леброн Џејмс је био скоро усамљен у борби са Вориорсима, недостајала му је једна асистенција за трипл-дабл, али је упркос фантастичној статистици био далеко безопаснији него у претходним мечевима. Постигао је 32 поена (13/33 из игре, 2/10 три) уз 17 скокова и 9 асистенција, уз 6 изгубљених лопти.

Најбоље су га пратили Тимофеј Мозгов са 17 поена и 12 ухваћених лопти, те Тристан Томпсон са 15 поена и 13 скокова. Џеј Ар Смит је додао 19, поправивши слику када је меч решен, са две тројке у последњем минуту.

Вориорси су сјајно почели меч, иако Карија није служио шут за три пена, погађали су Барнс, Барбоса и Игудала па су гости крајем првог периода стекли 13 поена предности (28:15).

Кавалирси добром одбраном и скоком смањују на само пет заостатка (32:27) средином друге четвртине. Барнс и Игудала одбијају напад Кавса, али Џејмс веже пет поена и уз помоћ Томпсона доноси преокрет почетком трећег квартала (47:45).

Међутим, Барнс погађа вероватно кључну тројку на мечу, која "убија" домаћине у појам, Игудала улази у нову шутерску серију, те само 5-6 минута касније Вориорси опет имају двоцифрену предност (63:53).

Џејмс и Смит покушавају да врате Кавсе у егал, али остављају превише простора у рекету па Езели и Грин одводе тим из Калифорније на максималних 15 поена предности (73:58), минут пре краја треће четвртине.

Кавси последњи период отварају серијом 7:0, са четири поена Џејмса, за смањење заостатка на седам поена, убрзо прву тројку на мечу погађа и Смит што враћа домаћина у живот.

Међутим, Вориорсти улазе у серију тројку средином периода, две поагђа Кари, по једну Игудала и Томпсон, па се Голден Стејт враћа на +14 (89:75), шест и по минута пре краја.

Сваки покушај Кавалирса да се врате у игру гости одбијају тројком, нову погађа неочекивани јунак ове серије Игудала, у међувремену се распада одбрана домаћина, што користе Ливингстон и Барнс за лагене поене полагањима (94:79).

Уследило је неколико конфизних минута оба тима, што Кавси не успевају да искористе, Џејмс погађа тек сваки трећи шут, Смит ни толико, па Вориорси одржавају двоцифрену предност (98:85).

У самој завршници, док су Вориорси покушавали да мирно приведу меч крају, Смит веже две тројке, после чега Џејмс полаже за повратак на -6. Гости улазе у проблем са пенала, Кари је два пута био половичан, а Смит из контакта погађа још једну тројку за само четири поена заостка, 30-ак секунди пре краја (101:97).

Кари се потом исправља и погађа оба пенала, још један додаје Игудала, те уз промашаје Смита и Џејмса Вориорси и званично решавају меч у своју корист 105:97.

Коментари / 0

Оставите коментар