NBA finale: Lebron bez krune, Voriorsi šampioni!

Golden Stejt Voriorsi novi su NBA šampioni, tim iz Ouklenda osvojio je prvu titulu posle 40 godina. Andre Igudala je proglašen za MVP-ja finala.

Košarka 17.06.2015 | 11:00
NBA finale: Lebron bez krune, Voriorsi šampioni!

Voriorsi su u finalnoj seriji nadigrali Klivlend Kavalirse sa 4-2, a konačnu pobedu ostvarili su sa 105:97 u Ohaju.

"Ratnici" u prvom periodu stiču dvocifrenu prednost, Igudala i Barns su nadoknadili promašaje Karija i Tompsona, pa su pred poslednji period imali i +15. Kavsi se sa 7:0 vraćaju u život, ali Kari i Igudala sa po dve trojke rešavaju meč.

Igrač utakmice bio je Andre Igudala, koji je sjajnu finalnu seriju začinio sa 25 poena (9/20 iz igre) uz po 5 skokova i asistencija, što mu je donelo neočekivanu titulu najkorisnijeg igrača serije. Fantastičan je bio i Drejmond Grin koji je ostvario tripl-dabl sa 16 poena, 11 skokova i 10 asistencija, uz 3 ukradene lopte.

Stefon Kari se mučio sa šutem tokom većeg dela utakmice, ali je sa dve trojke u poslednjem periodu sve nadoknadio, te meč završio sa 25 (8/19, 3/11 tri), uz 8 asistencija i 6 skokova. Dvocifren učinak imali su još Šon Livingston i Festus Ezeli sa po 10 poena, dok je podbacio Klej Tompson sa samo 5.

S druge strane, Lebron Džejms je bio skoro usamljen u borbi sa Voriorsima, nedostajala mu je jedna asistencija za tripl-dabl, ali je uprkos fantastičnoj statistici bio daleko bezopasniji nego u prethodnim mečevima. Postigao je 32 poena (13/33 iz igre, 2/10 tri) uz 17 skokova i 9 asistencija, uz 6 izgubljenih lopti.

Najbolje su ga pratili Timofej Mozgov sa 17 poena i 12 uhvaćenih lopti, te Tristan Tompson sa 15 poena i 13 skokova. Džej Ar Smit je dodao 19, popravivši sliku kada je meč rešen, sa dve trojke u poslednjem minutu.

Voriorsi su sjajno počeli meč, iako Karija nije služio šut za tri pena, pogađali su Barns, Barbosa i Igudala pa su gosti krajem prvog perioda stekli 13 poena prednosti (28:15).

Kavalirsi dobrom odbranom i skokom smanjuju na samo pet zaostatka (32:27) sredinom druge četvrtine. Barns i Igudala odbijaju napad Kavsa, ali Džejms veže pet poena i uz pomoć Tompsona donosi preokret početkom trećeg kvartala (47:45).

Međutim, Barns pogađa verovatno ključnu trojku na meču, koja "ubija" domaćine u pojam, Igudala ulazi u novu šutersku seriju, te samo 5-6 minuta kasnije Voriorsi opet imaju dvocifrenu prednost (63:53).

Džejms i Smit pokušavaju da vrate Kavse u egal, ali ostavljaju previše prostora u reketu pa Ezeli i Grin odvode tim iz Kalifornije na maksimalnih 15 poena prednosti (73:58), minut pre kraja treće četvrtine.

Kavsi poslednji period otvaraju serijom 7:0, sa četiri poena Džejmsa, za smanjenje zaostatka na sedam poena, ubrzo prvu trojku na meču pogađa i Smit što vraća domaćina u život.

Međutim, Voriorsti ulaze u seriju trojku sredinom perioda, dve poagđa Kari, po jednu Igudala i Tompson, pa se Golden Stejt vraća na +14 (89:75), šest i po minuta pre kraja.

Svaki pokušaj Kavalirsa da se vrate u igru gosti odbijaju trojkom, novu pogađa neočekivani junak ove serije Igudala, u međuvremenu se raspada odbrana domaćina, što koriste Livingston i Barns za lagene poene polaganjima (94:79).

Usledilo je nekoliko konfiznih minuta oba tima, što Kavsi ne uspevaju da iskoriste, Džejms pogađa tek svaki treći šut, Smit ni toliko, pa Voriorsi održavaju dvocifrenu prednost (98:85).

U samoj završnici, dok su Voriorsi pokušavali da mirno privedu meč kraju, Smit veže dve trojke, posle čega Džejms polaže za povratak na -6. Gosti ulaze u problem sa penala, Kari je dva puta bio polovičan, a Smit iz kontakta pogađa još jednu trojku za samo četiri poena zaostka, 30-ak sekundi pre kraja (101:97).

Kari se potom ispravlja i pogađa oba penala, još jedan dodaje Igudala, te uz promašaje Smita i Džejmsa Voriorsi i zvanično rešavaju meč u svoju korist 105:97.

Komentari / 0

Ostavite komentar