Намјештени конкурси тјерају младе из БиХ

Како до посла у БиХ, питање је које мучи армију незапослених. Јавни конкурси углавном “намјештени”, огласи за посао са захтјевним условима, огласи сумњиве садржине – највећи су изазови са којима се суочавају незапослена лица. У таквој ситуацији не чуди податак да више од 78 одсто грађана жели живјети и радити у иностранству.

Босна и Херцеговина 16.06.2015 | 22:00
Намјештени конкурси тјерају младе из БиХ

Највеће интересовање, нарочито међу младим људима, влада за послове у јавном сектору.

Пут до радног мјеста води преко јавног конкурса, али ту је и прва препрека на којој већина пада, јер углавном, само, унапријед одабрани, пролазе.

Закон каже да предност треба дати најспособнијим кандидатима који су показали највише знања и вјештина, али у пракси се дешава нешто сасвим другачије. Умјесто објективног преовладава субјективни фактор.

Осим тога јавни конкурси неријетко нису свима једнако доступни. Неке институције конкурс објаве само на својој интернет страници, тако да велики број грађана за њих и не сазна.

Све унапријед намјештено да одабрани дођу до своје позиције. А остали да чекају неки нови конкурс, на којем највејроватније поново неће проћи.

Данас ријетки раде у струци, док су остали принуђени да траже било какав посао и да одустају од занимања за које су се школовали. Тренд у последњих пет година је да се највише послова нуди на продајним позицијама у различитим индустријама, подаци су портала Посао.ба.

Највећи број кандидата привлачи малопродаја, ЕТ индустрија, производни и финансијски сектор.
А знања и вјештине које се најчешће траже су познавање рада на рачунару, познавање енглеског језика, све чешће познавање још једног страног језика - њемачког или турског. Уз то неријетко је услов и посједовање возачке дозволе.

За неке кандидате можда превише услова. А из године у годину расте и потражња за БХ радницима у страним земљама, на првом мјесту су Уједињени Арапски Емирати, затим Катар, Њемачка, Аустрија, Швајцарска.

Посао у иностранству сан је већине грађана. Истраживања кажу преко 78 одсто становника БиХ желе је напустити. Многи су је већ и напустили.

Најпривлачније земље за живот и рад грађанима БиХ су Њемачка, Аустрија, Швајцарска, ту су и скандинавске земље. Да ли је рјешење отићи или остати и борити се, лична је одлука сваког појединца.

Али, проценат од 78 одсто оних који желе отићи забрињава. Забрињава изгледа све осим оних који би требало да раде на бољим условима за живот својих грађана.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

посао???

16.06.2015 20:20

Све је намјестено унапријед ! Дзаба само дајемо новац за прибављање документације И бламирамо се пред тзв. Струцном комисијом. Цланови комисија су лоси људи који одлуцују како им је наредјено. Лоса је ово ситуација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стела

16.06.2015 20:21

Сви услови конкурса су такви да се могу намјестити без обзира какве оцјене имате. Пресудан је тај интервју који и служи да би се могло "наштелити". Знам ситуацију да је проф историје тестирао проф њемачког језика. Све вам је јасно-странка је основ свега. И кад се жалите то иде преко органа који су страначки. Један зачарани круг. Ја сам стари радник али од нових "стручњака" је врло тешко опстати јер њихови приоритети нису струка него странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

17.06.2015 06:02

И треба бјезати из БиХ поготово млади и сколововани људи. Засто зивјети за интерес дрзаве кад дрзава стити криминалце. Зивот је један и треба га тросити гдје је боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКQА Ж

17.06.2015 06:21

УЗ ПРИЈАВУ НА КОНКУРС:1.ЧЛАНСКА КЊИЖИЦА ДНС, 2.ДИПЛОМА, 3.ЉЕКАРСКО УВЈЕРЕЊЕ ИТД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бобан71

29.07.2015 09:28

Свакако су сви кокурси намјештени! Ја сам одбијен на конкурсу као дипломирани са државног факултета, а примјен је кандидат са приватног факутета из Брчког иако је на тестирању и интервјуу освојио нула бодова а ја максималан број бодова. Можете мислити да се ради о запослењу у настави основне школе. Толико о реалности нашег друштва.

ОДГОВОРИТЕ