Namješteni konkursi tjeraju mlade iz BiH

Kako do posla u BiH, pitanje je koje muči armiju nezaposlenih. Javni konkursi uglavnom “namješteni”, oglasi za posao sa zahtjevnim uslovima, oglasi sumnjive sadržine – najveći su izazovi sa kojima se suočavaju nezaposlena lica. U takvoj situaciji ne čudi podatak da više od 78 odsto građana želi živjeti i raditi u inostranstvu.

Bosna i Hercegovina 16.06.2015 | 22:00
Namješteni konkursi tjeraju mlade iz BiH

Najveće interesovanje, naročito među mladim ljudima, vlada za poslove u javnom sektoru.

Put do radnog mjesta vodi preko javnog konkursa, ali tu je i prva prepreka na kojoj većina pada, jer uglavnom, samo, unaprijed odabrani, prolaze.

Zakon kaže da prednost treba dati najsposobnijim kandidatima koji su pokazali najviše znanja i vještina, ali u praksi se dešava nešto sasvim drugačije. Umjesto objektivnog preovladava subjektivni faktor.

Osim toga javni konkursi nerijetko nisu svima jednako dostupni. Neke institucije konkurs objave samo na svojoj internet stranici, tako da veliki broj građana za njih i ne sazna.

Sve unaprijed namješteno da odabrani dođu do svoje pozicije. A ostali da čekaju neki novi konkurs, na kojem najvejrovatnije ponovo neće proći.

Danas rijetki rade u struci, dok su ostali prinuđeni da traže bilo kakav posao i da odustaju od zanimanja za koje su se školovali. Trend u poslednjih pet godina je da se najviše poslova nudi na prodajnim pozicijama u različitim industrijama, podaci su portala Posao.ba.

Najveći broj kandidata privlači maloprodaja, ET industrija, proizvodni i finansijski sektor.
A znanja i vještine koje se najčešće traže su poznavanje rada na računaru, poznavanje engleskog jezika, sve češće poznavanje još jednog stranog jezika - njemačkog ili turskog. Uz to nerijetko je uslov i posjedovanje vozačke dozvole.

Za neke kandidate možda previše uslova. A iz godine u godinu raste i potražnja za BH radnicima u stranim zemljama, na prvom mjestu su Ujedinjeni Arapski Emirati, zatim Katar, Njemačka, Austrija, Švajcarska.

Posao u inostranstvu san je većine građana. Istraživanja kažu preko 78 odsto stanovnika BiH žele je napustiti. Mnogi su je već i napustili.

Najprivlačnije zemlje za život i rad građanima BiH su Njemačka, Austrija, Švajcarska, tu su i skandinavske zemlje. Da li je rješenje otići ili ostati i boriti se, lična je odluka svakog pojedinca.

Ali, procenat od 78 odsto onih koji žele otići zabrinjava. Zabrinjava izgleda sve osim onih koji bi trebalo da rade na boljim uslovima za život svojih građana.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

posao???

16.06.2015 20:20

Sve je namjesteno unaprijed ! Dzaba samo dajemo novac za pribavljanje dokumentacije I blamiramo se pred tzv. Strucnom komisijom. Clanovi komisija su losi ljudi koji odlucuju kako im je naredjeno. Losa je ovo situacija.

ODGOVORITE
Name

Stela

16.06.2015 20:21

Svi uslovi konkursa su takvi da se mogu namjestiti bez obzira kakve ocjene imate. Presudan je taj intervju koji i služi da bi se moglo "našteliti". Znam situaciju da je prof istorije testirao prof njemačkog jezika. Sve vam je jasno-stranka je osnov svega. I kad se žalite to ide preko organa koji su stranački. Jedan začarani krug. Ja sam stari radnik ali od novih "stručnjaka" je vrlo teško opstati jer njihovi prioriteti nisu struka nego stranka.

ODGOVORITE
Name

tigar

17.06.2015 06:02

I treba bjezati iz BiH pogotovo mladi i skolovovani ljudi. Zasto zivjeti za interes drzave kad drzava stiti kriminalce. Zivot je jedan i treba ga trositi gdje je bolje.

ODGOVORITE
Name

ŽIKQA Ž

17.06.2015 06:21

UZ PRIJAVU NA KONKURS:1.ČLANSKA KNJIŽICA DNS, 2.DIPLOMA, 3.LJEKARSKO UVJERENJE ITD.

ODGOVORITE
Name

boban71

29.07.2015 09:28

Svakako su svi kokursi namješteni! Ja sam odbijen na konkursu kao diplomirani sa državnog fakulteta, a primjen je kandidat sa privatnog fakuteta iz Brčkog iako je na testiranju i intervjuu osvojio nula bodova a ja maksimalan broj bodova. Možete misliti da se radi o zaposlenju u nastavi osnovne škole. Toliko o realnosti našeg društva.

ODGOVORITE