Шта пише у нацрту резолуције о Сребреници

У нацрту резолуције Велике Британије о Сребреници, чији текст објављују "Политика" и "Новости", осуђује се свако порицање геноцида у Сребреници, а чланице УН се позивају да будућим генерацијама "усаде лекције" из прошлости, односно апелује на државе да лекције о оваквим злочинима уђу у школске уџбенике.

Босна и Херцеговина 16.06.2015 | 08:18
Шта пише у нацрту резолуције о Сребреници

Резолуција о Сребреници би на приједлог Велике Британије 7. јула, четири дана прије обиљежавања 20-годишњице злочина у Сребреници, требало да усвоји Савјет безбједности УН.

"Политика" издваја да се нацрту резолуције, који има четири стране, 35 пута помиње ријеч геноцид, а само три пута помирење.

У уводном дијелу се подсјећа да је Хашки трибунал у пресуди генералу Радиславу Кртстићу 19. априла 2004. констатовао да се у Сребреници десио геноцид и да је исту квалификацију за злочине у Сребреници дао и Међународни суд правде 26. фебруара 2007. Наводи се и да су "десетине хиљада жена, дјевојака, мушкараца и дјечака жртве сексуалног насиља током сукоба у Босни и Херцеговини, укључујући и Сребреницу".

"Новости" из уводног дијела такође издвајају да се 35 пута помиње ријеч геноцид, као и ставове о више десетина хиљада сексуално злостављаних, те да о страдалим Србима нема ни слова, само начелно саосјећање са свим жртвама.

Оба београдска дневника пренијела су у цјелини нацрт резолуције који садржи 13 тачака.

-Најоштрије се осуђује геноцид, сва кршења људских права и злоупотребе међународног хуманитарног права.

-Најоштрије се осуђује геноцид у Сребреници.

-Осуђује се свако порицање овог геноцида.

-Изражава се саосјећање за жртве на свим странама у сукобу у Босни и Херцеговини, као и за њихове породице, и позива државе чланице да наставе да обезбјеђују правду и дугорочну подршку преживјелима, укључујући по потреби оне који су били жртве сексуалног насиља.

-Позива државе да спријече геноцид и друге озбиљне злочине и да се боре против њих и потврђује ставове завршног документа свјетског самита из 2005. године и одговорности за заштиту становништва од геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човјечности.

-Позива државе које још нису ратификовале Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида или јој приступиле да им то буде питање високог приоритета. Гдје је то потребно, треба да усвоје закон у националној скупштини како би испунили своје обавезе из те конвенције.

-Поздравља напоре на спровођењу истраге и процесуирању оптужених за геноцид у Сребреници, позива све државе да сарађују са Хашким трибуналом, Међународним резидуалним механизмом за кривичне трибунале и Судом Босне и Херцеговине и тражи од трибунала да заврши свој рад што је брже могуће.

-Наглашава суштински значај помирења које је засновано на дијалогу, прихватању дјела из прошлости свих страна у сукобу и посвећаности правди и подршци жртвама, као основи за јачање безбједности, страбилности и проспреритета, као у Босни и Херцеговини тако и у ширем регину. У том циљу поздравља недавни споразум парламента и политичких лидера Босне и Херцеговине о амбициозном програму реформи, који укључује посвећеност мјерама да се убрза процес помирења.

-Позива државе чланице да развију образовне програме који ће будућим генерацијама усадити лекције које су извучене из прошлих геноцида, ратних злочина, етничких чишћења и злочина против човјечности у циљу спречавања да се понове.

-Подстиче државе чланице да размотре одређивање контакт особа које би се бавиле превенцијом злочина и одговором на злочине, редовно се састајале и координирале кораке, дијелећи са другим државама чланицама и релевантним регионалним и субрегионалним механизмима најбољу праксу брзог одговора и спречавања масовних злочина.

-Потврђује значај лекције о неуспјеху да се спријечи геноцид у Сребреници, као што је наведено у извјештају генералног секретара у складу са резолуцијом Генералне скупштине 53/35, и одлучује да рано и ефикасно дјелује како би се спријечило понављање такве трагедије и у ту сврху искористи сва расположива средства.

-Прима к знају да кршења људских права или злоупотребе међународног хуманитарног права, укључујући и оне које се односе на сексуално и родно засновано насиље, могу бити рани показатељ могућности геноцида и у том смислу поздравља напоре УН да побољша свој колективни одговор на будућа кршења људских права и злоупотребе међународног хуманитарног права.

-Захтијева од генералног секретара да осигура већу сарадњу између постојећих механизама за спречавање геноцида и других тешких међународних злочина кроз рано упозоравање, како би се помогло у отркивању, процјени и реаговању на изворе напетости и тачке ризика или идентификацији рањивих популација, и подстиче генералног секретара да настави да Савјету безбједности предочава информације и анализе за које вјерује да могу допринијети спречавању геноцида.

Извор: Агенције

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Сале

16.06.2015 07:00

Па ниста спорно, све су ово наси политицари вец изјавили и потврдили. Да се није дигла оволика прасина око овога ово нико не би ни примјетио. Али је оцито да је некоме интерес да дигне тензије. Дајте на посао и хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЕНОцијанид

16.06.2015 07:27

Оооо, Велика Британијо , геноцид је оно што сте ви чинили и то радите и данас , тајном и јавном полтиком , заједно са својом сестром Америком. Срби су , мали прозор на земаљској кугли , да би ви могли кроз њега излуфтирати , вишевјековни смрад из својих политичких кухиња !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ртс

16.06.2015 07:44

Да се ова резолуција десила прије 20 година , било би свима боље. П. С . ЕУ је у овој резолуцији и себе "осудио" за не ефикасност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

16.06.2015 07:50

Ако це ова резолуција подићи све који су изгубили живот дајте да усвојимо сви. Ако це то бити поени неким политицарима немојте људи дозволити да нас завадјају и праве будале од свих нас. Дајте да идемо напред а не у прошлост. Од резолуције нема хране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16

16.06.2015 07:53

Јован Дучић је рекао:Учите дјецу да мрзе Енглезе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај

16.06.2015 09:21

Ето видис ко су нам узори.А сто ниси процитао ста су Милан Богдановиц (један од највецих српских књизевних критицара)и јос неки колеге књизевници рекли о Дуцицу као цовјеку.А и он бас код Американаца да побјегне.

Name

Сарајлија

16.06.2015 07:54

Спорно је што ништа није црно-бијело.Етнички чиста Хрватска, етнички чисто Сарајево итд. Чињенице око којих се никада нећемо сложити.У уџбенике могу ставити шта хоће, али ће бити пресудно оно што се учи у породици, опет свако из свог угла гледања и доживљеног искуства.Прошло је 20 година. Нико не каже да треба заборавити жртве протеклог по све нас несретног рата, али треба се окренути будућности зарад наше дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бомбон

16.06.2015 07:59

Ако је оно у Сребреници геноцид, како назвати злодјела из Јасеновца, Јадовна, Олуја, Бљесак, етнички очишчено од Срба Сарајево,Мостар,Коњиц,Горажде итд.итд. Морао би се увести обавезан наставни предмет под именом "Вишевјековни свјетски геноцид над Србима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре:бонбон

16.06.2015 10:12

Бонбон не ка.и пуно о Горазду,јер немас појма у Горазду колико знам Срби из околних опстина добијају посао,људи су се и вратили и зиве тамо само они који нису хтјели да се се врате нису се вратили.Додји у Горазде па види,сједити код куце писати по форумима знак је да ниста не знас висе од свог носа.

Name

б.лука

16.06.2015 08:28

Одакле сте ви људи који сте оставили коментар ' ста је овде спорно'? Реците ми молим вас. И да ли сте ви нормални?! Замислите се добро ако сте Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

16.06.2015 08:54

Само би требало да нам јос свабе дрзе лекцију о геноциду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

16.06.2015 09:03

Ста је ово, овде скоро сви против РЕПБЛИКЕ СРПСКЕ, као да су само СРБИ цинили ратне злоцине у рату и само су СРБИ за све криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

16.06.2015 09:12

Какав геноцид сви који су побијени носили су орузје И давали отпор, е сто је Насер давао орузје И зенама И дјеци да пуцају на српску војску,И кад је дат одговор онда плацу! Увијек су потурице биле кукавице закувају, па се онда извлаце И плацу цијелом свијету! Никад потурице нису имале муда, увијек су били кукавице, док су около упадали по српским селима И клали И убијали, а кад им је дат одговор, онда је геноцид! То су све тразили, није српска војска из циста мира згазила сребреницу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

16.06.2015 09:14

Само будала може да прихвати ову резолуцију која опет понижава Србе и оправдава нато бомбардовање Српске Републике па касније и Србије а на крају и отимање Косова. Овим ће уједињене нације морати да приме Косово као и ЕУ,што њима није ништа спорно али у УН имају Руси и ту би могли да буду проблеми па сада креће офанзива на Српско не санкцијама Русији и Руско окретање БРИКС-у у потпуности,све зависи да ли ће Руси се опет продати . Никаквог геноцида није било и нико жив није доказао да све жртве убијене у рату и то од стране Србе. Сви знамо како су муслимани поубијали 3.500 Срба око Сребренице и тиме изазвали конфликт тако да турци судите вашем Насеру бо вам он нану. Наравно тиме креће и офанзива на Републику Српску и Додика који се све више одупиру БиХ-У и западу ,Српска ће ускоро престићи федерацију у развоју и тако коначно потврдити да је боље да се одвоје и да ће боље живети у својој држави што потврђују и муслимани који овде пишу коментаре и који живе у Републици Српској,док Срби неће ни да погледају смрад на другој страни. Сада треба наћи рјешење како да се им узврати у случају да ова хајка енглеза који нас и бомбардоваше прође јер они само желе да заштите себе од неких будућих генерација који ће начинити Србе успјешнијим и тако моћи тужити енглезе за не дјела која су нам починили. Право рјешење би било да осуде злочин у Сребреници који су начини орић и остали терористи над Србима па онда и Српски над муслиманима о геноциду нема ни рјечи нека енглези колонијалци радије рјеше геноцид над индијанцима по америци,геноцид над јермнима,геноцид над Србима од (турака,аустроугара,њемаца,бугара,хрвата,шиптара,и муслиманких терориста који су се потурчили за вријеме турака по босни) Тако можда буде боље а овако муслимани у Републици Српској треба да се им одузме одмах права и треба их одвојити од Срба. Тјерати их да уче Српски што и знају и да пиши ћирилицу,да се поклањај Српској застави да све обиљежавају под Српском заставом дати им могућност да се одлуче за Српску или бих уколико желе бих организовати превоз и директ у зеницу,сарајево,тузлу,бихаћ,цазин и тамо нека се убијају под тероризмом и нека усвајају геноциде колико желе.Онда би сви тражили прихватљиво рјешење овако они Србима само намећу и усиљују одговоре,нема никакве осуде злочина над Србима,тероризма у зворнику,куманову само да вучић не прода све својим америчким пријатељима и еу. Треба га питати јесу ли то они његови амерички пријатељи што се састајао са њима пре неки дан у америци и хвалио се како су то Српски пријатељи,јесу ли то пријатељи којима ти мораш продати жељезару вучко???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

16.06.2015 09:24

Руси су српска браћа одувијек?

Name

8372.....

16.06.2015 09:39

8372.....

Name

"Енглез"

16.06.2015 09:14

Нећу коментарисати садржај приједлога резолуције. О томе имам посебно мишљење, које ћу изнијети другом приликом. Али имам приговор што ту резолуцију предлажу енглези, и то је управо оно што приједлогу резолуције не даје легитимитет. Напротив. Познато је да су у највећој мјери управо енглези окупирали амерчко тле и тамо буквално геноцидним методама комплетно уништили аутохтоно становништво, ИНДИЈАНЦЕ. Да не кажемо да су вијековима освајали и колонизирали азиске и афричке земље и тамо уништавали локално становништво. То су чињенице, ко хоће да схвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

16.06.2015 09:22

Ма могу овом резолуцијом обрисат г***цу, само ако је мекан папир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

забава

16.06.2015 10:31

Јест нас лако забављати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

16.06.2015 10:55

За патриоту... Е мој патриота и ти си пук'о ко лајсна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

17.06.2015 06:04

Енглези су увијек били највећи непријатењи Срба, већи и од Њемаца и Турака.

ОДГОВОРИТЕ