Тражимо сједницу НС РС због поскупљења

Лидери странака Савеза за промјене Младен Босић, Младен Иванић и Драган Чавић саопштили су данас новинарима да траже поништавање одлуке о поскупљењу струје и најавили прикупљање потписа за одржавање посебне сједнице НС РС како би спријечили да одлука о поскупљењу струје ступи на снагу.

Република Српска 15.06.2015 | 17:00
Тражимо сједницу НС РС због поскупљења

Предсједник СДС је рекао да није оправдано да грађани РС плаћају расипништво и криминалу који се дешавају у електорпривредном систему Републике Српске.

Уколико би се то зауставило, Босић сматра, да би умјесто поскупљења, грађани могли плаћати ниже цијене од постојећих.

"Постоје огромне унутрашње резерве у трошењу које нема никакво оправдање и које плаћају грађани РС. Расипништву и криминалу који се дешавају у електорпривредном систему је толиких размјера да ,када би смо ушли у реформу у овом сектору, био простора за појефтињење струје, а не за поскупљење, како то актуелна власт предлаже" , казао је Босић.

Он је истакао да је на данашњем састанку постигнут једногласан став свих странке из Савеза за промјене противе било каквое приватизације у електроенергетском сектору у РС јер то је највећи ресурс РС.

Приватизација електропривреде би, према Босићевим ријечима, значила продају посљедњег породичног сребра и остављање генерација РС без икаквих ресурса, додајући да СЗП подржава измјене реформске агенде које онемогућавају приватизацију у том сектору.

"То је ствар ентитета односно РС било какву одлуку у том смислу мора донијети НС РС", казао је Босић.

Коментаришући примједбе које су настале због реформске агенде у БиХ Босић је казао да је њен текст договорен на састанку предсједавајућег Савјета министара БиХ и предсједника влада Републике Српске и Федерације на Јахорини.

"Савјет министара је усвојио такав текст и нажалост касније се испоставило да се Република Српска одриче да је то договорено тамо. Ми подржавамо промјену става око приватизације електропривреде јер то је ствар ентитета односно РС ", казао је Босић.

Лидери Савеза за промјене сматрају да није требало одгађати званичну посјету предсједника Србије Томислава Николића БиХ јер то неће допринијети стварању бољих односа у регион који су ишли узлазном линијом. Осврћући се на резолуције о Сребреници лидери страка СЗП сматрају да су оне усмјерене против Срба и да се таквим актима не може градити повјерење унутар БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

бест

15.06.2015 15:15

Лидер Босић народу жели помоћи у РС из ових наметнути диктата који му угрожавају лакши живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурзуј

15.06.2015 15:40

Људи,дезурни електрицар у Електропреносу има плату 2500км,регрес,топли оброк,850 км плацене струје на годисњем нивоу,плацене карте,за базен Инцел и Аквана за цијелу фамилију.Електрицари из Елрктропреноса махом зене интелектуалке,а највисе правнице и докторице и јос хоце да му ја од својих 450 марака плате поскуљењем струје ,омопгуцавам,јос бољи зивот.Неце моци, дизи се народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСТАНАК

15.06.2015 16:43

ТРЕБА ДИЋИ НАРОДНИ УСТАНАК !

Name

Кинг

15.06.2015 15:45

Ок Боки. У резолуцији о Сребреници це само писати да је Ратко 11-6-95 подјелио босњацкој дјеци цоколадице. Све остало је небитно. Вази?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

15.06.2015 15:48

Босићу , не играј се са струјом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.06.2015 15:59

МИслим да је питање струје и цијене разговора мобилним телефоном маргинална ствар у односу на друге проблеме који нас муће. Господо из СЗП ухватите се крупнијих задатака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

15.06.2015 16:19

Слазем се са тобом, али док не оде са власти СНСД у РС је немогуце иста покренути са мртве тацке. Зато напрјед господине Босицу, у последње вријеме доказујес засто си и даље лидер у СДС.

Name

браиндамагед

15.06.2015 16:07

Тако је, прво покусати спријецити ову пљацку кроз институције система, ако ни то не успије следеци корак је позвати народ на градјански непослух и неплацање рацуна злоцинацкој и дзабалебароској организацији званој ЕПРС, па да видимо од цега це неписмена ухљебљена багра исплацивати себи баснословне плате и разноразне повластице и премије. Овај зулум и правна и економска несигурност и хаос се висе трпити не мозе, ако не мисле да се народ поцне одметати у суме и планине као хајдуци у турско доба. Ова власт се мора смијенити под хитно! Времена, ни стрпљења висе нема, као ни нових санси за ову ненародну власт огрезлу у бахацење, криминал и бескрупулозну пљацку сопствених градјана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боске

15.06.2015 16:45

Ако сад не заврсис Босицу посао, ти си своју каријеру заврсио. Ниси смио да дезавуисес Мицица на тај нацин. Надам се да це ипак пасти Влада РС и да цемо овај пусти успјети. Босиц је макар добар математицар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

15.06.2015 17:06

Не могу они са 20пф по кW надомјестити стотине милиона које су покрали и који недостају у буџету. Нагомилали су гласачку машинерију по органима управе и јавним предузећима, и сад су у ховнима до грла. А фабрика нигдје. Све их треба оптужити за велеиздају и похапсити. Мало који из врха режима треба да се извуче од доживотне и то уз принудни рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

15.06.2015 18:07

До сад сам гласао за Додика али видим да узе и ово мало биједе сто имају људи, стварно превисе. Босицу од сада гласам за тебе, не дај струју... Бодримо те

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.06.2015 18:20

Само НАПРИЈЕД. Прво кроз институције, па ако се толико буду правили луди, онда ИДЕМО СВИ НА УЛИЦУ! Ма и ако прихвате захтјеве опозиције, ето њих убрзо са неким новим наметом и новом преваром властитог напаценог опљацканог јадног народа. ДОСТА ЈЕ БИЛО ВИСЕ ЈАВАСЛУКА. ДОЛЕ ВЛАДА! Устанак против домацих лопова и пљацкаса! Сви моји пријатељи и познаници су против ове власти и једва цекамо да устанак крене. Сви цемо се придрузити. Напријед СЗП. Доле Миле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

15.06.2015 19:06

Све што Електропривреда РС инкасира, власт покраде кроз такозване јавне набавке помоћу тајкунских фирми. Све се плаћа по троструким цијенама. Само код криминалаца може електропривреда бити у минусу. Електрична енергија се може продати лакше него и дрога и оружје и профитабилнији је бизнис. Електрична енергија је роба број један! А тек наша "еко" струја то јест енергија из обновљивих извора. Опзицији остаје смо улица. Мирним путем неће постићи ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер хик

15.06.2015 19:14

...сви ћемо ми од 1. Јула по новом плаћати струју. Власт што науми тако буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кривац

15.06.2015 20:01

Босиц је сигурно није крив за ово стање. Ала колико народ мозе да окривљује опозицију и СЗП за све а позиција је супер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

15.06.2015 20:04

Морамо сви сад стати уз опозицију и подрзати их и ако треба подици народ на демонстрације. Јер власт неце стати ма овом поскупљењу. Данас сзрујс сутра вода прекосутра несто зесеце и тако у недоглед. Мора ово једном стати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

15.06.2015 20:19

За Бурзуја Браво Бурзуј тих 850км на годисњем нивоу треба да имају ППБ,РВИ.Борци и социјални слуцајеви,јер запослени у Електропреносу имају велике плате и могу мјесецно да плацају своју потросњу,мој син ради у КБЦ-БЛ и када је лезао у болници морао је да плати болницу.То само има у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

15.06.2015 21:43

Никад не остављам коментаре нити сам поборник интернет демократије гдје свако може да лупета шта му падне на памет без икаквих консеквенци, али сам неки дан оставио коментар на политикантско спиновање Ђокића о томе како он тобоже неће дозволити приватизацију електроенергетског сектора, просто зато да бих као неко ко је упознат са тематиком ставио до знања читаоцима овог портала до оје су мјере такве изјаве без основа и дизање беспотребне панике, а истовремено глуматање некаквог хероја који не да националне ресурсе грамзивим експлататорима који само чекају да приграбе наше богатство. И сад гле, Босић прича исту бајку. Не да човјек ни он наш електроенергетски сектор, иако га нико ни не тражи, нити је предвиђена приватизација, нити је тако нешто дозвољено према стратегији развоја сектора која је једна од бољих у региону (ваљда зато што га нису радили наши стручњаци него они из загребачког института). Али ова иницијатива о спрјечавању ступања одлуке о повећању цјене на снагу путем заказивања посебне сједнице НСРС је промашај над промашајима. Он говори о томе да или ови из опозиције појма немају о тарифном поступку или немају озбиљну намјеру да било шта спрјече него само да исполитизују социјално јако осјетљиво питање, а да пусте да нова цјена ступи на снагу. Наиме, цјену одређује регулаторна агенција у тарифном поступку који има своју методологију на захтјев електроенергетских субјеката и прилика да се оспори тај захтјев за новом цјеном је управо током тог поступка кад се организује јавна расправа. Тадје био моменат да се оспоре оправдани трошкови електрана приликом одређивања цјене струје на прагу електране, а сад кад је агенција као независно тјело већ донијела одлуку је касно. Мени све ово говори да смо сви ми заједно нај...и са оваквим владајућим олошем и још гором алтернативом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Познавалац

16.06.2015 05:12

Кад си тако добар познавалац да те несто питам : "Да ли ти је познато да на одлуку Регулаторне комисије о повецању струје САГЛАСНОСТ ДАЈЕ Влада РС"? Према томе, Влада мозе да не да саглсност, ако хоце а, за сад, неце. Дзаба примас плату у Електропривреди.

Name

Сједи с миром Младене.

15.06.2015 21:59

За кога се бориш? За народ који је прије пар мјесеци изгласао ову власт по трећи пут. Пусти их нека цркну, тако и треба. Пропашће све? Нека ће, ја већ 20 година гледам како нестаје цивилизација на овом простору. И кад буду јели сирово корјење, неће се опаметити. Ту помоћи нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

17.06.2015 06:41

Босићу бори се против поскупљења струје, немој само да причаш да се борис против поскупљења струје!

ОДГОВОРИТЕ