Tražimo sjednicu NS RS zbog poskupljenja

Lideri stranaka Saveza za promjene Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić saopštili su danas novinarima da traže poništavanje odluke o poskupljenju struje i najavili prikupljanje potpisa za održavanje posebne sjednice NS RS kako bi spriječili da odluka o poskupljenju struje stupi na snagu.

Republika Srpska 15.06.2015 | 17:00
Tražimo sjednicu NS RS zbog poskupljenja

Predsjednik SDS je rekao da nije opravdano da građani RS plaćaju rasipništvo i kriminalu koji se dešavaju u elektorprivrednom sistemu Republike Srpske.

Ukoliko bi se to zaustavilo, Bosić smatra, da bi umjesto poskupljenja, građani mogli plaćati niže cijene od postojećih.

"Postoje ogromne unutrašnje rezerve u trošenju koje nema nikakvo opravdanje i koje plaćaju građani RS. Rasipništvu i kriminalu koji se dešavaju u elektorprivrednom sistemu je tolikih razmjera da ,kada bi smo ušli u reformu u ovom sektoru, bio prostora za pojeftinjenje struje, a ne za poskupljenje, kako to aktuelna vlast predlaže" , kazao je Bosić.

On je istakao da je na današnjem sastanku postignut jednoglasan stav svih stranke iz Saveza za promjene protive bilo kakvoe privatizacije u elektroenergetskom sektoru u RS jer to je najveći resurs RS.

Privatizacija elektroprivrede bi, prema Bosićevim riječima, značila prodaju posljednjeg porodičnog srebra i ostavljanje generacija RS bez ikakvih resursa, dodajući da SZP podržava izmjene reformske agende koje onemogućavaju privatizaciju u tom sektoru.

"To je stvar entiteta odnosno RS bilo kakvu odluku u tom smislu mora donijeti NS RS", kazao je Bosić.

Komentarišući primjedbe koje su nastale zbog reformske agende u BiH Bosić je kazao da je njen tekst dogovoren na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i predsjednika vlada Republike Srpske i Federacije na Jahorini.

"Savjet ministara je usvojio takav tekst i nažalost kasnije se ispostavilo da se Republika Srpska odriče da je to dogovoreno tamo. Mi podržavamo promjenu stava oko privatizacije elektroprivrede jer to je stvar entiteta odnosno RS ", kazao je Bosić.

Lideri Saveza za promjene smatraju da nije trebalo odgađati zvaničnu posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH jer to neće doprinijeti stvaranju boljih odnosa u region koji su išli uzlaznom linijom. Osvrćući se na rezolucije o Srebrenici lideri straka SZP smatraju da su one usmjerene protiv Srba i da se takvim aktima ne može graditi povjerenje unutar BiH.

(BN TV)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

best

15.06.2015 15:15

Lider Bosić narodu želi pomoći u RS iz ovih nametnuti diktata koji mu ugrožavaju lakši život.

ODGOVORITE
Name

burzuj

15.06.2015 15:40

Ljudi,dezurni elektricar u Elektroprenosu ima platu 2500km,regres,topli obrok,850 km placene struje na godisnjem nivou,placene karte,za bazen Incel i Akvana za cijelu familiju.Elektricari iz Elrktroprenosa mahom zene intelektualke,a najvise pravnice i doktorice i jos hoce da mu ja od svojih 450 maraka plate poskuljenjem struje ,omopgucavam,jos bolji zivot.Nece moci, dizi se narode.

ODGOVORITE
Name

USTANAK

15.06.2015 16:43

TREBA DIĆI NARODNI USTANAK !

Name

King

15.06.2015 15:45

Ok Boki. U rezoluciji o Srebrenici ce samo pisati da je Ratko 11-6-95 podjelio bosnjackoj djeci cokoladice. Sve ostalo je nebitno. Vazi?

ODGOVORITE
Name

Zero

15.06.2015 15:48

Bosiću , ne igraj se sa strujom.

ODGOVORITE
Name

Dragan

15.06.2015 15:59

MIslim da je pitanje struje i cijene razgovora mobilnim telefonom marginalna stvar u odnosu na druge probleme koji nas muće. Gospodo iz SZP uhvatite se krupnijih zadataka.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

15.06.2015 16:19

Slazem se sa tobom, ali dok ne ode sa vlasti SNSD u RS je nemoguce ista pokrenuti sa mrtve tacke. Zato naprjed gospodine Bosicu, u poslednje vrijeme dokazujes zasto si i dalje lider u SDS.

Name

braindamaged

15.06.2015 16:07

Tako je, prvo pokusati sprijeciti ovu pljacku kroz institucije sistema, ako ni to ne uspije sledeci korak je pozvati narod na gradjanski neposluh i neplacanje racuna zlocinackoj i dzabalebaroskoj organizaciji zvanoj EPRS, pa da vidimo od cega ce nepismena uhljebljena bagra isplacivati sebi basnoslovne plate i raznorazne povlastice i premije. Ovaj zulum i pravna i ekonomska nesigurnost i haos se vise trpiti ne moze, ako ne misle da se narod pocne odmetati u sume i planine kao hajduci u tursko doba. Ova vlast se mora smijeniti pod hitno! Vremena, ni strpljenja vise nema, kao ni novih sansi za ovu nenarodnu vlast ogrezlu u bahacenje, kriminal i beskrupuloznu pljacku sopstvenih gradjana!

ODGOVORITE
Name

Boske

15.06.2015 16:45

Ako sad ne zavrsis Bosicu posao, ti si svoju karijeru zavrsio. Nisi smio da dezavuises Micica na taj nacin. Nadam se da ce ipak pasti Vlada RS i da cemo ovaj pusti uspjeti. Bosic je makar dobar matematicar

ODGOVORITE
Name

Cezar

15.06.2015 17:06

Ne mogu oni sa 20pf po kW nadomjestiti stotine miliona koje su pokrali i koji nedostaju u budžetu. Nagomilali su glasačku mašineriju po organima uprave i javnim preduzećima, i sad su u hovnima do grla. A fabrika nigdje. Sve ih treba optužiti za veleizdaju i pohapsiti. Malo koji iz vrha režima treba da se izvuče od doživotne i to uz prinudni rad.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

15.06.2015 18:07

Do sad sam glasao za Dodika ali vidim da uze i ovo malo bijede sto imaju ljudi, stvarno previse. Bosicu od sada glasam za tebe, ne daj struju... Bodrimo te

ODGOVORITE
Name

BL

15.06.2015 18:20

Samo NAPRIJED. Prvo kroz institucije, pa ako se toliko budu pravili ludi, onda IDEMO SVI NA ULICU! Ma i ako prihvate zahtjeve opozicije, eto njih ubrzo sa nekim novim nametom i novom prevarom vlastitog napacenog opljackanog jadnog naroda. DOSTA JE BILO VISE JAVASLUKA. DOLE VLADA! Ustanak protiv domacih lopova i pljackasa! Svi moji prijatelji i poznanici su protiv ove vlasti i jedva cekamo da ustanak krene. Svi cemo se pridruziti. Naprijed SZP. Dole Mile!

ODGOVORITE
Name

Cezar

15.06.2015 19:06

Sve što Elektroprivreda RS inkasira, vlast pokrade kroz takozvane javne nabavke pomoću tajkunskih firmi. Sve se plaća po trostrukim cijenama. Samo kod kriminalaca može elektroprivreda biti u minusu. Električna energija se može prodati lakše nego i droga i oružje i profitabilniji je biznis. Električna energija je roba broj jedan! A tek naša "eko" struja to jest energija iz obnovljivih izvora. Opziciji ostaje smo ulica. Mirnim putem neće postići ništa.

ODGOVORITE
Name

Super hik

15.06.2015 19:14

...svi ćemo mi od 1. Jula po novom plaćati struju. Vlast što naumi tako bude.

ODGOVORITE
Name

Krivac

15.06.2015 20:01

Bosic je sigurno nije kriv za ovo stanje. Ala koliko narod moze da okrivljuje opoziciju i SZP za sve a pozicija je super.

ODGOVORITE
Name

srbin

15.06.2015 20:04

Moramo svi sad stati uz opoziciju i podrzati ih i ako treba podici narod na demonstracije. Jer vlast nece stati ma ovom poskupljenju. Danas szrujs sutra voda prekosutra nesto zesece i tako u nedogled. Mora ovo jednom stati.

ODGOVORITE
Name

Borac

15.06.2015 20:19

Za Burzuja Bravo Burzuj tih 850km na godisnjem nivou treba da imaju PPB,RVI.Borci i socijalni slucajevi,jer zaposleni u Elektroprenosu imaju velike plate i mogu mjesecno da placaju svoju potrosnju,moj sin radi u KBC-BL i kada je lezao u bolnici morao je da plati bolnicu.To samo ima u RS.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

15.06.2015 21:43

Nikad ne ostavljam komentare niti sam pobornik internet demokratije gdje svako može da lupeta šta mu padne na pamet bez ikakvih konsekvenci, ali sam neki dan ostavio komentar na politikantsko spinovanje Đokića o tome kako on tobože neće dozvoliti privatizaciju elektroenergetskog sektora, prosto zato da bih kao neko ko je upoznat sa tematikom stavio do znanja čitaocima ovog portala do oje su mjere takve izjave bez osnova i dizanje bespotrebne panike, a istovremeno glumatanje nekakvog heroja koji ne da nacionalne resurse gramzivim eksplatatorima koji samo čekaju da prigrabe naše bogatstvo. I sad gle, Bosić priča istu bajku. Ne da čovjek ni on naš elektroenergetski sektor, iako ga niko ni ne traži, niti je predviđena privatizacija, niti je tako nešto dozvoljeno prema strategiji razvoja sektora koja je jedna od boljih u regionu (valjda zato što ga nisu radili naši stručnjaci nego oni iz zagrebačkog instituta). Ali ova inicijativa o sprječavanju stupanja odluke o povećanju cjene na snagu putem zakazivanja posebne sjednice NSRS je promašaj nad promašajima. On govori o tome da ili ovi iz opozicije pojma nemaju o tarifnom postupku ili nemaju ozbiljnu namjeru da bilo šta sprječe nego samo da ispolitizuju socijalno jako osjetljivo pitanje, a da puste da nova cjena stupi na snagu. Naime, cjenu određuje regulatorna agencija u tarifnom postupku koji ima svoju metodologiju na zahtjev elektroenergetskih subjekata i prilika da se ospori taj zahtjev za novom cjenom je upravo tokom tog postupka kad se organizuje javna rasprava. Tadje bio momenat da se ospore opravdani troškovi elektrana prilikom određivanja cjene struje na pragu elektrane, a sad kad je agencija kao nezavisno tjelo već donijela odluku je kasno. Meni sve ovo govori da smo svi mi zajedno naj...i sa ovakvim vladajućim ološem i još gorom alternativom.

ODGOVORITE
Name

RE Poznavalac

16.06.2015 05:12

Kad si tako dobar poznavalac da te nesto pitam : "Da li ti je poznato da na odluku Regulatorne komisije o povecanju struje SAGLASNOST DAJE Vlada RS"? Prema tome, Vlada moze da ne da saglsnost, ako hoce a, za sad, nece. Dzaba primas platu u Elektroprivredi.

Name

Sjedi s mirom Mladene.

15.06.2015 21:59

Za koga se boriš? Za narod koji je prije par mjeseci izglasao ovu vlast po treći put. Pusti ih neka crknu, tako i treba. Propašće sve? Neka će, ja već 20 godina gledam kako nestaje civilizacija na ovom prostoru. I kad budu jeli sirovo korjenje, neće se opametiti. Tu pomoći nema.

ODGOVORITE
Name

Bole

17.06.2015 06:41

Bosiću bori se protiv poskupljenja struje, nemoj samo da pričaš da se boris protiv poskupljenja struje!

ODGOVORITE