Колико би данас коштала њихова изградња

За изградњу идентичних грађевина као што су пирамиде у Египту, данас би само материјал коштао 690 милиона евра. Уз плате за раднике и остале трошкове, долазимо до невероватне суме од 777 милиона евра. Сазнајте и колико би коштале остале грађевине.

Свијет 15.06.2015 | 14:53
Колико би данас коштала њихова изградња

Иако су данас препознатљиви као највећи подсетници човечанства, често се заборавља колико је било потребно времена да се направе монументалне грађевине попут пирамида у Египту, Колосеума у Риму или Ајфелове куле. Познате грађевине које су данас светске атракције су грађене када је било много теже обезбедити материјале и људство. Поставља се питање колико би данас коштало да се изграде такве грађевине.

Очекивано најскупља инвестиција била би изградња Велике пирамиде која би коштала нешто више 777 милиона евра.


Само материјал за градњу пирамиде би коштао око 690 милиона евра. Оригинална пирамида је грађена скоро 30 година, и градило је десетине хиљада људи. Данас би било потребно 600 радника за чије плате би требало издвојити више од 35 милиона, као и 53 милиона за дизалице, што би заједно са материјалом коштало више од 777 милиона евра.


Колосеум у Риму је изграђен за 10 година, а данас би коштао 336 милиона евра. Материјал од ког је направљен би коштао 143 милиона.


Ајфелова кула би данас коштала више од 27 милиона евра, а првобитно је било потребно две године да се направи. Данас би материјали били релативно јефтини, највише би коштала боја, и то више од пола милиона евра.

Кип слободе у Њујорку мало изнад милион евра.

Извор: Србија данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неимар

15.06.2015 16:30

Зграда владе у БЛ 130 милн Евра, не заборавите и то светско чудо.

ОДГОВОРИТЕ