Koliko bi danas koštala njihova izgradnja

Za izgradnju identičnih građevina kao što su piramide u Egiptu, danas bi samo materijal koštao 690 miliona evra. Uz plate za radnike i ostale troškove, dolazimo do neverovatne sume od 777 miliona evra. Saznajte i koliko bi koštale ostale građevine.

Svijet 15.06.2015 | 14:53
Koliko bi danas koštala njihova izgradnja

Iako su danas prepoznatljivi kao najveći podsetnici čovečanstva, često se zaboravlja koliko je bilo potrebno vremena da se naprave monumentalne građevine poput piramida u Egiptu, Koloseuma u Rimu ili Ajfelove kule. Poznate građevine koje su danas svetske atrakcije su građene kada je bilo mnogo teže obezbediti materijale i ljudstvo. Postavlja se pitanje koliko bi danas koštalo da se izgrade takve građevine.

Očekivano najskuplja investicija bila bi izgradnja Velike piramide koja bi koštala nešto više 777 miliona evra.


Samo materijal za gradnju piramide bi koštao oko 690 miliona evra. Originalna piramida je građena skoro 30 godina, i gradilo je desetine hiljada ljudi. Danas bi bilo potrebno 600 radnika za čije plate bi trebalo izdvojiti više od 35 miliona, kao i 53 miliona za dizalice, što bi zajedno sa materijalom koštalo više od 777 miliona evra.


Koloseum u Rimu je izgrađen za 10 godina, a danas bi koštao 336 miliona evra. Materijal od kog je napravljen bi koštao 143 miliona.


Ajfelova kula bi danas koštala više od 27 miliona evra, a prvobitno je bilo potrebno dve godine da se napravi. Danas bi materijali bili relativno jeftini, najviše bi koštala boja, i to više od pola miliona evra.

Kip slobode u Njujorku malo iznad milion evra.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Неимар

15.06.2015 16:30

Зграда владе у БЛ 130 милн Евра, не заборавите и то светско чудо.

ODGOVORITE