Нацрт резолуције није прихватљив за Србе

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак сматра да нацрт резолуције о Сребреници, који би на иницијативу Велике Британије требало да буде разматран у Савјету безбједности УН, није прихватљив за српски народ и да је цијела прича о овом документу рискантна по будуће односе у БиХ.

Босна и Херцеговина 15.06.2015 | 09:12
Нацрт резолуције није прихватљив за Србе

Црнадак је навео да Министарство спољних послова БиХ још прикупља информације о овом документу, али да се на основу сазнања може рећи да је неприхватљив.

"Генерално, резолуције нису најбољи начин за одавање почасти жртвама. Тако ни ова, бар у нацрту, неће допринијети побољшању односа у БиХ", рекао је Црнадак за "Прес Република Српска".

Он је нагласио да о овом документу није разговарао са представницима Русије.

"Надам се да ће представник те земље ставити вето уколико текст наведеног документа буде драстично лош", додао је Црнадак.

Одговарајући на питање да ли ће резолуција додатно пореметити односе у региону, те да ли ће томе допринијети и "случај Орић", Црнадак каже да се оба случаја дешавају невријеме.

"Зато морамо бити хладне главе и не дозволити да буде угрожен процес поправка односа у региону. У том смислу очекујем и успјешну посјету посјету предсједника Србије Томислава Николића Сарајеву", рекао је Црнадак.

Медији су објавили да Велика Британија припрема резолуцију о Сребреници пред Савјетом безбједности УН, а да су "главне мете" офанзиве поводом обиљежавања 20 година од дешавања у Сребреници Република Српска и њен предсједник Милорад Додик.

Савјет безбједности УН требало би да расправља о резолуцији о Сребреници 7. јула.

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Ај

15.06.2015 07:36

Мој Цнадак додјите памети сви. Црно нам се спрема а никад нисмо били подијељени као данас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аутопилот

15.06.2015 08:13

Није он крив за подјељеност, цовјек се максимално залазе у склопу својих надлезности.

Name

Драган

15.06.2015 07:36

Резолуције о Сребреници су увод у нови хаос на Балкану. Наравно, планирани и контролисани хаос. Е сад, када би било памети да не насједнемо на такве планове било би добро. Међутим, бојим се да је ниво мржње на Балкану такав да је то немогуће. Нека нам је Бог на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Драган

15.06.2015 08:10

Драгане, нема никаквог хаоса какао кажеш на Балкану. Више ни један народ није доминантан да би своју вољу наметнуо другоме. Па чиме ћемо ми се то тући Драгане, нема више моћне ЈНА да се стави на страну једног народа, нема више СФРЈ-а и њених ратних резерви, сви смо ми чисти кокузи и рат се не води празних стомака. Па зар ти исти западњаци нису створили Краљевину СХС-а, па затим другу Југославију, која се распала онако како је и настала. Мали смо ми Драгане да би одлучивали о некаквим резолуцијама, у осталом једна српска пословица каже: „Не лаје кера ради села, већ за ради себе“.

Name

бијељина

15.06.2015 09:38

Ста би онда у Зворнику, сто она наказа уби полицајца? За есктремисте тај полицајац је то заслузио. Хоце ли неки повратник из Сирије да казе ето неце Срби резолуцију о Србреници јер су монструми. Сада цу се ја у име Алаха опасати експлозивом и ... Као нема могуцности за хаос, исто као да је неко будала. Када Босњацима буде стало до српских зртава у Сребреници, бице и нама стало до босњацких. Објасњења тип ко је висе а, ко мање страдао нас не занимају. Зртва це да буде зртва, таман када би Тузиластво јаукало и хапсило босњакце екстремисте попут Орица, Дудаковица, Ганица и многих других. Или разлаз па размсљајте сто су вам битнији екстремисти од БиХ.

Name

Јасеновац

15.06.2015 07:44

Интересује ме да ли је игдје икад усвојена резолуција за Јасеновац, и да ли је тај злоцин окарактерисан као геноцид, или обицан инцидент.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

15.06.2015 08:29

Цињеница да се на оваква питања "лупају" минуси говори о нама самима: ко смо, ста смо и какви смо. Јасеновац је стотине Сребреница. Наравно да злоцине не треба мјерити бројевима, али их не треба ни дијелити према томе ко их је и кад поцинио. У И свјетском рату Турци су убили 1,5 милиона Јермена па тај злоцин (геноцид) није признао нико из исламског свијета, па ни Босњаци.

Name

Едо , Слатина - Тузла

15.06.2015 08:33

Преносим тудји коментар са портала са којим се слазем ! "Рат је био и прошао. Свака страна је имала губитке. Треба се окренути животу и раду и стварати будућност за генерације које долазе. Све док ви(ми,они) слушате ваше(насе,њихове) вође које вас(нас,њих) завађају, док се они богате све више, нема вама(нама,њима) напретка нити изласка из биједе. А и хране у контејнерима је све мање... Ах да, шта оно би тема, резолуција о Сребреници... Вратите се на тему и наставите да гладујете!"

Name

Босњак Приједор

15.06.2015 08:46

Слазем се, али зар једно мора бити везано за друго?

Name

Ре Босњак Приједор

15.06.2015 09:33

У прави си, не мора да се веже једно за друго, и ја то нисам рекао ради тога. Хоћу само да кажем да велике силе од памтивијека имају двоструке аршине према народима Балкана, и користе их онда кад и како њима одговара. Ни усвајање ове резолуцију о Сребреници енглези нису покренули зато што воле Бошњаке, него да тиме ублаже своју (и УСА) катастрофалну политику према исламском свијету кроз вијековне колонијалне ратове али, још више, тренутни однос према арапском свијету. Проблем је што ми словенски (балкански) народи насједамо и прихватамо те њихове игре и никако да дођемо памети (дове). Умјесто да сви признамо и прихватимо злочине у властитим редовима, ми редовно своје кријемо и правдамо а туђе истичемо. Све док је тако, нама на Балкану мира нема, а то је управо оно што одговара великим силама. Да они нису хтјели на Балкану (Еx ЈУ) не би никад ни било рата. Они су га хтјели, планирали и провоцирали, а ми смо као последње будале то прихватиле. У свим балканским (братоубилачким) ратовима више злочина је чинио онај ко је у датом тренутно био јачи (наоружанији), јер између нас Срба, Бошњака, Хрвата, итд.) нема неке велике разике у менталитету. Сви имамо своје нацисте, фашисте, екстремисте, злочинце, и ко тако не мисли, грдно се вара. Нама самима само ми сами можемо помоћи. Сви из вана (Американци, Руси, Нијемци, Енглези, Турци, Иранци, Ватикан, тд) нам "помажу" само онолико и онако како њима одговара. БАЛКАНСКИ НАРОДИ, ПАМЕТ У ГЛАВУ И САМИ СЕ ДОГОВОРИТЕ. Разговарајте и договарајте се онолико дуго колико је потребно да се САМИ ДОГОВОРИТЕ (ДОГОВОРИМО). Побиједићемо само онда кад признамо злочине припадника властитог народа. Говорим ти као неко ко је у прошлом рату осјетио злочин бошњачког народа, али и неко ко због тога не мрзи Бошњаке. Мрзим само злочинце, ма из код народа долазио. Поздрав...

Name

Јасеновац

15.06.2015 09:47

Слажем се у потпуности са Едом (Слатина-Тузла), и то не само са кометаром на овај чланак, него генерално. Ја се слажем да Сребреници у историји треба да се да мјесто које заслужује, али се не слажем са тим да се прави разлика, па и различит третман у злочинима у зависности ко их је починио и по томе коме они (великим силама) у датом моменту одговарају. Нама пмирења нема на моју жалост све дотле док сами не осудимо (па и трезолуцијама ако треба) злочине према другим народима, па злочинце у властитим редовима. Бојим се да за то имамо само око 5 % властите свијести, и да ће нам до пресоталих 95 % требати генерације и генерације. Уствари, требаће нам неко као што си ти (али и ја): ралан, објективан, непристрасан, и неко ко више гледа у будућност него прошлост.

Name

ре едо

15.06.2015 15:36

Едо дзаба им лизес г....цу.

Name

Xxx

15.06.2015 08:04

Читав свијет казе једно а ми увијек супротно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво брљамо а онда кукамо

16.06.2015 11:54

У праву си.Послије цемо кукати како нестајемо,породице нам се растурају,сиромасни смо,нико нас не воли...Ако ти тројица казу да си пијан лези у бару и ваљај се.

Name

Брчко

15.06.2015 08:11

За ту резолуцију це се Срби најмање питати... Да будемо јасни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

15.06.2015 08:46

Глупи Енглези немају појма о цему прицају али је оцигледно да су добили добру лову да то тразе,они су највеци сљам на овој планети,они су закували да Индија и Пакистан ратују па Палестинци и Јевреји и то је њихово масло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.06.2015 09:26

ДА РАСЦИСТИМО ОВДЈЕ ЦЕ ДА СЕ ИГРА МАЛО ВЕЦА ИГРА ,У КОЈОЈ НЕЦЕМО ИГРАТИ. НИКО НАС НИСТА НЕЦЕ НИ ПИТАТИ САМО СМО СВИ ЗАЈЕДНО НАДРЉАЛИ (на***али) - толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

15.06.2015 09:27

Мора повуци паметан потез и радити како Европа казе или како Вуциц ради или це бити у истом косу као и Додик односно отице са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦОВЈЕК ЈЕ ЦОВЈЕК

15.06.2015 09:31

ЈАСНО ЈЕ СВИМА ДА ОВИМА СА ЗАПАДА НИЈЕ СРЕБРЕНИЦА БИТНА (ИАКО СУ НЕСУМЊИВО ПОЦИЊЕНЕ СТРАХОТЕ) А СВАКИ ЦИТАЛАЦ ОКАРЕКТЕРИСЕ КАКО ОН МИСЛИ ДА ТРЕБА :њима је ова резолуција битна да ударе на Русију јер знају да Русија неце подрзат у УН . То се десило и Турској са Јерменијом прије мјесец и несто дана опет због Русије . Тако да ми морамо мислим Срби и Босњаци измедју себе да се договоримо за овај проблем и ставимо тацку . и кренемо напријед а сваки народ не смије да заборави своје зртве али треба да осуди све криве за ове страсне догадјаје без обзира ко су они и како се зову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак Приједор

15.06.2015 10:12

Договорио би се народ друзе вјеруј ми. Али ко це то објаснити оним Мангупима у фотељама. Као друга ствар а то је јасно ко дан. Православци хоце одцијепљење из Бисне и Херцеговине сто за босњаке није никако прихватљиво а Босњацима смета РС и најрадје би је укинули сто за православце није прихватљиво. И да се због свега другог договоримо (сто се позељно надам) политицари (а и ми сами) би се завадили око овог питања. Ја лицно постујем сваког цовјека ко цовјека а не па етницкој припадности али не зелим да се РС одцијепи од Босне и Херцеговине.

Name

Хохо

15.06.2015 09:41

Па да ли ти Игоре заступас само Србе или све народе у БиХ? Распитај се јос једном на којој си функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

15.06.2015 12:24

А гдје је резолуција о злоцинима поцињеним над Србима у селима око Сребренице?!Нема резолуције о геноциду САД,Енглеске,Француске,Њемацке...НАТОА.Они се називају демократама,борцима за људска права а толико су цивила побили,ратове направили а ово код нас су они направили и јос увијек гледају да изазову рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

15.06.2015 14:51

Подрзавам коментаре као Еде Тузла и слицне и нисам никакав националиста или екстремиста, али немозе ми нико реци да за љубав као и рат није потребно минимум двоје али овдје у БИХ је изузетак па их је требало и треба троје. Знаци ратовале су три стране негдје муслимани и Хрвати(мислим у неким дијеловима босне)негдје Срби иХрвати против муслимана а негдје муслимани и Хрвати против Срба дакле свако против свакога или понегдје удрузени против трећега ,сви убијали оне друге и сви на бруталан начин. Сви цинили злоцине и сада хоћемо заједницки живети али само Срби морају да се извињавају а ови други не е па свакој будали је јасно да на тај начин немоземо градити помирење или заједнкцки живот, или некима овдје у ствари и није до заједницког живота. Овдје само једно мозе да спаси БИХ сви да похапсе своје злоцинце без обзира на име и презиме и заслуге и сви да признају и извину се другима за злоцине или разлаз ово је само мрцварење и на крају ће опет бити највероватнији разлаз за 10,20 30 или 50 година није битно само се губи вријеме и муце градјани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реплика

16.06.2015 15:32

Пробај се барем дрзи Устава и називај народе онако како то тамо стоји (Срби, Босњаци, Хрвати). Казес ратовали сви против свих. Извини али засто небисмо пребројали и упоредили број граната испаљених на Сарајево, Тузлу, Градацац и Бихац са бројем граната испаљених на Бањалуку, Приједпр, Бијељину и Требиње? Засто небисмо упоредили број минираних дзамија са бројем минираних цркава? Направи списак српских војника погинулих на куцном прагу са оним погинулим у кидисању на Бихац, Јајце и Градацац. Кад то све урадис ваљда це ти бити јасна и природа рата у БиХ.

Name

Око соколово

15.06.2015 23:19

Момци, палите се к'о шибица. Кад изгорите џаба се кајати. Све ово што се дешава задњих пар мјесеци, па и ову резолуцију, платили су они који би морали ићи иза решетака. Опљачкали су десетине милијарди. Пара дакле имају к'о пљеве. Они сада плаћају лобисте који опет плаћају ове протуве да доносе којекаве резолуције не би ли се овдје опет ускомешало па и заратило, а ови багрови остали с ове стране решетака и пуних џепова то јест дупке пуних банкарских рачуна код протува којекуда по бијелом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

16.06.2015 08:24

Предузми нешто са тим звањем, народ ти деценију гладује и тешко живи у РС.

ОДГОВОРИТЕ