Nacrt rezolucije nije prihvatljiv za Srbe

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak smatra da nacrt rezolucije o Srebrenici, koji bi na inicijativu Velike Britanije trebalo da bude razmatran u Savjetu bezbjednosti UN, nije prihvatljiv za srpski narod i da je cijela priča o ovom dokumentu riskantna po buduće odnose u BiH.

Bosna i Hercegovina 15.06.2015 | 09:12
Nacrt rezolucije nije prihvatljiv za Srbe

Crnadak je naveo da Ministarstvo spoljnih poslova BiH još prikuplja informacije o ovom dokumentu, ali da se na osnovu saznanja može reći da je neprihvatljiv.

"Generalno, rezolucije nisu najbolji način za odavanje počasti žrtvama. Tako ni ova, bar u nacrtu, neće doprinijeti poboljšanju odnosa u BiH", rekao je Crnadak za "Pres Republika Srpska".

On je naglasio da o ovom dokumentu nije razgovarao sa predstavnicima Rusije.

"Nadam se da će predstavnik te zemlje staviti veto ukoliko tekst navedenog dokumenta bude drastično loš", dodao je Crnadak.

Odgovarajući na pitanje da li će rezolucija dodatno poremetiti odnose u regionu, te da li će tome doprinijeti i "slučaj Orić", Crnadak kaže da se oba slučaja dešavaju nevrijeme.

"Zato moramo biti hladne glave i ne dozvoliti da bude ugrožen proces popravka odnosa u regionu. U tom smislu očekujem i uspješnu posjetu posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu", rekao je Crnadak.

Mediji su objavili da Velika Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti UN, a da su "glavne mete" ofanzive povodom obilježavanja 20 godina od dešavanja u Srebrenici Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi da raspravlja o rezoluciji o Srebrenici 7. jula.

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Aj

15.06.2015 07:36

Moj Cnadak dodjite pameti svi. Crno nam se sprema a nikad nismo bili podijeljeni kao danas!

ODGOVORITE
Name

Autopilot

15.06.2015 08:13

Nije on kriv za podjeljenost, covjek se maksimalno zalaze u sklopu svojih nadleznosti.

Name

Dragan

15.06.2015 07:36

Rezolucije o Srebrenici su uvod u novi haos na Balkanu. Naravno, planirani i kontrolisani haos. E sad, kada bi bilo pameti da ne nasjednemo na takve planove bilo bi dobro. Međutim, bojim se da je nivo mržnje na Balkanu takav da je to nemoguće. Neka nam je Bog na pomoći.

ODGOVORITE
Name

RE Dragan

15.06.2015 08:10

Dragane, nema nikakvog haosa kakao kažeš na Balkanu. Više ni jedan narod nije dominantan da bi svoju volju nametnuo drugome. Pa čime ćemo mi se to tući Dragane, nema više moćne JNA da se stavi na stranu jednog naroda, nema više SFRJ-a i njenih ratnih rezervi, svi smo mi čisti kokuzi i rat se ne vodi praznih stomaka. Pa zar ti isti zapadnjaci nisu stvorili Kraljevinu SHS-a, pa zatim drugu Jugoslaviju, koja se raspala onako kako je i nastala. Mali smo mi Dragane da bi odlučivali o nekakvim rezolucijama, u ostalom jedna srpska poslovica kaže: „Ne laje kera radi sela, već za radi sebe“.

Name

bijeljina

15.06.2015 09:38

Sta bi onda u Zvorniku, sto ona nakaza ubi policajca? Za esktremiste taj policajac je to zasluzio. Hoce li neki povratnik iz Sirije da kaze eto nece Srbi rezoluciju o Srbrenici jer su monstrumi. Sada cu se ja u ime Alaha opasati eksplozivom i ... Kao nema mogucnosti za haos, isto kao da je neko budala. Kada Bosnjacima bude stalo do srpskih zrtava u Srebrenici, bice i nama stalo do bosnjackih. Objasnjenja tip ko je vise a, ko manje stradao nas ne zanimaju. Zrtva ce da bude zrtva, taman kada bi Tuzilastvo jaukalo i hapsilo bosnjakce ekstremiste poput Orica, Dudakovica, Ganica i mnogih drugih. Ili razlaz pa razmsljajte sto su vam bitniji ekstremisti od BiH.

Name

Jasenovac

15.06.2015 07:44

Interesuje me da li je igdje ikad usvojena rezolucija za Jasenovac, i da li je taj zlocin okarakterisan kao genocid, ili obican incident.

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

15.06.2015 08:29

Cinjenica da se na ovakva pitanja "lupaju" minusi govori o nama samima: ko smo, sta smo i kakvi smo. Jasenovac je stotine Srebrenica. Naravno da zlocine ne treba mjeriti brojevima, ali ih ne treba ni dijeliti prema tome ko ih je i kad pocinio. U I svjetskom ratu Turci su ubili 1,5 miliona Jermena pa taj zlocin (genocid) nije priznao niko iz islamskog svijeta, pa ni Bosnjaci.

Name

Edo , Slatina - Tuzla

15.06.2015 08:33

Prenosim tudji komentar sa portala sa kojim se slazem ! "Rat je bio i prošao. Svaka strana je imala gubitke. Treba se okrenuti životu i radu i stvarati budućnost za generacije koje dolaze. Sve dok vi(mi,oni) slušate vaše(nase,njihove) vođe koje vas(nas,njih) zavađaju, dok se oni bogate sve više, nema vama(nama,njima) napretka niti izlaska iz bijede. A i hrane u kontejnerima je sve manje... Ah da, šta ono bi tema, rezolucija o Srebrenici... Vratite se na temu i nastavite da gladujete!"

Name

Bosnjak Prijedor

15.06.2015 08:46

Slazem se, ali zar jedno mora biti vezano za drugo?

Name

Re Bosnjak Prijedor

15.06.2015 09:33

U pravi si, ne mora da se veže jedno za drugo, i ja to nisam rekao radi toga. Hoću samo da kažem da velike sile od pamtivijeka imaju dvostruke aršine prema narodima Balkana, i koriste ih onda kad i kako njima odgovara. Ni usvajanje ove rezoluciju o Srebrenici englezi nisu pokrenuli zato što vole Bošnjake, nego da time ublaže svoju (i USA) katastrofalnu politiku prema islamskom svijetu kroz vijekovne kolonijalne ratove ali, još više, trenutni odnos prema arapskom svijetu. Problem je što mi slovenski (balkanski) narodi nasjedamo i prihvatamo te njihove igre i nikako da dođemo pameti (dove). Umjesto da svi priznamo i prihvatimo zločine u vlastitim redovima, mi redovno svoje krijemo i pravdamo a tuđe ističemo. Sve dok je tako, nama na Balkanu mira nema, a to je upravo ono što odgovara velikim silama. Da oni nisu htjeli na Balkanu (Ex JU) ne bi nikad ni bilo rata. Oni su ga htjeli, planirali i provocirali, a mi smo kao poslednje budale to prihvatile. U svim balkanskim (bratoubilačkim) ratovima više zločina je činio onaj ko je u datom trenutno bio jači (naoružaniji), jer između nas Srba, Bošnjaka, Hrvata, itd.) nema neke velike razike u mentalitetu. Svi imamo svoje naciste, fašiste, ekstremiste, zločince, i ko tako ne misli, grdno se vara. Nama samima samo mi sami možemo pomoći. Svi iz vana (Amerikanci, Rusi, Nijemci, Englezi, Turci, Iranci, Vatikan, td) nam "pomažu" samo onoliko i onako kako njima odgovara. BALKANSKI NARODI, PAMET U GLAVU I SAMI SE DOGOVORITE. Razgovarajte i dogovarajte se onoliko dugo koliko je potrebno da se SAMI DOGOVORITE (DOGOVORIMO). Pobijedićemo samo onda kad priznamo zločine pripadnika vlastitog naroda. Govorim ti kao neko ko je u prošlom ratu osjetio zločin bošnjačkog naroda, ali i neko ko zbog toga ne mrzi Bošnjake. Mrzim samo zločince, ma iz kod naroda dolazio. Pozdrav...

Name

Jasenovac

15.06.2015 09:47

Slažem se u potpunosti sa Edom (Slatina-Tuzla), i to ne samo sa kometarom na ovaj članak, nego generalno. Ja se slažem da Srebrenici u istoriji treba da se da mjesto koje zaslužuje, ali se ne slažem sa tim da se pravi razlika, pa i različit tretman u zločinima u zavisnosti ko ih je počinio i po tome kome oni (velikim silama) u datom momentu odgovaraju. Nama pmirenja nema na moju žalost sve dotle dok sami ne osudimo (pa i trezolucijama ako treba) zločine prema drugim narodima, pa zločince u vlastitim redovima. Bojim se da za to imamo samo oko 5 % vlastite svijesti, i da će nam do presotalih 95 % trebati generacije i generacije. Ustvari, trebaće nam neko kao što si ti (ali i ja): ralan, objektivan, nepristrasan, i neko ko više gleda u budućnost nego prošlost.

Name

re edo

15.06.2015 15:36

Edo dzaba im lizes g....cu.

Name

Xxx

15.06.2015 08:04

Čitav svijet kaze jedno a mi uvijek suprotno.

ODGOVORITE
Name

Prvo brljamo a onda kukamo

16.06.2015 11:54

U pravu si.Poslije cemo kukati kako nestajemo,porodice nam se rasturaju,siromasni smo,niko nas ne voli...Ako ti trojica kazu da si pijan lezi u baru i valjaj se.

Name

Brčko

15.06.2015 08:11

Za tu rezoluciju ce se Srbi najmanje pitati... Da budemo jasni!

ODGOVORITE
Name

Md

15.06.2015 08:46

Glupi Englezi nemaju pojma o cemu pricaju ali je ocigledno da su dobili dobru lovu da to traze,oni su najveci sljam na ovoj planeti,oni su zakuvali da Indija i Pakistan ratuju pa Palestinci i Jevreji i to je njihovo maslo.

ODGOVORITE
Name

re

15.06.2015 09:26

DA RASCISTIMO OVDJE CE DA SE IGRA MALO VECA IGRA ,U KOJOJ NECEMO IGRATI. NIKO NAS NISTA NECE NI PITATI SAMO SMO SVI ZAJEDNO NADRLJALI (na***ali) - toliko.

ODGOVORITE
Name

Opozicija

15.06.2015 09:27

Mora povuci pametan potez i raditi kako Evropa kaze ili kako Vucic radi ili ce biti u istom kosu kao i Dodik odnosno otice sa vlasti.

ODGOVORITE
Name

COVJEK JE COVJEK

15.06.2015 09:31

JASNO JE SVIMA DA OVIMA SA ZAPADA NIJE SREBRENICA BITNA (IAKO SU NESUMNJIVO POCINJENE STRAHOTE) A SVAKI CITALAC OKAREKTERISE KAKO ON MISLI DA TREBA :njima je ova rezolucija bitna da udare na Rusiju jer znaju da Rusija nece podrzat u UN . To se desilo i Turskoj sa Jermenijom prije mjesec i nesto dana opet zbog Rusije . Tako da mi moramo mislim Srbi i Bosnjaci izmedju sebe da se dogovorimo za ovaj problem i stavimo tacku . i krenemo naprijed a svaki narod ne smije da zaboravi svoje zrtve ali treba da osudi sve krive za ove strasne dogadjaje bez obzira ko su oni i kako se zovu.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak Prijedor

15.06.2015 10:12

Dogovorio bi se narod druze vjeruj mi. Ali ko ce to objasniti onim Mangupima u foteljama. Kao druga stvar a to je jasno ko dan. Pravoslavci hoce odcijepljenje iz Bisne i Hercegovine sto za bosnjake nije nikako prihvatljivo a Bosnjacima smeta RS i najradje bi je ukinuli sto za pravoslavce nije prihvatljivo. I da se zbog svega drugog dogovorimo (sto se pozeljno nadam) politicari (a i mi sami) bi se zavadili oko ovog pitanja. Ja licno postujem svakog covjeka ko covjeka a ne pa etnickoj pripadnosti ali ne zelim da se RS odcijepi od Bosne i Hercegovine.

Name

Hoho

15.06.2015 09:41

Pa da li ti Igore zastupas samo Srbe ili sve narode u BiH? Raspitaj se jos jednom na kojoj si funkciji.

ODGOVORITE
Name

MD

15.06.2015 12:24

A gdje je rezolucija o zlocinima pocinjenim nad Srbima u selima oko Srebrenice?!Nema rezolucije o genocidu SAD,Engleske,Francuske,Njemacke...NATOA.Oni se nazivaju demokratama,borcima za ljudska prava a toliko su civila pobili,ratove napravili a ovo kod nas su oni napravili i jos uvijek gledaju da izazovu rat.

ODGOVORITE
Name

Zoran

15.06.2015 14:51

Podrzavam komentare kao Ede Tuzla i slicne i nisam nikakav nacionalista ili ekstremista, ali nemoze mi niko reci da za ljubav kao i rat nije potrebno minimum dvoje ali ovdje u BIH je izuzetak pa ih je trebalo i treba troje. Znaci ratovale su tri strane negdje muslimani i Hrvati(mislim u nekim dijelovima bosne)negdje Srbi iHrvati protiv muslimana a negdje muslimani i Hrvati protiv Srba dakle svako protiv svakoga ili ponegdje udruzeni protiv trećega ,svi ubijali one druge i svi na brutalan način. Svi cinili zlocine i sada hoćemo zajednicki živeti ali samo Srbi moraju da se izvinjavaju a ovi drugi ne e pa svakoj budali je jasno da na taj način nemozemo graditi pomirenje ili zajednkcki život, ili nekima ovdje u stvari i nije do zajednickog života. Ovdje samo jedno moze da spasi BIH svi da pohapse svoje zlocince bez obzira na ime i prezime i zasluge i svi da priznaju i izvinu se drugima za zlocine ili razlaz ovo je samo mrcvarenje i na kraju će opet biti najverovatniji razlaz za 10,20 30 ili 50 godina nije bitno samo se gubi vrijeme i muce gradjani.

ODGOVORITE
Name

Replika

16.06.2015 15:32

Probaj se barem drzi Ustava i nazivaj narode onako kako to tamo stoji (Srbi, Bosnjaci, Hrvati). Kazes ratovali svi protiv svih. Izvini ali zasto nebismo prebrojali i uporedili broj granata ispaljenih na Sarajevo, Tuzlu, Gradacac i Bihac sa brojem granata ispaljenih na Banjaluku, Prijedpr, Bijeljinu i Trebinje? Zasto nebismo uporedili broj miniranih dzamija sa brojem miniranih crkava? Napravi spisak srpskih vojnika poginulih na kucnom pragu sa onim poginulim u kidisanju na Bihac, Jajce i Gradacac. Kad to sve uradis valjda ce ti biti jasna i priroda rata u BiH.

Name

Oko sokolovo

15.06.2015 23:19

Momci, palite se k'o šibica. Kad izgorite džaba se kajati. Sve ovo što se dešava zadnjih par mjeseci, pa i ovu rezoluciju, platili su oni koji bi morali ići iza rešetaka. Opljačkali su desetine milijardi. Para dakle imaju k'o pljeve. Oni sada plaćaju lobiste koji opet plaćaju ove protuve da donose kojekave rezolucije ne bi li se ovdje opet uskomešalo pa i zaratilo, a ovi bagrovi ostali s ove strane rešetaka i punih džepova to jest dupke punih bankarskih računa kod protuva kojekuda po bijelom svijetu.

ODGOVORITE
Name

best

16.06.2015 08:24

Preduzmi nešto sa tim zvanjem, narod ti deceniju gladuje i teško živi u RS.

ODGOVORITE