Партизан - видео: Не дајте се пасјим синовима!

Крајње необичне умеју да буду конференције за штампу тренера кошаркаша Партизана Душка Вујошевића. Тако је већ годинама, било да вам је "Дуле" омиљена личност, или да сматрате нешто посве другачије. Ништа се није разликовала ни она пред други меч финала првенства Србије, против Црвене звезде Телеком (понедељак, 21 сат, хала "Пионир") јер се стратег црно-белих, заједно са капитеном Драганом Милосављевићем, пред представницима медија појавио у једној необичној мајици.

Кошарка 15.06.2015 | 14:40
Партизан - видео: Не дајте се пасјим синовима!

На мајици је писало "Борисе Давидовићу... не дајте се пасјим синовима".

Зашто је Вујошевић одабрао баш ту поруку, из збирке приповетака "Гробница за Бориса Давидовића", чији је аутор чувени Данило Киш?

Може бити да је то зато што се у "Гробници", да тако скраћено назовемо то дело, говори о злу. Не о неком "недодориљивом", већ оном који је у живим људима у лошем систему власти.

Вујошевић је више пута упирао прст у правцу онога што би, да скраћеној верзији и ту прибегнемо, могли да назовемо "веза власти и највећег ривала", па је паралела јасна.

Може бити да је одабрао ту поруку, као метафору за читаву приповетку, јер се у "Гробници" приказује систем који уништава појединце који му се супроставе, вољно или невољно. Уосталом, и после пораза у првој утакмици, у серији која се игра на три победе, истакао је да је "суђење било скандалозно" и да је "непотребно помагало Звезди".

Али, пре него што вас препустимо снимку целе конференције коју су одржали црно-бели пред други меч финала (скраћену, писану верзију, можете прочитати овде), цитираћемо и један део из "Гробинце", истргнут из контекста:

“‎Бејах заузет читањем и писањем, кад груну у моју собу велик број тих људи наоружаних незнањем тупим као батина и мржњом оштром попут ножа. То не бејаху моје свиле од којих им се закрвавише очи, но моје књиге поређане по полицама; свилу смоташе под огртаче, а књиге побацаше на под и стадоше их газити ногама и цепати их на моје очи. А књиге те бејаху у кожу повезане и обележене бројевима и бејаху написане од учених људи, и у њима бејаше, да су их хтели читати, хиљаде разлога да ме сместа убију и бејаше у њима, да су их хтели читати, лека и мелема за њихову мржњу".

Коментари / 0

Оставите коментар