Partizan - video: Ne dajte se pasjim sinovima!

Krajnje neobične umeju da budu konferencije za štampu trenera košarkaša Partizana Duška Vujoševića. Tako je već godinama, bilo da vam je "Dule" omiljena ličnost, ili da smatrate nešto posve drugačije. Ništa se nije razlikovala ni ona pred drugi meč finala prvenstva Srbije, protiv Crvene zvezde Telekom (ponedeljak, 21 sat, hala "Pionir") jer se strateg crno-belih, zajedno sa kapitenom Draganom Milosavljevićem, pred predstavnicima medija pojavio u jednoj neobičnoj majici.

Košarka 15.06.2015 | 14:40
Partizan - video: Ne dajte se pasjim sinovima!

Na majici je pisalo "Borise Davidoviću... ne dajte se pasjim sinovima".

Zašto je Vujošević odabrao baš tu poruku, iz zbirke pripovetaka "Grobnica za Borisa Davidovića", čiji je autor čuveni Danilo Kiš?

Može biti da je to zato što se u "Grobnici", da tako skraćeno nazovemo to delo, govori o zlu. Ne o nekom "nedodoriljivom", već onom koji je u živim ljudima u lošem sistemu vlasti.

Vujošević je više puta upirao prst u pravcu onoga što bi, da skraćenoj verziji i tu pribegnemo, mogli da nazovemo "veza vlasti i najvećeg rivala", pa je paralela jasna.

Može biti da je odabrao tu poruku, kao metaforu za čitavu pripovetku, jer se u "Grobnici" prikazuje sistem koji uništava pojedince koji mu se suprostave, voljno ili nevoljno. Uostalom, i posle poraza u prvoj utakmici, u seriji koja se igra na tri pobede, istakao je da je "suđenje bilo skandalozno" i da je "nepotrebno pomagalo Zvezdi".

Ali, pre nego što vas prepustimo snimku cele konferencije koju su održali crno-beli pred drugi meč finala (skraćenu, pisanu verziju, možete pročitati ovde), citiraćemo i jedan deo iz "Grobince", istrgnut iz konteksta:

“‎Bejah zauzet čitanjem i pisanjem, kad grunu u moju sobu velik broj tih ljudi naoružanih neznanjem tupim kao batina i mržnjom oštrom poput noža. To ne bejahu moje svile od kojih im se zakrvaviše oči, no moje knjige poređane po policama; svilu smotaše pod ogrtače, a knjige pobacaše na pod i stadoše ih gaziti nogama i cepati ih na moje oči. A knjige te bejahu u kožu povezane i obeležene brojevima i bejahu napisane od učenih ljudi, i u njima bejaše, da su ih hteli čitati, hiljade razloga da me smesta ubiju i bejaše u njima, da su ih hteli čitati, leka i melema za njihovu mržnju".

Komentari / 0

Ostavite komentar