Америчко тешко наоружање у Пољској?

Пољски министар одбране Томаш Шемоњак истиче да та земља преговара са Сједињеним Америчким Државама о размештању америчког тешког наоружања на свом тлу.

Свијет 14.06.2015 | 19:15
Америчко тешко наоружање у Пољској?

Томаш Шемоњак је потврдио да Варшава и Вашингтон воде такве преговоре, а да је о томе разговарао са америчким колегом Ештоном Картером током посете САД 19. маја.

Њујорк тајмс је у суботу писао о томе да су Сједињене Државе спремне да разместе тешко наоружање, укључујући тенкове, али и 5.000 људи у неколико земаља источне Европе због наводне могуће агресије Русије.

"Ако извршне власти САД прихвате предлог Пентагона, САД ће први пут разместити тешко наоружање у земљама које су недавно приступиле НАТО-у и које су, пре пада Берлинског зида, биле под утицајем Совјетског Савеза", навео је лист, позивајући се на неименоване америчке изворе.

Шемоњак је, реагујући на наводе америчког листа, рекао да Пољска "већ неко време разматра војно присуство САД у земљи и у источном крилу НАТО-а" и додао да су Сједињене Америчке Државе обећале да ће ускоро бити донета одлука о томе.

Пентагон је то предложио како би се умириле балтичке и друге земље источне Европе, забринуте после руског припајања црноморског полуострва Крима и сукоба између украјинских снага и проруских побуњеника на истоку Украјине.

Украјина и западне земље оптужују Русију да наоружава сепаратисте и да шаље редовне војнике, што власти у Москви стално демантују.

Њујорк тајмс је додао да предлог Пентагона треба да усвоје министар одбране Ештон Картер и администрација америчког председника Барака Обаме.

Извор: Бета

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Агресија?

14.06.2015 18:55

Не. Ово је због промјене структуре становниства у Европи. Блиски Исток је од Јемена до Гренланда. САД не зна висе одакле опасност би могла доци. Да ли мозе неко реци: ми долазимо због Арапа с којим тргујемо и који нас мите али који нас и мрзе. Русија неце нигдје, САД це се просирити и висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

14.06.2015 19:06

Пољаци су од увијек били фасисти као и свабе

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоли

14.06.2015 19:59

Невјероватно !!! Окупација без употребе орузја. Након тога слиједи рат у којем Американци неце уцествовати вец це у њихово име сиротиња гинути. Ту убрајам И нас. Дјавољи су то синови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сигурно

14.06.2015 20:23

Ала це вас Руси накантати једног дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

15.06.2015 08:27

Тог дана се нама црно писе.

Name

Боле

15.06.2015 08:18

Забрињава ме америчка забринутаст.

ОДГОВОРИТЕ