Američko teško naoružanje u Poljskoj?

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak ističe da ta zemlja pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o razmeštanju američkog teškog naoružanja na svom tlu.

Svijet 14.06.2015 | 19:15
Američko teško naoružanje u Poljskoj?

Tomaš Šemonjak je potvrdio da Varšava i Vašington vode takve pregovore, a da je o tome razgovarao sa američkim kolegom Eštonom Karterom tokom posete SAD 19. maja.

Njujork tajms je u subotu pisao o tome da su Sjedinjene Države spremne da razmeste teško naoružanje, uključujući tenkove, ali i 5.000 ljudi u nekoliko zemalja istočne Evrope zbog navodne moguće agresije Rusije.

"Ako izvršne vlasti SAD prihvate predlog Pentagona, SAD će prvi put razmestiti teško naoružanje u zemljama koje su nedavno pristupile NATO-u i koje su, pre pada Berlinskog zida, bile pod uticajem Sovjetskog Saveza", naveo je list, pozivajući se na neimenovane američke izvore.

Šemonjak je, reagujući na navode američkog lista, rekao da Poljska "već neko vreme razmatra vojno prisustvo SAD u zemlji i u istočnom krilu NATO-a" i dodao da su Sjedinjene Američke Države obećale da će uskoro biti doneta odluka o tome.

Pentagon je to predložio kako bi se umirile baltičke i druge zemlje istočne Evrope, zabrinute posle ruskog pripajanja crnomorskog poluostrva Krima i sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da naoružava separatiste i da šalje redovne vojnike, što vlasti u Moskvi stalno demantuju.

Njujork tajms je dodao da predlog Pentagona treba da usvoje ministar odbrane Ešton Karter i administracija američkog predsednika Baraka Obame.

Izvor: Beta

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Agresija?

14.06.2015 18:55

Ne. Ovo je zbog promjene strukture stanovnistva u Evropi. Bliski Istok je od Jemena do Grenlanda. SAD ne zna vise odakle opasnost bi mogla doci. Da li moze neko reci: mi dolazimo zbog Arapa s kojim trgujemo i koji nas mite ali koji nas i mrze. Rusija nece nigdje, SAD ce se prosiriti i vise.

ODGOVORITE
Name

Md

14.06.2015 19:06

Poljaci su od uvijek bili fasisti kao i svabe

ODGOVORITE
Name

loli

14.06.2015 19:59

Nevjerovatno !!! Okupacija bez upotrebe oruzja. Nakon toga slijedi rat u kojem Amerikanci nece ucestvovati vec ce u njihovo ime sirotinja ginuti. Tu ubrajam I nas. Djavolji su to sinovi.

ODGOVORITE
Name

sigurno

14.06.2015 20:23

Ala ce vas Rusi nakantati jednog dana.

ODGOVORITE
Name

Igor

15.06.2015 08:27

Tog dana se nama crno pise.

Name

Bole

15.06.2015 08:18

Zabrinjava me američka zabrinutast.

ODGOVORITE