Ускоро у авион с још мање пртљага

Међународно удружење ваздушног превоза (ИАТА) представило је нова правила за авионе према којима би ручне торбе морале да буду мање за 21 одсто.

Путовања 13.06.2015 | 08:53
Ускоро у авион с још мање пртљага

То је сигурно усрећило многе произвођаче торби и кофера, јер ће сад многи путници кренути у шопинг.

Сарађујући с произвођачима авиона, укључујући оне које стоје иза Боинга и Ербаса, ИАТА је објавила да су сви сагласни да би ручни пртљаг требало да буде мањих димензија како би се боље искористио простор за поспремање пртљага.

Ако би сви путници унели пртљаг величине 55 x 35 x 20 цм, у теорији би се нашло места за све торбе у авионима који имају по 120 или више седећих места.

То је за 21 одсто мање од величина које тренутно дозвољавају многе авиокомапније, укључујући и Луфтханзу која је заједно са појединим авиопревозницима Кине, Катара, Уједињених Арапских Емирата, Бразила и Колумбије већ објавила да ће се придржавати нових смерница и смањити дозвољену величину торби, пише Wасхингтон Пост.

Истовремено, ко жели може да игнорише овај савет, јер он није обавезан, па компаније на неки начин могу и да га заобиђу. Крис Готер, портпарол ИАТА, истакао је и да нико не би требало истог трена да одјури и почне да купује нови пртљаг, јер многе велике компаније још нису одлучиле шта ће учинити.

Авиокомпаније почеле су да сарађују с произвођачима пртљага како би произвеле нове торбе одговарајућих димензија које ће бити етикетиране као “Цабин ОК”. Иако никога неће веселити што ће на почетку морати да троши новац на нове торбе, дугорочно гледано сви би требало да буду задовољни, јер је досад на свим летовима са 120 и више путника био хроничан мањак места за ручни пртљаг, па би редовно последњих двадесетак путника “извисило”, што би сад коначно требало да се промени.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар