Uskoro u avion s još manje prtljaga

Međunarodno udruženje vazdušnog prevoza (IATA) predstavilo je nova pravila za avione prema kojima bi ručne torbe morale da budu manje za 21 odsto.

Putovanja 13.06.2015 | 08:53
Uskoro u avion s još manje prtljaga

To je sigurno usrećilo mnoge proizvođače torbi i kofera, jer će sad mnogi putnici krenuti u šoping.

Sarađujući s proizvođačima aviona, uključujući one koje stoje iza Boinga i Erbasa, IATA je objavila da su svi saglasni da bi ručni prtljag trebalo da bude manjih dimenzija kako bi se bolje iskoristio prostor za pospremanje prtljaga.

Ako bi svi putnici uneli prtljag veličine 55 x 35 x 20 cm, u teoriji bi se našlo mesta za sve torbe u avionima koji imaju po 120 ili više sedećih mesta.

To je za 21 odsto manje od veličina koje trenutno dozvoljavaju mnoge aviokomapnije, uključujući i Lufthanzu koja je zajedno sa pojedinim avioprevoznicima Kine, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Brazila i Kolumbije već objavila da će se pridržavati novih smernica i smanjiti dozvoljenu veličinu torbi, piše Washington Post.

Istovremeno, ko želi može da ignoriše ovaj savet, jer on nije obavezan, pa kompanije na neki način mogu i da ga zaobiđu. Kris Goter, portparol IATA, istakao je i da niko ne bi trebalo istog trena da odjuri i počne da kupuje novi prtljag, jer mnoge velike kompanije još nisu odlučile šta će učiniti.

Aviokompanije počele su da sarađuju s proizvođačima prtljaga kako bi proizvele nove torbe odgovarajućih dimenzija koje će biti etiketirane kao “Cabin OK”. Iako nikoga neće veseliti što će na početku morati da troši novac na nove torbe, dugoročno gledano svi bi trebalo da budu zadovoljni, jer je dosad na svim letovima sa 120 i više putnika bio hroničan manjak mesta za ručni prtljag, pa bi redovno poslednjih dvadesetak putnika “izvisilo”, što bi sad konačno trebalo da se promeni.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar