Безуспјешни преговори о кризи у Грчкој

Преговори грчког премијера Алексиса Ципраса са лидерима две највеће привреде у еврозони Немачке и Француске су касно синоћ окончани без конкретног резултата, иако је договорено да се интензивирају напори за постизање споразума о помоћи која би требало да спречи банкрот Грчке.

Свијет 11.06.2015 | 10:50
Безуспјешни преговори о кризи у Грчкој

"Одлучили смо да интензивирамо напоре за превазилажење међусобних разлика, које су и даље присутне, и да кренемо напред према решењу", рекао је Ципрас синоћ у обраћању новинарима након састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Франсоа Оландом, пренела је агенција АФП.

"Европски лидери су схватили да морамо да договоримо одрживо решење и понудимо Грчкој шансу да поново почне да остварује економски раст", истакао је грчки левичарски лидер.

Меркелова и Оланд после састанка са Ципрасом нису желели да дају изјаве новинарима, али је у саопштењу немачких власти поновљено оно што је рекао и премијер Грчке, да су се лидери договорили да преговори "морају да буду интензивирани".

Ципрас би данас требало да се у Бриселу састане са председником Европске комисије Жан-Клод Јункером, са којим се јуче већ накратко састао на маргинама самита ЕУ и Латинске Америке.

Међународни кредитори одбијају да Грчкој исплате последњу траншу пакета помоћи, у износу од 7,2 милијарде евра, до договореног датума 30. јуна, уколико званична Атина не пристане на примену оштријих реформи.

Без тих новчаних средстава, Грчка неће моћи да отплати своје дугове, након што је већ морала да посегне у касе својих општина како би испунила раније доспеле обавезе. Уколико Грчка банкротира, једна од последица тога би могао да буде излазак те земље из еврозоне.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар