Bezuspješni pregovori o krizi u Grčkoj

Pregovori grčkog premijera Aleksisa Ciprasa sa liderima dve najveće privrede u evrozoni Nemačke i Francuske su kasno sinoć okončani bez konkretnog rezultata, iako je dogovoreno da se intenziviraju napori za postizanje sporazuma o pomoći koja bi trebalo da spreči bankrot Grčke.

Svijet 11.06.2015 | 10:50
Bezuspješni pregovori o krizi u Grčkoj

"Odlučili smo da intenziviramo napore za prevazilaženje međusobnih razlika, koje su i dalje prisutne, i da krenemo napred prema rešenju", rekao je Cipras sinoć u obraćanju novinarima nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom, prenela je agencija AFP.

"Evropski lideri su shvatili da moramo da dogovorimo održivo rešenje i ponudimo Grčkoj šansu da ponovo počne da ostvaruje ekonomski rast", istakao je grčki levičarski lider.

Merkelova i Oland posle sastanka sa Ciprasom nisu želeli da daju izjave novinarima, ali je u saopštenju nemačkih vlasti ponovljeno ono što je rekao i premijer Grčke, da su se lideri dogovorili da pregovori "moraju da budu intenzivirani".

Cipras bi danas trebalo da se u Briselu sastane sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, sa kojim se juče već nakratko sastao na marginama samita EU i Latinske Amerike.

Međunarodni kreditori odbijaju da Grčkoj isplate poslednju tranšu paketa pomoći, u iznosu od 7,2 milijarde evra, do dogovorenog datuma 30. juna, ukoliko zvanična Atina ne pristane na primenu oštrijih reformi.

Bez tih novčanih sredstava, Grčka neće moći da otplati svoje dugove, nakon što je već morala da posegne u kase svojih opština kako bi ispunila ranije dospele obaveze. Ukoliko Grčka bankrotira, jedna od posledica toga bi mogao da bude izlazak te zemlje iz evrozone.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar