Даниловић: Србија неће испаштати; Ђилас: Поштујмо Статут ФИБА-е, Звезда ћути!

Председник Партизана Предраг Даниловић рекао је да ниједна репрезентација неће бити кажњена због Партизана. Судећи према изјави првог човека КК Партизан Предрага Даниловића на данашњем састанку клубова са Кошаркашким савезом Србије још ништа није дефинисано. Драган Ђилас: "Предлажемо састанак свих у региону да изађемо из проблема у којем смо"

Кошарка 10.06.2015 | 19:40
Даниловић: Србија неће испаштати; Ђилас: Поштујмо Статут ФИБА-е, Звезда ћути!

Даниловић је рекао да ће клуб сачекати званичну одлуку ФИБА о могућем кажњавању клубова који одлуче да играју Јадранску лигу.

"Став Партизана је да све док ФИБА званично не донесе одлуку 18. јуна које казне ће бити, ако буду казне за Савезе чији клубови играју Јадранску лигу, онда ћемо да видимо шта и како", рекао је Даниловић.

"Треба таксативно да се наброји које су то казне и да се види шта ће бити са хрватским савезон, с обзиром да Цедевита жели да игра Јадранску лигу због Евролиге", додао је председник Партизана.

У просторијама Кошаркашког савеза Србије одржан је састанак челника Савеза и представника клубова.

ФИБА Европа је затражила промену управљања Јадранском лигом како би клубови и национални савези добили шира овлашћења.

ФИБА је земљама учесницама АБА лиге запретила избацивањем репрезентација из међународних такмичења уколико се не реши власничка структура Јадранске лиге или ако признају постојеће такмичење.

"Према незвничним информацијама које имам, Хрватска ће сутра послати писмо ФИБА у коме се каже да они не желе да играју ниједну другу лигу осим ове која сада постоји. Тек од 18. јуна када будемо добили, ако добијемо, које су то казне, онда ће Партизан заузети став. Суштина је да ако дође до кажњавања, због Партизана неће бити кажњена ниједна селекција", рекао је Даниловић.

Шта ће бити одлука кошаркашке Србије у вези са "препорукама", "захтевима", или најбоље речено, уценама из ФИБА још није познато.

Кошаркашки савез Србије данас је сазвао "збор" српских клубова, учесника регионалне АБА лиге, али решење, односно одлука није донета. Председник КСС Драган Ђилас у више наврата је поновио да од клубова тражи да иступе из овакве АБА лиге, јер ФИБА, за сада усмено, прети да ће, у супротном, искључити српски национални тим из међународних такмичења, а прво које долази је Европско првенство. Али, ФИБА би признала неку другу регионалну лигу, са другачијом власничком структуром. Бар тако тврди.

Први човек српског Савеза Драган Ђилас рекао је да ће предложити састанак на регионалном нивоу, укључујући и садашње власнике АБА лиге, односно физичка лица, како би се донео јединствен сатв.

А по његовим речима и мишљењу, тај став би морао да буде - повиновати се Статуту ФИБА.

"Имали смо добар и конструктиван састанак. Почели смо од оног што је заједничко за све клубове и Савезе, за Фибу и за Евролигу - да сви сматрамо да треба да постоји регионална лига за клубове са простора бивше Југославије. Договорили смо се да снагу нашег Савеза покажемо и по томе што ћемо послати позив свима који су укључени у процес регионалне лиге - и клубовима и преосталим Савезима из региона, па и приватним лицима која су тренутно сувласници предузећа 'АБА Сидро'. Предлажемо да почев већ од петка, било ког дана, направимо заједнички састанак и урадимо оно што ФИБА од нас тражи већ месецима, а то је да нормативна акта и све што има везе са регионалном лигом, ускладимо са Статутом ФИБА", каже Ђилас.

Он се позвао на Статут ФИБА који каже да клубови, судије и појединци не могу учествовати у такмичењима непризнатим од стране ФИБА.

"Дајте да видимо како да направимо лигу која ће бити призната, коју ћемо сви играти и која ће нас извући из проблема у које смо упали. Не желимо да улазимо у то ко је више или мање крив. Ако постоји добра воља, мислим да на таквом састанку, који не мора да буде у Београду, можемо да дођемо до решења", додао је председник КСС.

Ђилас је навео је да Савез води рачуна о интересима клубова, као и да је "захвалан клубовима", који су поновили да "никад неће водити рачуна само о клупском, него и о интересу репрезентације".
"Када тако размишљамо и радимо, немамо проблем са потенцијалним санкцијама које нам прете. За разлику од земаља као што су Хрватска и Словенија, у Србији имамо јединствен став и јединствене закључке", тврди Ђилас.

Он је додао да истовремено "треба учинити све да клубови могу да играју Евролигу и Еврокуп, који су страшно битни за њихово постојање".

АБА лига је, према његовим речима, дала неке резултате и треба је развијати.

Будућа регионална лига била би "лига клубова" и КСС није заинтересован да буде њен сувласник, а са тим је сагласна и ФИБА.

Упитан да ли је постојећу АБА лигу могуће "поправити" тако да буде по вољи ФИБА, или је неопходно формирати потпуно ново такмичење, Ђилас је одговорио да је поента у "трансформацији у складу са захтевима ФИБА и стандардима Евролиге" (где се као кишни облак надвија проблем учешћа шест приватних лица у предузећу "АБА Сидро", мада то ФИБА увек завије у обланду "усклађености са Статутом").

"Како ће се лига звати и каква ће бити власничка структура, то је ствар договора. Не могу да одговорим да ли је ова лига поправљива. Морамо да схватимо да та лига после поништеног признања више не постоји што се тиче ФИБА. А, рецимо услов да лига буде део ИЛЕБ-а је да буде призната од стране ФИБА. Све је повезано и зато сам ја рекао да је оваква АБА лига прошлост... Али, дајте да видимо шта је будућност и да покушамо заједно да је направимо".

Ђилас је колико јуче захтевао од српских клубова да повуку одлуку о учествовању у АБА лиги.

Дан касније, ипак, није било децидног става по том питању.

"Покушаћемо да у наредних седам дана направимо оно што сви желимо. Морамо да направимо лигу која ће бити призната од стране ФИБА, другачије из овога нећемо изаћи".

Представнике медија је посебно занимало да чују како би постојећа криза могла да се одрази на Црвену звезду Телеком и њено остварено право наступа у Евролиги, међутим представници клуба Небојша Човић и Милош Нинковић нису желели да дају било какве изјаве.

Извршни комитет ФИБА биће одржан 18. маја, а та организација обавестила је клубове ученсике Јадранске лиге да до тада реше ситуацију са Јадранском лигом.

Коментари / 0

Оставите коментар