Danilović: Srbija neće ispaštati; Đilas: Poštujmo Statut FIBA-e, Zvezda ćuti!

Predsednik Partizana Predrag Danilović rekao je da nijedna reprezentacija neće biti kažnjena zbog Partizana. Sudeći prema izjavi prvog čoveka KK Partizan Predraga Danilovića na današnjem sastanku klubova sa Košarkaškim savezom Srbije još ništa nije definisano. Dragan Đilas: "Predlažemo sastanak svih u regionu da izađemo iz problema u kojem smo"

Košarka 10.06.2015 | 19:40
Danilović: Srbija neće ispaštati; Đilas: Poštujmo Statut FIBA-e, Zvezda ćuti!

Danilović je rekao da će klub sačekati zvaničnu odluku FIBA o mogućem kažnjavanju klubova koji odluče da igraju Jadransku ligu.

"Stav Partizana je da sve dok FIBA zvanično ne donese odluku 18. juna koje kazne će biti, ako budu kazne za Saveze čiji klubovi igraju Jadransku ligu, onda ćemo da vidimo šta i kako", rekao je Danilović.

"Treba taksativno da se nabroji koje su to kazne i da se vidi šta će biti sa hrvatskim savezon, s obzirom da Cedevita želi da igra Jadransku ligu zbog Evrolige", dodao je predsednik Partizana.

U prostorijama Košarkaškog saveza Srbije održan je sastanak čelnika Saveza i predstavnika klubova.

FIBA Evropa je zatražila promenu upravljanja Jadranskom ligom kako bi klubovi i nacionalni savezi dobili šira ovlašćenja.

FIBA je zemljama učesnicama ABA lige zapretila izbacivanjem reprezentacija iz međunarodnih takmičenja ukoliko se ne reši vlasnička struktura Jadranske lige ili ako priznaju postojeće takmičenje.

"Prema nezvničnim informacijama koje imam, Hrvatska će sutra poslati pismo FIBA u kome se kaže da oni ne žele da igraju nijednu drugu ligu osim ove koja sada postoji. Tek od 18. juna kada budemo dobili, ako dobijemo, koje su to kazne, onda će Partizan zauzeti stav. Suština je da ako dođe do kažnjavanja, zbog Partizana neće biti kažnjena nijedna selekcija", rekao je Danilović.

Šta će biti odluka košarkaške Srbije u vezi sa "preporukama", "zahtevima", ili najbolje rečeno, ucenama iz FIBA još nije poznato.

Košarkaški savez Srbije danas je sazvao "zbor" srpskih klubova, učesnika regionalne ABA lige, ali rešenje, odnosno odluka nije doneta. Predsednik KSS Dragan Đilas u više navrata je ponovio da od klubova traži da istupe iz ovakve ABA lige, jer FIBA, za sada usmeno, preti da će, u suprotnom, isključiti srpski nacionalni tim iz međunarodnih takmičenja, a prvo koje dolazi je Evropsko prvenstvo. Ali, FIBA bi priznala neku drugu regionalnu ligu, sa drugačijom vlasničkom strukturom. Bar tako tvrdi.

Prvi čovek srpskog Saveza Dragan Đilas rekao je da će predložiti sastanak na regionalnom nivou, uključujući i sadašnje vlasnike ABA lige, odnosno fizička lica, kako bi se doneo jedinstven satv.

A po njegovim rečima i mišljenju, taj stav bi morao da bude - povinovati se Statutu FIBA.

"Imali smo dobar i konstruktivan sastanak. Počeli smo od onog što je zajedničko za sve klubove i Saveze, za Fibu i za Evroligu - da svi smatramo da treba da postoji regionalna liga za klubove sa prostora bivše Jugoslavije. Dogovorili smo se da snagu našeg Saveza pokažemo i po tome što ćemo poslati poziv svima koji su uključeni u proces regionalne lige - i klubovima i preostalim Savezima iz regiona, pa i privatnim licima koja su trenutno suvlasnici preduzeća 'ABA Sidro'. Predlažemo da počev već od petka, bilo kog dana, napravimo zajednički sastanak i uradimo ono što FIBA od nas traži već mesecima, a to je da normativna akta i sve što ima veze sa regionalnom ligom, uskladimo sa Statutom FIBA", kaže Đilas.

On se pozvao na Statut FIBA koji kaže da klubovi, sudije i pojedinci ne mogu učestvovati u takmičenjima nepriznatim od strane FIBA.

"Dajte da vidimo kako da napravimo ligu koja će biti priznata, koju ćemo svi igrati i koja će nas izvući iz problema u koje smo upali. Ne želimo da ulazimo u to ko je više ili manje kriv. Ako postoji dobra volja, mislim da na takvom sastanku, koji ne mora da bude u Beogradu, možemo da dođemo do rešenja", dodao je predsednik KSS.

Đilas je naveo je da Savez vodi računa o interesima klubova, kao i da je "zahvalan klubovima", koji su ponovili da "nikad neće voditi računa samo o klupskom, nego i o interesu reprezentacije".
"Kada tako razmišljamo i radimo, nemamo problem sa potencijalnim sankcijama koje nam prete. Za razliku od zemalja kao što su Hrvatska i Slovenija, u Srbiji imamo jedinstven stav i jedinstvene zaključke", tvrdi Đilas.

On je dodao da istovremeno "treba učiniti sve da klubovi mogu da igraju Evroligu i Evrokup, koji su strašno bitni za njihovo postojanje".

ABA liga je, prema njegovim rečima, dala neke rezultate i treba je razvijati.

Buduća regionalna liga bila bi "liga klubova" i KSS nije zainteresovan da bude njen suvlasnik, a sa tim je saglasna i FIBA.

Upitan da li je postojeću ABA ligu moguće "popraviti" tako da bude po volji FIBA, ili je neophodno formirati potpuno novo takmičenje, Đilas je odgovorio da je poenta u "transformaciji u skladu sa zahtevima FIBA i standardima Evrolige" (gde se kao kišni oblak nadvija problem učešća šest privatnih lica u preduzeću "ABA Sidro", mada to FIBA uvek zavije u oblandu "usklađenosti sa Statutom").

"Kako će se liga zvati i kakva će biti vlasnička struktura, to je stvar dogovora. Ne mogu da odgovorim da li je ova liga popravljiva. Moramo da shvatimo da ta liga posle poništenog priznanja više ne postoji što se tiče FIBA. A, recimo uslov da liga bude deo ILEB-a je da bude priznata od strane FIBA. Sve je povezano i zato sam ja rekao da je ovakva ABA liga prošlost... Ali, dajte da vidimo šta je budućnost i da pokušamo zajedno da je napravimo".

Đilas je koliko juče zahtevao od srpskih klubova da povuku odluku o učestvovanju u ABA ligi.

Dan kasnije, ipak, nije bilo decidnog stava po tom pitanju.

"Pokušaćemo da u narednih sedam dana napravimo ono što svi želimo. Moramo da napravimo ligu koja će biti priznata od strane FIBA, drugačije iz ovoga nećemo izaći".

Predstavnike medija je posebno zanimalo da čuju kako bi postojeća kriza mogla da se odrazi na Crvenu zvezdu Telekom i njeno ostvareno pravo nastupa u Evroligi, međutim predstavnici kluba Nebojša Čović i Miloš Ninković nisu želeli da daju bilo kakve izjave.

Izvršni komitet FIBA biće održan 18. maja, a ta organizacija obavestila je klubove učensike Jadranske lige da do tada reše situaciju sa Jadranskom ligom.

Komentari / 0

Ostavite komentar