Рођена прва беба из јајника замрзнутог у дјетињству

Једна жена у Белгији прва је у свету која је родила бебу путем трансплантираног ткива јајника које је замрзнуто када је била дете, рекли су лекари.

Забава 10.06.2015 | 11:03
Рођена прва беба из јајника замрзнутог у дјетињству

Овој 27-годишњакињи уклоњен је један јајник када је имала 13 година, пре почетка инвазивног третмана за лечење такозване српасте анемије.

Њен други јајник престао је да функционише након лечења, што је значило немогућност зачећа без трансплантације.

Стручњаци се надају да би та процедура могла да помогне другим младим пацијенткињама.

Жена је родила здравог дечака у новембру 2014. године, а детаљи о том случају објављени су данас у листу "Хјуман репродакшн".

Жени је дијагностикована српаста анемија када је имала пет година.

Она је емигрирала из Републике Конго у Белгију, где су лекари сматрали да је њена болест толико тешка да јој је потребна трансплантација коштане сржи уз помоћ одговарајућег ткива њеног брата.

Пре приступања трансплантацији коштане сржи морали су да је подвргну хемотерапији како би онеспособили њен имуни систем и спречили га да одбаци страно ткиво.

Хемотерапија може да уништи функцију јајника, па су јој уклонили десни јајник и замрзнули делове ткива. Преостали јајник престао је да функционише када је имала 15 година.

Она је 10 година касније одлучила да жели дете, па су лекари "накалемили" четири фрагмента јајника на њен преостали јајник и 11 фрагмената на друге локације у телу.

Пацијенткиња је природно затруднела у 27. години, након што је спонтано добила месечни циклус.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар