НБА финале: Кливленд сада води са 2:1 против Голден Стејта!

Кошаркаши Кливленда у одличној су позицији у финалној серији НБА лиге пошто су у "Квикен Лоунс" арени, још једном на погон Леброна Џејмса, поразили Голден Стејт са 96:91 (24:20, 20:17, 28:18, 24:36) и повели са 2-1 у серији која се игра до четири победе.

Кошарка 10.06.2015 | 09:20
НБА финале: Кливленд сада води са 2:1 против Голден Стејта!

Иако се очекивало нешто посве другачије, јер је Кливленду повређен и дефинитивно до краја сезоне одсутан МВП минулог Мундобаскета Кајри Ирвинг, како одмиче финале - "ратници" пружају све несигурније игре. То су потврдили и након селидбе у Кливленд: тамо је поново виђен невероватни Џејмс, али и борбени Метју Делаведова, док је са друге стране Стеф Кари доказао да је рањив и да има тренутке када једноставно није у ситуацији да помогне екипи. Судије су изнова биле у центру пажње, много пута нису свирале кораке, доносиле су чудне одлуке и додељивале непостојеће фаулове.

Кари је у великој мери подбацио у другој утакмици, али је у трећој одиграо једно од најгорих полувремена у овој сезони, можда и у каријери. Плејмејкеру Голден Стејта се увукао страх од консантног ухођења Метјуа Делаведове, па је за читави први део игре упутио само шест шутева на кош и дао само три поена.

Интересантно је да Кари, који је током целе сезоне преузимао велики број шутева, у првих 24 минута упутио лопту ка кошу исто колико и Харисон Барнс и Дрејмон Грин, што се готово никада није десило.

"Ратници" су држали прикључак и поред очајне игре Стефа, а у последњој секунди полувремена је Џејмс Џонс тројком одвојио Кливленд на највећих "+7" (44:37).

Андре Игуодала је изнендно добио улогу главног шутера и убацио 10 поена уз две тројке, тако да су његов и учинак солидног Клеја Томпсона (шест поена), Голден Стејт одржавали у игри.

Кливленд није имао потребу да мења тактику звану "све лопте иду у руке Леброна Џејмса", јер је "краљ" био на свом нивоу и убедљиво најефикаснији у првом полувремену са 15 поена, али Делаведова је ипак био фактор који је правио разлику, прво због улоге крпеља на Карију, а онда и офанзивним одликама које су допринеле сигурној игри домаћина.

Највећи страх Вориорса био је да Кавси почну да жестоко кажњавају њихову неефикасност, а то се управо остварило, јер је Кливленд почео на старту треће четвртине да убацује апсолутно све што пошаље ка обручу, па је на истеку 27. минута било чак 20 разлике (68:48).

Није могло горе да буде по гостујућу екипу, а да би се било шта поправило, Кари је морао да изађе из сенке и крене да погађа. То се и догодило.

МВП овог шампионата је, некако одједном, из минута у минут стицао самопоуздање и погађао шутеве. Полако, али сигурно, Голден Стејт се враћао у игру ина четири и по минута до краја спустио на само три поена минуса (79:76).

Кливленд није хтео да улази у трку са противничком екипом, а Стив Кер је коначно одлучио да у ватру убаци Дејвида Лија који је донео предност у рекету. Прикључак је постојао до 38. минута када је Голден Стејт имао и и шут за преокрет, али успешности није било (81:80).

Ни пробуђени Кари, који је сакупио 24 поена у другом полувремену (три тројке у последња два минута), није помогао тиму из Оукланда да преокрене, а ни да дође до макар једне предности на мечу.

Још једном, јасно је да Леброн Џејмс нема премца пошто је убацио 40 поена, ухватио 12 лопти, а фалило му је две асистеније да оствари трипл-дабл.

Публика у Кливленду је навикнута да је Леброн супериоран, али је позитивно изненађена још једном сјајном партијом Делаведове који је дао 20 поена, док су Тристан Томпсон, први скакач екипе (13 скокова), и Џеј Ар Смит сакупили по 10 поена.

Голден Стејт је у веома тешкој ситуацији, али се макар Кари вратио на прави пут са 27 поена, Игуодала је придодао 15, а Клеј Томпсон 14 поена. Све то је било недовољно имајући у обзир слаб учинак Грина, Барнса и Ливингстона.

Наредна, четврта утакмица између Кавса и Вориорса игра се у петак од три часа ујутру када би домаћин у Кливленду могао да дође на корак од титуле или би Голден Стејт поново закувао ситуацију.

Коментари / 0

Оставите коментар