NBA finale: Klivlend sada vodi sa 2:1 protiv Golden Stejta!

Košarkaši Klivlenda u odličnoj su poziciji u finalnoj seriji NBA lige pošto su u "Kviken Louns" areni, još jednom na pogon Lebrona Džejmsa, porazili Golden Stejt sa 96:91 (24:20, 20:17, 28:18, 24:36) i poveli sa 2-1 u seriji koja se igra do četiri pobede.

Košarka 10.06.2015 | 09:20
NBA finale: Klivlend sada vodi sa 2:1 protiv Golden Stejta!

Iako se očekivalo nešto posve drugačije, jer je Klivlendu povređen i definitivno do kraja sezone odsutan MVP minulog Mundobasketa Kajri Irving, kako odmiče finale - "ratnici" pružaju sve nesigurnije igre. To su potvrdili i nakon selidbe u Klivlend: tamo je ponovo viđen neverovatni Džejms, ali i borbeni Metju Delavedova, dok je sa druge strane Stef Kari dokazao da je ranjiv i da ima trenutke kada jednostavno nije u situaciji da pomogne ekipi. Sudije su iznova bile u centru pažnje, mnogo puta nisu svirale korake, donosile su čudne odluke i dodeljivale nepostojeće faulove.

Kari je u velikoj meri podbacio u drugoj utakmici, ali je u trećoj odigrao jedno od najgorih poluvremena u ovoj sezoni, možda i u karijeri. Plejmejkeru Golden Stejta se uvukao strah od konsantnog uhođenja Metjua Delavedove, pa je za čitavi prvi deo igre uputio samo šest šuteva na koš i dao samo tri poena.

Interesantno je da Kari, koji je tokom cele sezone preuzimao veliki broj šuteva, u prvih 24 minuta uputio loptu ka košu isto koliko i Harison Barns i Drejmon Grin, što se gotovo nikada nije desilo.

"Ratnici" su držali priključak i pored očajne igre Stefa, a u poslednjoj sekundi poluvremena je Džejms Džons trojkom odvojio Klivlend na najvećih "+7" (44:37).

Andre Iguodala je iznendno dobio ulogu glavnog šutera i ubacio 10 poena uz dve trojke, tako da su njegov i učinak solidnog Kleja Tompsona (šest poena), Golden Stejt održavali u igri.

Klivlend nije imao potrebu da menja taktiku zvanu "sve lopte idu u ruke Lebrona Džejmsa", jer je "kralj" bio na svom nivou i ubedljivo najefikasniji u prvom poluvremenu sa 15 poena, ali Delavedova je ipak bio faktor koji je pravio razliku, prvo zbog uloge krpelja na Kariju, a onda i ofanzivnim odlikama koje su doprinele sigurnoj igri domaćina.

Najveći strah Voriorsa bio je da Kavsi počnu da žestoko kažnjavaju njihovu neefikasnost, a to se upravo ostvarilo, jer je Klivlend počeo na startu treće četvrtine da ubacuje apsolutno sve što pošalje ka obruču, pa je na isteku 27. minuta bilo čak 20 razlike (68:48).

Nije moglo gore da bude po gostujuću ekipu, a da bi se bilo šta popravilo, Kari je morao da izađe iz senke i krene da pogađa. To se i dogodilo.

MVP ovog šampionata je, nekako odjednom, iz minuta u minut sticao samopouzdanje i pogađao šuteve. Polako, ali sigurno, Golden Stejt se vraćao u igru ina četiri i po minuta do kraja spustio na samo tri poena minusa (79:76).

Klivlend nije hteo da ulazi u trku sa protivničkom ekipom, a Stiv Ker je konačno odlučio da u vatru ubaci Dejvida Lija koji je doneo prednost u reketu. Priključak je postojao do 38. minuta kada je Golden Stejt imao i i šut za preokret, ali uspešnosti nije bilo (81:80).

Ni probuđeni Kari, koji je sakupio 24 poena u drugom poluvremenu (tri trojke u poslednja dva minuta), nije pomogao timu iz Ouklanda da preokrene, a ni da dođe do makar jedne prednosti na meču.

Još jednom, jasno je da Lebron Džejms nema premca pošto je ubacio 40 poena, uhvatio 12 lopti, a falilo mu je dve asistenije da ostvari tripl-dabl.

Publika u Klivlendu je naviknuta da je Lebron superioran, ali je pozitivno iznenađena još jednom sjajnom partijom Delavedove koji je dao 20 poena, dok su Tristan Tompson, prvi skakač ekipe (13 skokova), i Džej Ar Smit sakupili po 10 poena.

Golden Stejt je u veoma teškoj situaciji, ali se makar Kari vratio na pravi put sa 27 poena, Iguodala je pridodao 15, a Klej Tompson 14 poena. Sve to je bilo nedovoljno imajući u obzir slab učinak Grina, Barnsa i Livingstona.

Naredna, četvrta utakmica između Kavsa i Voriorsa igra se u petak od tri časa ujutru kada bi domaćin u Klivlendu mogao da dođe na korak od titule ili bi Golden Stejt ponovo zakuvao situaciju.

Komentari / 0

Ostavite komentar