23 године од мучког злочина на Чемерну

Чланови породица српских жртава данас ће положити цвијеће и прислужити свијеће на Спомен-обиљежју на Чемерну, код Илијаша, гдје су прије 23 године звјерски ликвидирана 32 српска цивила из овог села.

Босна и Херцеговина 10.06.2015 | 08:08
23 године од мучког злочина на Чемерну

Злочин на овом мјесту, гдје је до 1999. године била масовна гробница, починили су припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња који, због тромог и инертног правосуђа БиХ, још нису одговарали за своја недјела.

Полагање цвијећа и прислуживање свијећа предвиђено је за 12.30 часова, а парастос за убијене Србе биће служен у 13.00 часова.

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова напале су Чемерно у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године.

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска војника и цивила, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село су сравнили са земљом. Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника.

"Колико још деценија треба да прође да се Тужилаштво БиХ смилује и покрене истрагу против извршилаца и налогодаваца овог незапамћеног злочина?", по ко зна који пут пита предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић.

Он сматра да се Тужилаштво БиХ уопште не труди да уради било шта у вези са случајевима који се односе на злочине над Србима, већ ћуте и не покрећу истраге, чекајући док биолошки нестану извршиоци и налогодавци овог масакра.

"Тужилаштво БиХ добро зна ко су извршиоци и налогодавци тог незапамћеног злочина над српским цивилима, али и даље ћути и чека да злочинци умру, а они би онда имали образложење да немају кога процесуирати", каже Вранић Срни.

Током напада на српско село Чемерно, у општини Илијаш, убијени су скоро сви становници, а починиоци су имали јасну наредбу претпостављених да у том мјесту униште све.

Они становници који нису убијени на кућном прагу или су у нападу рањени одведени су у злогласне логоре за Србе.

Као и у осталим муслиманским нападима на српска села, и на Чемерну је опљачкано и однесено у Сарајево и околна муслиманска села све што се могло понијети, а село је остало разорено и спаљено.

Жртве напада на муслиманских снага на Чемерно су Милош Буњевац, Миросава Буњевац, Ранко Буњевац, Славојка Буњевац, Ђорђо Буњевац, Ковиљка Буњевац, Горан Буњевац, Рајко Буњевац, Новко Ћетковић, Спасенија Дамјановић, Ранка Дамјановић, Јадранка Дамјановић, Стака Дамјановић, Здравко Дамјановић, Манојло Ђука, Гојко Ћурђић, Мирослав Јанковић, Сретен Јанковић, Радомир Јевтић, Светозар Капетановић, Љубиша Лазендић.

У нападу муслиманске војске из Брезе, Високог и Какња убијени су и Милован Малешевић, Жарко Малешевић, Недељко Мићић, Станоје Мирковић, Миро Пантић, Стана Рашевић, Милинко Трифковић, Јања Трифковић и Рајко Трифковић, док се остале жртве воде као нестале.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске 8. марта 2007. године поднијело је допуњену кривичну пријаву са доказима и именима 15 Бошњака осумњичених за ове злочине.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

учесник

10.06.2015 06:24

Био сам тамо. Страхота. Гдје је сада шумар који је све водио, али и остале звијери које су убијале старце и жене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семобилисани магистар

10.06.2015 07:09

Ниједна кућа на Чемерну и околним селима није обновљена. Па зар се није могло ништа од средстава одвојити да се породицима жртава бар куће обнове. За то вријеме директор Фонда за повратак у БИХ Млађо Божовић троши паре на све и свашта. Па тако службеног џипа остави на поклон лоповима испред своје зграде и то са свим документима. Шта га брига, није га он купио, а неће он надокнадити те паре, већ овај јадни народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неправда

10.06.2015 07:32

Да послије толико година нико није одговарао за ово, Затаскава се , док изумру генерације, да су Срби било би хапсења, само Босњаке недирај они су застицени, они су Богом дати, Срби су криви за све!!! Срамота , Брука итд, немам ријеци постовања Тузно се сјецати овог догадјаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

10.06.2015 08:00

Још једна у низу планираних и изведених војних акција тзв. арбих, са циљем потпуног уништења и истребљења једне етничке скупине са овог простора. У кривичном законодавству се то назива геноцид. Али правде нема нити ће је бити. Једини свједок тог недјела је село које је и данас пусто и порушено како га злотвори оставише иза свог нељудског похода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

10.06.2015 08:28

Добро су муслимани просли у рату ста су све радили! До јуна 1992, знаци у прва 2 мјесеца рата све стравицни злоцини над српским цивилима... Сијековац, Брадина, Ледици, Цајнице, Илијас... Ваљда су хтјели да нам на поцетку показу да су за мултинационалну и мултикултуралну БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина о Цемерну

10.06.2015 09:05

Овај злоцин су удрузено направили муслиманско-устаски болесници.....знаци нису само муслимани били него и устасе. Такодје, не могу их назвати ни муслиманско-устаске јединице јер војник се цасно бори него болесници јер ста је друго него болесник онај ко сјеце зивог цовјека дио по тио,ко мотиком убија старце и нејац, вади оци итд. Ти муслимани и хрвати су били прве комсије тих људи на Цемерну, били су велика сиротиња и Срби са Цемерна су их хранили јер су били велики домацини а видис како су им болесници вратили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

10.06.2015 09:25

Ја сам муслиман (нисам Бошњак, већ Босанац) и искрено ме стид овог злочина. У име оних који то нису урадили тражим опрост од жртава и њихове родбине за учињено недјело, и молим Бога да казни убице, кад већ овоземаљска правда није достижна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало, Босанац, ИС, Лија итд

10.06.2015 14:54

и мени је жао цивила, али шта ово лапрда ИС, па ви сте прогнали и побили на хиљаде цивила до јуна мјесеца 92. срам те било, само уђете у град мегафон и спискове па ожежи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре хало

10.06.2015 17:36

Шта пјениш, видим да ти је жао, не скидаш црнину.

Name

Ех

10.06.2015 20:03

Које сте ви будале и то безобразне.

ОДГОВОРИТЕ