Фоча: Играње преко леђа радника

Драматичне тренутке у Фочи преживљава 16 од укупно 150 запослених по разним основама у општинској административној служби, односно општинској управи, како се однедавно зове.

Република Српска 08.06.2015 | 16:10
Фоча: Играње преко леђа радника

Ових 16 "жигосаних" са дипломама економиста, медицинара, конобара и помоћних радника на одржавању спортских објеката, стројарница "Аква-базена" и физичког обезбеђења, раме су уз раме општинским "ћатама" и функционерима, јер су са исте благајне донедавно примали плате, најчешће у статусу рада на одређено време.

Сад се, по пресуди Врховног суда Републике Српске, испоставило да су "криви" што им је бивши начелник Фоче Здравко Крсмановић, након октобарских избора 2012. године, а у његовом "техничком мандату", издао решења о сталном радном односу.

На ова решења жалило се ново општинско руководство на челу са новоизабраним начелником Радисавом Машићем. Жалби се одазвао Боре Бован, управни инспектор рада из Требиња, који је у новембру 2012. наложио Машићу да одмах отпусти "ових 16 Крсмановићевих радника", што је Машић и учинио. Радници су се жалили и Основном и Окружном суду, а оба суда су и у првостепеној и другостепеној пресуди били на страни радника.

Враћени су на посао, а исплаћена им је и изгубљена зарада за целу 2013. годину, у којој су били на "леру". За седам од њих 16 ових дана је по пресуди Врховног суда РС, престао радни однос, а остале чека иста судбина, јер је то и у једној ТВ емисији изјавио Желимир Балић, председник ВС Републике Српске, одговарајући на питање гледаоца из Фоче.

- Обавештење о прекиду радног односа, поштом ми је доставила Бранка Станковић, начелник за општу управу. Ни она ни начелник Машић нису хтели да ме приме на разговор, а ја сам једини хранилац осмочлане породице, међу којима и двоје малолетне деце. Па, готово пет година сам учествовао у изградњи, чувању и одржавању Спортске дворане и "Аква-парка", истина са решењима о раду на одређено време. Дочекао и да коначно будем примљен у радни однос, а сада добијам "ногу".

И да апсурд и неправда буду комплетни, Врховни суд је одбио да врши ревизију запослења мог колеге Жарка, а оба смо у истом дану и за исти опис послова, примљени у радни однос. И ко сада да ме убеди како је ово правна држава са независним Судом? - каже за "Новости" Његош Крсмановић.

На фотографисање са Милијом Радовићем, председником Синдиката општинских радника и чиновника, пристали су само Његош и Владимир Ћосовић, јер остали не би у "кадар" пошто још сви нису и званично добили отказ, а онима који јесу, није ни до живота, а камоли до фотографисања.

- Синдикат је цело време био на страни ових 16 људи. Преко њихових леђа препуцавају се локални политичари и политика, али не само локална. Синдикат их се не одриче, све док Апелациони суд БиХ, којем су упутили жалбу на пресуду ВС Републике Српске, не каже своју реч - каже за наш лист Милија Радовић.

По Закону о раду, ових 16 запослених су у статусу радника, а не статусу службеника у Општинској управи, тврдиле су судије Основног и Окружног суда, а Врховни суд је одлучивао по Закону о министарствима владиних и других именовања, сврставши конобаре, стражаре, механичаре у "ћате".

- Молили смо да нас не отпуштају, бар у наредна два-три месеца летње сезоне, или до Одлуке Апелационог суда БиХ. Но на ту тему неће нико да нас саслуша, па сада уместо стручних људи, базен фарбају чланови Територијалне ватрогасне јединице, који такође спадају у "ћате". На систематизоване послове, на којима смо ми радили, сада се на одређено време примају други људи. Наравно, без конкурса, јер у супротном би неки од нас опет добили посао - каже Владимир Ћосовић, сад већ бивши радник техничко-комерцијалних послова.

И ПЛАТЕ ДА ВРАТЕ?

Има основа да се од њих 16 тражи и повраћај новца, који им је исплаћен у 2013. години, кад им је прекинут радни однос, а по одлуци Основног и Окружног суда, у поступку од готово годину дана, дате плате, као да су радили. Неки од њих су добили у тој години 15.000 марака за нерад. Прошла 2014. није спорна, јер су нешто и радили, као и ових месеци у 2015. Све у свему, они су Општину коштали око 900.000 марака - каже један високорангирани функционер, уз молбу да му не објављујемо име, кад већ начелник Машић одбија да медијима и јавности прокоментарише судбину 16 "жигосаних".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Фоца

08.06.2015 16:59

А опстина је примила наводна два радника наравно из СНСД да надгледају рад ових јадника? Све је ово фарса И овако неце моци даље. Странацки се примају стално нове особе, само ујутру освану на послу, све прикривено И у договору. Масиц је овдје нико И ниста, други нареди он зна кога мора примити. Јаднике отпустају, оне који ни кору хљеба немају, а примају богами добростојеце. Није ни СДС бољи од СНСД , све раде по принципу ја теби ти мени .СТРАСНО ЈЕ У ФОЦИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

08.06.2015 17:00

Ма има њих вишка 32 а не 16. Једном сам писао да када су највеће гужве у шалтер сали увјек има више оних са "друге" стране. Аква парк је посебна прича. Занимљиво је да је само за њега оставио дуг 2 милиона који као и остале општина (народ) мора да врати. 90% од ових је запослено зато што је учинило дебелу услугу Крсмановићу. Крсмановићев систем се зна: "док ми требаш припазућу те, чим постанеш потрошена роба довиђења" Могао би се би о Крсмановићу и његовим сарадницима написати роман дебео као "Рат и мир" Чуди ме да није у СНСД-у могао би их свашта научити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ВРС РВИ

08.06.2015 21:39

Па ко ти је у изврсној власти Фоце у СДС И у СНСД ? Највецим дијелом све дезертери И профитери друзе. Богме су теби добра примања цим тако говорис! Или си се упуцао у лову као неки ???

Name

ВРС РВИ

08.06.2015 23:57

Друже мени не ваљају ниједни, неки мање неки више. Ови бар враћају дугове и асвалтирају град а не села за гласове. Ако је теби нормално да се само на аква парку "оде" 2 МИЛИОНА у минус старно не знам како да те опишем. Ма није битно, у лови сам имам 132км мјесечно са 60% инвалидности. Мени ће ваљати само они који ће омогућити бољи живот онима од којих су направили сиротињу а неће да им полтронишу. Тренутно има само лошији од лошијег.

Name

ре ВРС РВИ

09.06.2015 08:41

Постујем друзе. Имамо слицно гледисте. Таман тако лос И лосији. Да Бог сацува . Има медју отпустенима доста хранилаца породица, тога ми је зао.Свације дијете треба да једе. Толико.

ОДГОВОРИТЕ