Foča: Igranje preko leđa radnika

Dramatične trenutke u Foči preživljava 16 od ukupno 150 zaposlenih po raznim osnovama u opštinskoj administrativnoj službi, odnosno opštinskoj upravi, kako se odnedavno zove.

Republika Srpska 08.06.2015 | 16:10
Foča: Igranje preko leđa radnika

Ovih 16 "žigosanih" sa diplomama ekonomista, medicinara, konobara i pomoćnih radnika na održavanju sportskih objekata, strojarnica "Akva-bazena" i fizičkog obezbeđenja, rame su uz rame opštinskim "ćatama" i funkcionerima, jer su sa iste blagajne donedavno primali plate, najčešće u statusu rada na određeno vreme.

Sad se, po presudi Vrhovnog suda Republike Srpske, ispostavilo da su "krivi" što im je bivši načelnik Foče Zdravko Krsmanović, nakon oktobarskih izbora 2012. godine, a u njegovom "tehničkom mandatu", izdao rešenja o stalnom radnom odnosu.

Na ova rešenja žalilo se novo opštinsko rukovodstvo na čelu sa novoizabranim načelnikom Radisavom Mašićem. Žalbi se odazvao Bore Bovan, upravni inspektor rada iz Trebinja, koji je u novembru 2012. naložio Mašiću da odmah otpusti "ovih 16 Krsmanovićevih radnika", što je Mašić i učinio. Radnici su se žalili i Osnovnom i Okružnom sudu, a oba suda su i u prvostepenoj i drugostepenoj presudi bili na strani radnika.

Vraćeni su na posao, a isplaćena im je i izgubljena zarada za celu 2013. godinu, u kojoj su bili na "leru". Za sedam od njih 16 ovih dana je po presudi Vrhovnog suda RS, prestao radni odnos, a ostale čeka ista sudbina, jer je to i u jednoj TV emisiji izjavio Želimir Balić, predsednik VS Republike Srpske, odgovarajući na pitanje gledaoca iz Foče.

- Obaveštenje o prekidu radnog odnosa, poštom mi je dostavila Branka Stanković, načelnik za opštu upravu. Ni ona ni načelnik Mašić nisu hteli da me prime na razgovor, a ja sam jedini hranilac osmočlane porodice, među kojima i dvoje maloletne dece. Pa, gotovo pet godina sam učestvovao u izgradnji, čuvanju i održavanju Sportske dvorane i "Akva-parka", istina sa rešenjima o radu na određeno vreme. Dočekao i da konačno budem primljen u radni odnos, a sada dobijam "nogu".

I da apsurd i nepravda budu kompletni, Vrhovni sud je odbio da vrši reviziju zaposlenja mog kolege Žarka, a oba smo u istom danu i za isti opis poslova, primljeni u radni odnos. I ko sada da me ubedi kako je ovo pravna država sa nezavisnim Sudom? - kaže za "Novosti" Njegoš Krsmanović.

Na fotografisanje sa Milijom Radovićem, predsednikom Sindikata opštinskih radnika i činovnika, pristali su samo Njegoš i Vladimir Ćosović, jer ostali ne bi u "kadar" pošto još svi nisu i zvanično dobili otkaz, a onima koji jesu, nije ni do života, a kamoli do fotografisanja.

- Sindikat je celo vreme bio na strani ovih 16 ljudi. Preko njihovih leđa prepucavaju se lokalni političari i politika, ali ne samo lokalna. Sindikat ih se ne odriče, sve dok Apelacioni sud BiH, kojem su uputili žalbu na presudu VS Republike Srpske, ne kaže svoju reč - kaže za naš list Milija Radović.

Po Zakonu o radu, ovih 16 zaposlenih su u statusu radnika, a ne statusu službenika u Opštinskoj upravi, tvrdile su sudije Osnovnog i Okružnog suda, a Vrhovni sud je odlučivao po Zakonu o ministarstvima vladinih i drugih imenovanja, svrstavši konobare, stražare, mehaničare u "ćate".

- Molili smo da nas ne otpuštaju, bar u naredna dva-tri meseca letnje sezone, ili do Odluke Apelacionog suda BiH. No na tu temu neće niko da nas sasluša, pa sada umesto stručnih ljudi, bazen farbaju članovi Teritorijalne vatrogasne jedinice, koji takođe spadaju u "ćate". Na sistematizovane poslove, na kojima smo mi radili, sada se na određeno vreme primaju drugi ljudi. Naravno, bez konkursa, jer u suprotnom bi neki od nas opet dobili posao - kaže Vladimir Ćosović, sad već bivši radnik tehničko-komercijalnih poslova.

I PLATE DA VRATE?

Ima osnova da se od njih 16 traži i povraćaj novca, koji im je isplaćen u 2013. godini, kad im je prekinut radni odnos, a po odluci Osnovnog i Okružnog suda, u postupku od gotovo godinu dana, date plate, kao da su radili. Neki od njih su dobili u toj godini 15.000 maraka za nerad. Prošla 2014. nije sporna, jer su nešto i radili, kao i ovih meseci u 2015. Sve u svemu, oni su Opštinu koštali oko 900.000 maraka - kaže jedan visokorangirani funkcioner, uz molbu da mu ne objavljujemo ime, kad već načelnik Mašić odbija da medijima i javnosti prokomentariše sudbinu 16 "žigosanih".

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Foca

08.06.2015 16:59

A opstina je primila navodna dva radnika naravno iz SNSD da nadgledaju rad ovih jadnika? Sve je ovo farsa I ovako nece moci dalje. Stranacki se primaju stalno nove osobe, samo ujutru osvanu na poslu, sve prikriveno I u dogovoru. Masic je ovdje niko I nista, drugi naredi on zna koga mora primiti. Jadnike otpustaju, one koji ni koru hljeba nemaju, a primaju bogami dobrostojece. Nije ni SDS bolji od SNSD , sve rade po principu ja tebi ti meni .STRASNO JE U FOCI !!!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

08.06.2015 17:00

Ma ima njih viška 32 a ne 16. Jednom sam pisao da kada su najveće gužve u šalter sali uvjek ima više onih sa "druge" strane. Akva park je posebna priča. Zanimljivo je da je samo za njega ostavio dug 2 miliona koji kao i ostale opština (narod) mora da vrati. 90% od ovih je zaposleno zato što je učinilo debelu uslugu Krsmanoviću. Krsmanovićev sistem se zna: "dok mi trebaš pripazuću te, čim postaneš potrošena roba doviđenja" Mogao bi se bi o Krsmanoviću i njegovim saradnicima napisati roman debeo kao "Rat i mir" Čudi me da nije u SNSD-u mogao bi ih svašta naučiti.

ODGOVORITE
Name

re VRS RVI

08.06.2015 21:39

Pa ko ti je u izvrsnoj vlasti Foce u SDS I u SNSD ? Najvecim dijelom sve dezerteri I profiteri druze. Bogme su tebi dobra primanja cim tako govoris! Ili si se upucao u lovu kao neki ???

Name

VRS RVI

08.06.2015 23:57

Druže meni ne valjaju nijedni, neki manje neki više. Ovi bar vraćaju dugove i asvaltiraju grad a ne sela za glasove. Ako je tebi normalno da se samo na akva parku "ode" 2 MILIONA u minus starno ne znam kako da te opišem. Ma nije bitno, u lovi sam imam 132km mjesečno sa 60% invalidnosti. Meni će valjati samo oni koji će omogućiti bolji život onima od kojih su napravili sirotinju a neće da im poltronišu. Trenutno ima samo lošiji od lošijeg.

Name

re VRS RVI

09.06.2015 08:41

Postujem druze. Imamo slicno glediste. Taman tako los I losiji. Da Bog sacuva . Ima medju otpustenima dosta hranilaca porodica, toga mi je zao.Svacije dijete treba da jede. Toliko.

ODGOVORITE