Јасеновац - камен спотицања

Епископ шабачки Лаврентије сматра да посјета папе Фрање Србији није само црквено и вјерско, већ прије свега државничко питање, али да велики камен-спотицања представљају Јасеновац и друга бројна стратишта из Другог свјетског рата.

Србија 07.06.2015 | 10:28
Јасеновац - камен спотицања

То би била "со на живу рану" стотине хиљада хришћанских православних породица, чији су преци и бројни сродници зверски мучени и завршили животе у јасеновачком паклу, рекао је владика Лаврентије.

Наводећи да је посјета папе Србији и ствар државе, владика Лаврентије је напоменуо да је папа шеф Ватикана, државе која у свијету, а посебно на утицајном Западу, ужива велики углед и кредибилитет.

"Годинама се ради на успостављању општег консензуса да би ова посјета била реализована", рекао је владика шабачки за "Вечерње новости".

Он је подсјетио да је Сабор Српске православне цркве /СПЦ/ ове године формирао комисију састављену од угледних и компетентних епископа, која ће се са највећом одговорношћу бавити овим питањем.

"Сигуран сам да ће та комисија израдити најбоље препоруке и предлоге Сабору за решење овог питања", рекао је владика Лаврентије, који је члан Синода СПЦ.

Он је за посјету папе Фрање Сарајеву рекао да она свједочи о великом степену вјерске слободе на овим просторима и омогућава међурелигијски дијалог, који ће допринијети смањивању напетости и тензија, како на вјерској, тако и на националној основи.

"Папа је дошао са поруком `Мир свима`, која је централни богослужбени и литургијски рефрен свих хришћанских конфесија, али и свих других религија света. Мир је данас, више него икад, потребан нашој планети, гдје немири кључају као вулкани ", истакао је владика Лаврентије.

Према његовим ријечима, неспокојство и неизвјесност увукли су се у свако људско срце, што "драматично узнемирава и застрашује савременог човјека који на свом бићу још носи живе ране које су створили ратови и револуције, логори и казамати, бомбардовања и разарања".

"Посета поглавара Римокатоличке цркве Сарајеву је прошла у најбољем реду и она је мање-више од обостране користи", рекао је владика шабачки, наводећи да су сви словенски балкански народи, без обзира на вјерску или националну припадност, познати широм свијета по гостољубивости и срдачном госторпимству.

Извор: Срна

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

стојан

07.06.2015 08:34

Какве везе папа Фрањо има са Јасеновцем? Мјесамо ми и јабуке и круске ? Неког се бојимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

07.06.2015 08:55

Даље од Србије са Папом и онима којима је Степинац светац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

07.06.2015 09:05

Ето, ти си ми паметан...!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД

07.06.2015 09:07

Папа Фрањо за разлику од многих гледа у будућност

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

07.06.2015 09:37

Ватикан се увијек бавио политиком. Религија је искориштена да се влада масама. Религија је најјачи опијум и оружје против неписменог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Стојан

07.06.2015 09:45

Фрањо нема ништа са Јасеновцем,али Ватикан има .Ко ли ја на челу Ватикана???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

07.06.2015 10:16

То и хоћу да кажем. Значи ако је твој брат некога увриједијо или убијо и ти си такав јер си из исте породице. Е па ја се са тим не слажем. Или један директор слабо води фирму замјени га други и све промјени на боље. То значи да га је наслиједијо али није исти. Да ли се слажеш?

Name

стојан

07.06.2015 10:11

Папа Фрањо нема везе са Јасеновцем. То је исто као да сте Ивицу Дачића окривили за убојства у 2 свјетском рату. Гдје је бијо он кад се догадјао Јасеновац? Будимо објективни и поштени а не мрзити све што није наше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

берка

07.06.2015 19:34

Папа долази из реда језуита,а сами језуити со координирали и планирали 3 светска рата.2 светска рата су веч урадили. Још 3.светски рат им фали да остваре нови светски поредак! Информирајте се на интернету ко су језуитски ред у Ватикану!

Name

јаа

07.06.2015 10:11

Наравно да треба разговарати, сарађивати и подржавати се, ја сам за долазак папе како и сваког другог државника (немојте заборавити да је Варикан држава као и свака друга), папа би требао тражити опрост за Јасеновац и Други свјетски рат гдје је католичка црква имала значајну улогу..., долазак папе да, али мимо Саборног храма на Врачару, ипак ми смо Православни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Римски Цар

07.06.2015 11:19

Да је Римски православни цар из Цариграда данас на власти, Папа Фрањо би био погубљен због ријечи "Није нужно вјеровати у Бога да бисте били добар човјек.Традиционално вјеровање у Бога чак је помало и застарјело"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

07.06.2015 12:51

Да није "ватикан " и српска племена ( крстаски ратови ) , не једном вец три пута . Опљацкали Византиско царство , и толико га ослабили да су се Османлије само усетали у Цариград . Мозда би православни цар из Цариграда , то и урадио. Процитај некад несто тј. То и попови приповједају на мисама!