Jasenovac - kamen spoticanja

Episkop šabački Lavrentije smatra da posjeta pape Franje Srbiji nije samo crkveno i vjersko, već prije svega državničko pitanje, ali da veliki kamen-spoticanja predstavljaju Jasenovac i druga brojna stratišta iz Drugog svjetskog rata.

Srbija 07.06.2015 | 10:28
Jasenovac - kamen spoticanja

To bi bila "so na živu ranu" stotine hiljada hrišćanskih pravoslavnih porodica, čiji su preci i brojni srodnici zverski mučeni i završili živote u jasenovačkom paklu, rekao je vladika Lavrentije.

Navodeći da je posjeta pape Srbiji i stvar države, vladika Lavrentije je napomenuo da je papa šef Vatikana, države koja u svijetu, a posebno na uticajnom Zapadu, uživa veliki ugled i kredibilitet.

"Godinama se radi na uspostavljanju opšteg konsenzusa da bi ova posjeta bila realizovana", rekao je vladika šabački za "Večernje novosti".

On je podsjetio da je Sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ ove godine formirao komisiju sastavljenu od uglednih i kompetentnih episkopa, koja će se sa najvećom odgovornošću baviti ovim pitanjem.

"Siguran sam da će ta komisija izraditi najbolje preporuke i predloge Saboru za rešenje ovog pitanja", rekao je vladika Lavrentije, koji je član Sinoda SPC.

On je za posjetu pape Franje Sarajevu rekao da ona svjedoči o velikom stepenu vjerske slobode na ovim prostorima i omogućava međureligijski dijalog, koji će doprinijeti smanjivanju napetosti i tenzija, kako na vjerskoj, tako i na nacionalnoj osnovi.

"Papa je došao sa porukom `Mir svima`, koja je centralni bogoslužbeni i liturgijski refren svih hrišćanskih konfesija, ali i svih drugih religija sveta. Mir je danas, više nego ikad, potreban našoj planeti, gdje nemiri ključaju kao vulkani ", istakao je vladika Lavrentije.

Prema njegovim riječima, nespokojstvo i neizvjesnost uvukli su se u svako ljudsko srce, što "dramatično uznemirava i zastrašuje savremenog čovjeka koji na svom biću još nosi žive rane koje su stvorili ratovi i revolucije, logori i kazamati, bombardovanja i razaranja".

"Poseta poglavara Rimokatoličke crkve Sarajevu je prošla u najboljem redu i ona je manje-više od obostrane koristi", rekao je vladika šabački, navodeći da su svi slovenski balkanski narodi, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, poznati širom svijeta po gostoljubivosti i srdačnom gostorpimstvu.

Izvor: Srna

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

stojan

07.06.2015 08:34

Kakve veze papa Franjo ima sa Jasenovcem? Mjesamo mi i jabuke i kruske ? Nekog se bojimo?

ODGOVORITE
Name

Anonimus

07.06.2015 08:55

Dalje od Srbije sa Papom i onima kojima je Stepinac svetac.

ODGOVORITE
Name

ja

07.06.2015 09:05

Eto, ti si mi pametan...!?

ODGOVORITE
Name

BGD

07.06.2015 09:07

Papa Franjo za razliku od mnogih gleda u budućnost

ODGOVORITE
Name

cx

07.06.2015 09:37

Vatikan se uvijek bavio politikom. Religija je iskorištena da se vlada masama. Religija je najjači opijum i oružje protiv nepismenog naroda.

ODGOVORITE
Name

Re Stojan

07.06.2015 09:45

Franjo nema ništa sa Jasenovcem,ali Vatikan ima .Ko li ja na čelu Vatikana???????

ODGOVORITE
Name

stojan

07.06.2015 10:16

To i hoću da kažem. Znači ako je tvoj brat nekoga uvrijedijo ili ubijo i ti si takav jer si iz iste porodice. E pa ja se sa tim ne slažem. Ili jedan direktor slabo vodi firmu zamjeni ga drugi i sve promjeni na bolje. To znači da ga je naslijedijo ali nije isti. Da li se slažeš?

Name

stojan

07.06.2015 10:11

Papa Franjo nema veze sa Jasenovcem. To je isto kao da ste Ivicu Dačića okrivili za ubojstva u 2 svjetskom ratu. Gdje je bijo on kad se dogadjao Jasenovac? Budimo objektivni i pošteni a ne mrziti sve što nije naše.

ODGOVORITE
Name

berka

07.06.2015 19:34

Papa dolazi iz reda jezuita,a sami jezuiti so koordinirali i planirali 3 svetska rata.2 svetska rata su več uradili. Još 3.svetski rat im fali da ostvare novi svetski poredak! Informirajte se na internetu ko su jezuitski red u Vatikanu!

Name

јаа

07.06.2015 10:11

Наравно да треба разговарати, сарађивати и подржавати се, ја сам за долазак папе како и сваког другог државника (немојте заборавити да је Варикан држава као и свака друга), папа би требао тражити опрост за Jасеновац и Други свјетски рат гдје је католичка црква имала значајну улогу..., долазак папе да, али мимо Саборног храма на Врачару, ипак ми смо Православни.

ODGOVORITE
Name

Rimski Car

07.06.2015 11:19

Da je Rimski pravoslavni car iz Carigrada danas na vlasti, Papa Franjo bi bio pogubljen zbog riječi "Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek.Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo i zastarjelo"

ODGOVORITE
Name

Superhik

07.06.2015 12:51

Da nije "vatikan " i srpska plemena ( krstaski ratovi ) , ne jednom vec tri puta . Opljackali Vizantisko carstvo , i toliko ga oslabili da su se Osmanlije samo usetali u Carigrad . Mozda bi pravoslavni car iz Carigrada , to i uradio. Procitaj nekad nesto tj. To i popovi pripovjedaju na misama!